Kereviz

KEREVİZ (apium graveolens)

Maydanozgillerden olup, kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan, hafif ve hoş kokulu, sarı çiçekler açan bir bitkidir. Bahçelerde, yaylada, dağda ve ormanlarda yetişen cinsleri vardır. Kendiliğinden biten ve ziraatı yapılan türleri de mevcuttur. Dalları, yaprakları, tohumu ve kökü hekimlikte kullanılmıştır. Sade olarak kullanıldığı gibi, ilaç yapımında, özellikle panzehir ilaç imalinde katkı maddesi olarak kullanılmıştır.

Özellikleri :
Kereviz kanı temizler, cildi güzelleştirir, ciltte meydana gelen morarmayı giderir, sindirimi kolaylaştırır, şişkinliği giderir, midede çabuk çözülür, gönüle ferahlık verir, balgamı ve öksürüğü keser, ateşli hastalıklara karşı hastaya kuvvet verir ve iştahı açar, geğirmeyi tahrik eder. Kereviz, kapalı gözenekleri açar, bağırsaklardaki gazı söktürür ve bağırsak ağrılarını giderir, ağrı vesızıyı teskin eder, mafsal ağrılarını giderir, ağız kokunusu güzelleştirir, nefes darlığına, göğüs şişliklerine, siyatik ağrılarına karşı gayet faydalıdır.

* İdrar ve adet kanamasını bir hayli çoğaltır, böbrek ve mesane taşlarını parçalar, rahmi temizler, rahimden döl eşini çıkarır, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder, fakat hamile ve emzikli kadınlara, saralı hastalara ve başağrısı olanlara zararlıdır. Zira sütü azaltır, devamlı yenilecek olursa rahmi acı ve kekre rutubetlerle doldurur.

* Kereviz, karaciğer ve dalak gözenekleri ndeki tıkanıklığı açar. Terbiye edilmiş kereviz, mide için iyi gelir, kusmayı teskin eder. Eğer kereviz, ekmek veya kavrulmuş unla macun yapılır ve sıcak özellikli göz iltihabına ve mide yaralarına; yine sıcak özellikli göğüs şişliklerine sürülürse, ağrıyı teskin eder. Kereviz, kökü ile beraber suda kaynatılıp içilirse, vücutta deri kavlaması meydana getiren ve tehlike gösteren zehirli ilaçların etkisini yokeder. Kerevizyaprağının suyu içilirse, ateşli titremeye karşı gayet iyi gelir. Tohumu yaprağından daha etkilidir.

* Kerevizsuyu gülyağı ve sirke ile karıştırılıp aralıksız olarak yedigün hamamdan cilde sürülürse; dermeğe kaşıntı ve uyuz hastalıklarına ve başlangıç döneminde kızamık hastalığına karşı faydalıdır. Kereviz dalları; iç organları, yaprağından daha fazla yumuşatır. Kökünün etkisi ise yaprağının etkisinden daha kuvvetlidir. Eğer kökü kaynatılıp içilirse, idrarın zor yapılmasına karşı da faydalıdır. Zehirli hayvan sokmasına karşı da gayet iyi gelmektedir. Kereviz, panzehir ilaç yapımında katkı maddesi olarak ta kullanılır.

* Kereviz tohumunun övütülmüş tozu, kavrulmuş olmadıkça, kusturucudur. Su ile karıştırılarakiçilmesi siroz hastalığına karşı faydalı, karaciğeri temizleyici ve
ısıtıcıdır.(el-Mutemeds. 414; M.A'şab s. 286. Kanun 1/ 345; İ.Kayyims. 414) (ayrıca bak. E.Nuaym vr. 117la).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp