Kaymak

KAYMAK

Koyun, keçi ve sığır gibi hayvanların sütleri sağıldıktan sonra çiğ olarak veya pişirildikten sonra geniş bir kaba yayılarak bir müddet bekletildikten sonra sütün yüzeyinde maydana gelen yağlı kışıma kaymak denir. Çok eski zamanlardan beri bilinmektedir Nitekim sahabeden Ibni Büsr(r.a) demiştir ki: "Bir defasında Peygamber Aleyhis-Selâm bize geldi de, bir O'na kaymak ve hurma ikram ettik. Zira O, kaymak ve hurmayı pek severdi."1

* Bir kısım Hadîs-i Şeriflerde kaymağın bala veya hurmaya karıştırılarak yenilmesi; ikisinin karışımıyla meydana gelen tatlılık ve sevimlilik; insanlar arasında özellikle karı-koca arasındaki sevgi, saygı ve muhabbete benzetilmiştir."2

Özellikleri:
Kaymak sâde olarak vaya bal ile yahud haruma ile karıştırılarak yenilir. Kaymağın mizacı hararet ve rutubet vericidir. Olgunlaştırma ve çözme gibi özellikleri vardır. Sâde olarak kullanıldığı zaman ağızda, kulakyanlarında, idrar yollarında, kadınların ve çocukların vücutlarında meydana gelen şişliklere karşı gayet faydalıdır.

* Az miktarda alınacak olursa, akciğer iltihabından meydana gelen kan tükürmeye karşı faydalı olup, akciğerde meydana gelen şişlikleri deolgunlaştırır.

* Kaymak; tabiatı, sinirleri safradan maydana gelen sert şişlikleri ve balgamı yumuşatır. Vücutta meydana gelen geçici kuruluğa karşı da faydalıdır.

* Çocukların dişlerinin çıktığı yerlere sürülecek olursa, dişlerin bitmesine ve çıkmasına yardım eder. Soğuk ve kuruluktan dolayı meydana gelen öksürüğe karşı da faydalıdır.

* Dermeğeyi ve ciltteki sertliği giderir, tabiatı yumuşatır, fakat yemek iştahını keser, yan etkisi bal veya hurma ile giderilir. Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm'ın kaymak ile hurmayı birlikte yemesi, biri diğerini ıslah etmesi, yan etkisini gidermesi içindir.

* Kaymak, midede gıdaların olgunlaşmasını ve ayrışmasını sağlar, en iyisi taze olanıdır. Kaymak, yaşlılarda görülen damar sertliği için bol miktarda yenmesi hâlinde gayet faydalıdır.

* Kaymak, böbrek ve mesanedeki kumları eritmekte gayet faydalı olup, bu ralard a ku m ve taş meydana gel mesi ni de engeller, idrarı çoğaltır ve idrar yollarını temizler. Hastalar ve hastalıktan yeni kalkmış olan nekahet devresindekiler için kaymak, iyi bir gıdadır. Kaymak hazmı kolaylaştırıcı, vücudu yumuşatıcı, sinirleri yatıştırıcı, uyuyamayan kimseleri rahatlatıcı özelliğe sahiptir.

* Kaymak; merhem gibi cilde sürüldüğü zaman, cilde tazelik verir ve görünümü güzelleştirir. Dişlere sürülüp ovuşturul-duğu zaman ise, diş etleri için faydalıdır. Ağızdasu ile gargara yapıldığında, ağızda güzel bir koku meydana getirir. Kaymak cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Kaymak; dermeğe gibi cilt hastalıklarına ve göğüs sertliğine karşı faydalıdır. Dermeğe için merhem gibi cilde sürülür, göğüs sertliği için ise ağız yoluyla alınır."3

Kaynaklar:
[1]- E. Davud etime H.3837; i. Mâce etime H.3334; K. Ummal7ll8207; I.Kayyims.336.[2]- İ.Sâd8/79:Bağdâdî s. 112; E.Nuaym vr. 130b; I.Sünnî vr. 62b. [3]- Bağdadî s.112;İ.Kayyim s.366-67;el-Edviyye s.3l-32;I.Sünnî vr. 63a; E. nuaym vr. i 30b.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp