Tabes Dorsalis

Sinir Sistemi Frengisi

Tabes dorsalis, omuriliğin arka köklerinin ve arka kordonunun bir hastalığıdır. Frengi mikrobu ile hastalanan kimselerde enfeksiyondan 5-15 yıl sonra görülen ve ataksi denilen dengesiz yürüyüş şekli ile karakteristik bir hastalıktır. Bu yürüyüş şekli nedeniyle hastalığa lokomotor ataksi adı da verilir. Başlangıçta omurilik köklerinin zedelenmesine bağlı olarak bacakta şimşek gibi şiddetli keskin ağrılar, karın ağrıları, reflekslerde azalma ve ataksi denilen yürüme bozukluğu vardır.

Hasta adımını düzensiz bir tarzda ileriye doğru ve önce topukları ile yere basar. Derin duyu yolu bozulduğu için göz kontrolünün mümkün olmadığı hallerde yürümek adeta olanaksızdır. Hasta, gözlerini kapayınca ayakta duramaz, sallanır ve düşer (Romberg delili). Refleks bozukluğu olarak dizkapağı refleksi (patellp refleksi) ve topuk refleksi (Achille refleksi) erkenden kaybolur. Gözbebeği refleksi bozulmuştur. Pupil- laların ışığa cevap vermeyip uzaklığa cevap vermesi şeklindeki refleks bozukluğu (Argyll-Robert- son pupillası) ve her iki gözbebeğinin eşit büyüklükte olmaması (anizokori) gibi belirtiler hastalığın teşhisinde yardımcı olmaktadır.

Daha sonraki devrede adalelerin ve eklemlerin beslenme bozukluğu (Charcot eklemi) hastalığı daha ağırlaştırır, hasta yürüyemez, sonunda yatalak hale gelir.Tedavi, sifilis tedavisi şeklinde penisilin ile yapılır. Ağrılara karşı analjezikler verilir.Ağır vakalarda ağrıları azaltmak için kordotomi denilen köklerin kesilmesi şeklinde bir operasyon gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp