Akut Zehirlenme

Akut Zehirlenme : Karbon monoksitten çok zengin bir gazı kuvvetle soluyan kimseler birdenbire yere düşer, konvülziyonlar göstererek ölürler. Az miktarda karbon monoksitin solunması ile baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı kusma, bilinç bulanıklığı, hallusinasyonlar, koma ve ölüm gözlenir. Miyokart lezyonları olmuşsa, hastalar bazen akut belirtilerden haftalar hatta aylar sonra birdenbire ölebilirler. Beyin lezyonlarını oluşturan bir zehirlenmeden sonra yaşıyabilenlerde demans, kişilik değişikliği ve parkinsonizm gibi sekeller kalabilir.

Makroskopi. — Deri morumtrak renktedir. Fakat bu renk karbon monoksit için karakteristik değildir. Başka nedenlerle de görülebilir. Derinin çeşitli bölgelerinde küçük büller görüle-bilir. Seröz sıvı toplanmasından dolayı, epiderm yer yer dermden ayrılır ve buralarda sekonder olarak iltihap oluşabilir. Organlar, kan ve iskelet kasları karboksihemoglobinden dolayı kiraz kırmızısı rengindedir. Hava yollarında bol miktarda karbon ve mukus vardır. Kuşkulu olgularda kanın spektroskop ile muayenesi yapılır. Bunun için kan alınıp buz dolabında saklanırkenbirkaç gün sonra bile muayenesi yapılabilir. Bazen karbon monoksit zehirlenmesinde, beyinin çeşitli yerlerinde pete- şiyal veya daha büyük kanamalar da görülebilir.

Mikroskopi. — Karbon monoksit zehirlenmesinde belirli bazı organlarda fokal degenerasyon ve nekrozlar görülür. Bu değişiklikler sentral sinir sisteminde, kalpte ve böbreklerdedir. Zehir Karbon monoksit zehirlenmesi. Beyinde striyatumda iki taraflı lezyon. Oksijenli hemoglobin spektroskopta D ve E çizgileri arasında siyahımsı renkte iki band gösterir. Eğer buraya rediıksiyon yapan bir madde eklenirse, (amonyak sülfhidrat), oksijenli hemoglobine ait olan iki çizginin arasındaki alanı tutan yeni bir şerit elde edilir. Karbon monoksitli hemoglobin, oksijeninki gibi bir görüntü verir, fakat redüksiyon yapan maddenin eklenmesi ile bu çizgiler değişmez. lenmeden sonra ilk 2-3 günde beyin korteksinde nekroz ve bazal gangliyon- larda, özellikle pallidumda. bilateral si metrik odaklar halinde anoksemik lezyonlar oluşur. Karbon monoksit, hemoglobinin demiri ile birleşir.

Globus pallidus damarlarının cidarlarında, vücudun diğer bölgelerindeki damarlara karşılık fazla demir bulunur. Bu damar cidarlarında demir, karbon monoksit ile birleşir. Bu küçük damarlarda tromboz olur ve bunun sonucunda iskemik nekrozlar gelişir. Bu lezyonlar beyinin başka yerlerinde de görülebilir. Bir süre sonra lezyon yerinde demiyelinizasyon, etrafında gliyöz proliferasyonlar belirir. Meninkslerde ödem ve lenfositer infiltrasyon vardır. Bu bulgular karbon monoksit için karakteristik değildir. Başka zehirlerle de olabildiği gibi infeksiyon etkenleri ile de gelişebilir. Toksik nedenlerle gelişenlerin infeksiyöz olanlardan farkı simetrik oluşlarıdır. Böbreklerde proksimal tubulus kontortus epitellerinde ve karaciğer hücrelerinde yağlı degenerasyonlar görülür. Miyokartta fokal iskemik nekroz alanları görülebilir.Karbon monoksit zehirlenmesinde kişiye uzun süre yapay solunum yapılması lâzımdır. Oksijen tedavisi uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp