Magnezyum

Magnezyum : Vücudun temel bileşenlerinden biri. Vücutta 24 gram kadar magnezyum vardır. Bu miktarın yaklaşık yüzde 65'i iskelette, kalsiyum ve fosforla birlikte inorganik tuzlar halinde, geri kalanın önemli bir bölümü ise hücre içindeki sıvılarda bulunur.

Hücre içi sıvısında magnezyum potasyumdan sonra en önemli katyondur. Kas ve sinir dokusunda da önemli miktarda magnezyum vardır. Çok sayıda enzim reaksiyonunda önemli bir rol oynar. Plazmadaki magnezyumun yaklaşık yüzde 75'i iyon halinde, geri kalanı ise proteinlerle birleşiktir. Besinlerde (süt, sebze ve etler) bol miktarda bulunur; dengeli bir beslenmeyle alınan magnezyum miktarı günde 240-480 mg kadardır.

Parathormon ve D vitamini magnezyumun incebağırsaktan emilimini etkiler. Plazmada proteine bağlı olmayan magnezyum böbrekte kılcal damar yumağında (glomerül) emilir, borucuklarda büyük miktarda yeniden geri emilir ve süzülen magnezyumun yüzde 1-5'i idrarla dışarı atılır. Magnezyum eksikliği büyüme geriliği, davranış bozuklukları, halsizlik, titreme ve çırpınmalara neden olur.

Magnezyum miktarı emilim bozukluklarında, akut pankreas iltihabında ve tiroitin aşın çahştığı durumlarda (hipertiroidizm) azalır; şeker hastalığına bağlı ketoasidozda ve böbrek yetersizliğinde ise artar. Kandaki normal değeri 1,7-2,6 mEq/lt'dir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp