Menenjit

Menenjit, belli bir hastalık değildir, menenj denilen beyin zarının iltihaplanmasının genel adıdır. Menenjite neden olan değişik virüsler varsa da genellikle pnömokok, sta- filokok veya streptokok gibi mikroorganizmalar menenjitin başlıca nedenidir.Serebrospinal humma da denilen salgın menenjit, adına menenge- kok denen bir mikrobun yol açtığı bir menenjit türüdür.Bu hastalık tek tük olaylar halinde görüldüğü gibi salgın şeklinde de yayılabilir.Salgın menenjit bu hastalığı taşıyanların öksürmesi veya hapşırması yoluyla saçılan mikroplu zerreciklerle temas edilmesiyle, damlacık enfeksiyonu şeklinde yayılmaktadır.

Kesin teşhis lomber ponksion-la alınan beyin-omurilik sıvısında cerahat hücrelerinin bulunması ile konur (Purulent menenjit). Daha çok çocukları ve gençleri yakalayan bu hastalık kış aylarında ve ilkbaharda daha fazla görülür. Epide- mik menenjite aşırı kalabalık ve sağlığa aykırı yerleşmelerde rastlanır. Kuluçka dönemi, yani mikrobun vücuda girmesinden, belirtilerin görülmesi için geçen zaman 3-7 gündür.

Menenjitin başlangıcı, anidir ve birçok bakımdan normal üşütmeye, soğuk algınlığına benzer. Ateş, üşüme, baş ağrısı, boyunda, kol ve bacaklarda ağrı, kusma ve halsizlik vardır. Boyunda peteşiler görülür. Menenjitin en karakteristik belirtilerinden biri boyun tutulması yani ense sertliğidir. Otuz altı saat içinde başlar ve başın hareketleri son derece ağrı verici olur. Doktorlar bu bulguya (Ker- nig belirtisi) derler. Menenjite yakalanan kişi gürültü ve ışıktan etkilenir,yüzü solgundur veya morarmıştır.

Tedavide kemoterapötikler, özellikle sülfamidli ilaçlar ve penisilin kullanılarak bu hastalıktan ölüm oranı büyük ölçüde azaltılmıştır. Bu yüzden menenjitten geçmişte olduğu kadar korkulmamaktadır. Tüberküloz ve hemofilus enfluenza mikroplarının neden olduğu menenjitler de bu isimlerle anılır ve beyin-omurilik sıvısının incelenmesi sonucunda ayırıcı teşhis ve'tedavi yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp