Hipoglossus Siniri (dilaltı Siniri)

Hipoglossus Siniri (dilaltı Siniri) : XII. kafa çifti (dilaltı siniri) dilin iç ve dış kaslannı hareket ettiren sinirdir. Bu sinir soğaniliğin alt üçte ikisini kaplayan ve yaklaşık 18 mm boyunda, uzunlamasına bir çekirdekten kaynaklanır. Çekirdek IV. karıncığın altında yer alır ve karıncığı hafifçe yukarı doğru iterek iç beyaz kanat ya da dilaltı kanadı olarak bilinen yapıyı oluşturur.

Bu çekirdekten kaynaklanan sinir lifleri ön soğaniliğin yan oluğundan çıkarlar. Sinir, dilaltı kanalında ilerleyerek kafatasını terk eder. Yolu üzerinde dış şahdamarını geçer, bir süre çiftkarınlı kasın (digastrik kas) arka bölümünün içinde seyrederek dilaltı kasma ulaşır. Dilaltı sinirinin çekirdeğini çevreleyen öteki çekirdekler bu sinirin öbür kafa siniri çiftleriyle ve piramidal yolla bağlantılarını sağlarlar.Dilaltı siniri çekirdeğinin piramidal yolla bağlantı kurması dilin istemli hareketlerinin yapılabilmesi için gereklidir.

Bu sinirin çekirdeğinin V. (trigeminus/üçbaşlı sinir), VII. (yüz siniri), IX. (glossofaringeal/dil-yutak siniri) ve X. (vagus siniri) kafa çiftlerinin çekirdekleriyle yaptığı bağlantılar yutma, ses çıkarma ve solunum gibi karmaşık hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlar.Dilaltı siniri felci, çekirdeği ya da doğrudan siniri tutan lezyonlara bağlı olarak gelişir. Dilin, lezyonun bulunduğutaraftaki yarısında doku gerilemesi (atrofi) görülür ve dil dışarı çıkartıldığında lezyonlu tarafa doğru kayar. Kafatası tabanındaki kırıklar, üst boyun omurlarındaki çıkıklar, verem, beyni tutan frengi ve çeşitli zehirlenmeler (kurşun, alkol, arsenik) dilaltı siniri felcine yol açan etkenlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp