Hipofiz Ve Hormonları

Hipofiz Ve Hormonları : Beynin Tabsuıındaki Elektronik Merkez

Beynin tabanında kemik bir boşluk(selia Turcia) içinde yer alan en önemli içsalgıbezine hipofiz (pitüiter bez) denir.Bir nohut büyüklüğünde olan hipofiz, ön ve arka olmak üzere başlıca iki bölümden yapılmıştır.Beynin tabanında hipotalamus adı verilen bir bölge ile sıkı ilişki içinde bulunur.Ön hipofiz: Hipofizin ön bölümünde (adeno hipofiz) üç çeşit hücre türü (eozinofiller, bazofiller, kromofoblar), 6 çeşit hormon salgılanmaktadır.

Son araştırmalar bütün bu hormonların da hipotalamustan salgılanan ve releasing hormon denen çeşitli faktörlerin etkisiyle salgılandıklarını göstermiştir.Büyüme hormonu (GH): Vücudun normal olarak büyümesi için gerekli olan bu gelişme hormonu eozinofil hücreler tarafından yapılmaktadır. Bu hormonun çocuklukta aşırı salgılanması devliğe, yetersizliği ise cüceliğe yol açabilir.

Erişkinlerde normalden çok salgılandığında akro- megali ortaya çıkar.Tiroit stimülan hormon (TSH): Tiroit bezinin (kalkan bezi) normal çalışması için bazofil hücreler tarafından salgılanan bir hormondur. TSH hormonu tiroit bezinin tiroit hormonu salgılamasına ve kretenizm denen hastalığın önlenmesine yardımcı olur.

Adrenokortikotrop hormon (ACTH): Bazofil hücreler tarafından salgılanan kortikotrop hormonu böbreküstü bezini etkileyerek kortizon üretimine yol açar. Plazmadaki kortizon veya hidrokortizon miktarı azalınca hipofiz bezi daha fazla ACTH salgılayacak biçimde uyarılır ve böbreküstü bezinin hidrokortizon salgısı artar. Addi- son hastalığı kanda ACTH düzeyinin yükselmesine neden olur.

Gonadotropinler: Hipofiz ön lobundan salgılanan ve etkilerine göre isim verilen üç faktör bu isim altında toplanmıştır. Folikül stimülan hormon (FSH) ovaryum- lardaki Graaf folikülleri olgunlaştırarak överlerin östrojen hormonu salgılamasına yol açar. Erkeklerde ise sperm yapımını temin eder. Lüteinleştiren hormon (LH) kadınlarda yumurtlamayı ve överde sarı cismin (corpuslute- um) oluşmasını sağlar. Aynı hormon erkeklerde ise interstisyel hücreleri (Leydig hücreleri) uyararaktestosteron yapımını sağladığından interstisyel hücre kamçılayıcı hormon (İCSH) adı da verilir.Mammatropin veya prolaktin denen hormon da hipofizin eozinofil hücrelerinden salgılanmakta- dır.

Memelerin gelişmesini ve gebelik sonrasında süt salgılanmasını temin eden bu hormona lak- tasyon hormonu da denir.Hipofiz ön lobunun yetersiz hormonsalgılaması sonucu meydana gelen hastalıklar (Simmonds kaşeksisi, Fröhlich hastalığı, hi- pofizer cücelik) olduğu gibi, aşırı salgılanması halinde ortaya çıkan hastalıklar da (akromegali, hipofizer devlik) vardır.Arka hipofiz: Hipofizin arka bölümü (nörohipofiz) beynin bir uzantısı gibi nöroglial hücrelerden yapılmış olup polipeptid yapısında iki hormon salgılamaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp