Meninksler

Meninksler : Merkez sinir sistemini (beyin ve omurilik) örten ve içinde bulunduğu kemik yapılardan ayıran, düzenli bir biçimde üst üste dizilmiş zarsı kılıflar. Hem koruyucu bir işlev gördükleri, hem de sinir sisteminin beslenmesini sağladıkları için "mater" (anne) olarak da bilinirler. Doğrudan sinir dokusuyla ilişkili kan damarları bakımından oldukça zengin olan ince zara pia mater denir.

Bu zar alttaki sinir maddesine tutunur ve yüzeyinde ortaya çıkabilecek her türlü düzensizliğe uyumlu bir biçimde gidiş gösterir. Çeşitli oluklar içinde kendi üzerine katlanır. Pia materin beyin boşlukları içine kadar giren uzantıları tela chorioidea ve plexus chorioideus adlarını alır. Bunlardan ilki ince bir yaprak halinde, öbürü ise kıvrımlar yaparak ilerleyen yumuşak ve damarlı ince bir zar biçimindedir.

Pia materin dışında araknoit (örümceksi zar) adı verilen ikinci bir zar bulunur. Araknoit ile pia mater arasında bir boşluk (subaraknoit boşluk) yer alır. Burada içinden beyin-omurilik sıvısının aktığı ve geniş alanların yer aldığı son derece gevşek bir doku bulunur.

Omuriliği boylu boyunca çevreleyen subaraknoit boşluk, yüzey girintilerinin daha büyük olduğu beyin bölgelerinde daha geniştir. Bu bölgelere sarnıç (sistema) denir. Dördüncü karıncık düzeyinde subaraknoit boşluklar beyin karıncıklarıyla ilişki içindedir. Pia mater ve araknoit birlikte leptomeninksi(*) oluşturur. Araknoitin dışında dura mater (sertzar) bulunur.Meninkslerde çeşitli patolojik süreçler gelişebilir. Bunların en önemlileri iltihaplar (bak. menenjit) ve tümörlerdir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp