Karabiber

KARABİBER (piper nigrum)

Karabiber nar ağacı gibi bir ağaççık olup,çok cinsleri vardır. Kökü, ödağacının köküne benzer. Asıl vatanı Hindistan'dır. Üzümgibi salkımlardayetişir. Siyah renkli, yuvarlak ve küçük meyvecikleri Eylül ayında olgunlaşır. Fakat içinde kalan rutubetler sebebiyle bozulmaması için biraz geç toplanıp kurutulur ve baharat olarak kullanılır. Biraz acımtıraktır. Eğer bozulursa erken toplanmış demektir. Özel bir kokusu vardır. En iyisi taze, olgun, dolgun ve siyah olanıdır. Hekimlikte kullanıldığı gibi yemeklere atılarakta kullanılır. Karabiber bulunmadığı zaman, onun yerine zencefil kullanılır.

Özellikleri :
Karabiber; ısıtıcı, kurutucu, iştah açıcı, mideyi temizleyici, sindirimi kolaylaştırıcı, midedeki gazlan çıkarıcı, bağırsakları kuvvetlendirici, çözücü, parlatıcı, çekici, hafızayı ve belleği kuvvetlendirici, gıdalara güzellik verici, cinsi münasebet gücünü arttırıcı özelliklere sahiptir. Toz haline getirildikten sonra herhangi bir yağ ile karıştırılarak burundan damlatılacak olursa, sesi güzelleştirir, balgamı söktürür, nefes darlığına karşıda faydalıdır. Ağız yoluyla alındığında ağrı-sızıya ve bağırsak ağrılarına iyi gelmektedir. Özellikle limon tuzu ile karıştırılarak alınırsa tesiri daha da artar. Ciltteki beyazlığa (alaca) karşı da faydalıdır.

* Karabiber, bal ve soğanla karıştırılıp başa sürülecek olursa, saç bitirir. Zift ile karıştırılacakolursa, et ve kemik arasında meydana gelen dolamayı iyileştirir.

* Tırnaktaki bozukluğu dagiderir. Boyunda meydana gelen ve domuzbaşı denen çıban üzerine sürülürse, olgunlaştırıp çözer. Eğer gülyağı ile karıştırılacak olursa, titretici sıtmaya karşı faydalıdır. İçilmesi de aynı etkiyi gösterir.

* Karabiber her hangi bir yağ ile kaynatılıp içilir veya cilde sürülür ve bir müddet devam edilirse, vücutta var olan uyuşukluk, titreme ve felç hastalıklarına, soğuktan meydana gelen sinir sertleşmesine karşı faydalıdır. Sinirleri yumuşatıp teskin eder, öyle bir fayda sağlar ki hiç bir ilaç bu konuda onun yerini tutmaz. Karabiber, göz ilaçlarının içine de katılarak katkı maddesi olarak kullanılır. Bu taktirde göz kararmasına, göze perde gelmesine karşı da iyi gelir. Soğuktan meydana gelen birçok hastalık için dahi faydalıdır.

* Karabiber, koyun sütü ile karıştırılıp içilecek olursa, renkleri kırmızı laştır-mada, iştah artırıcılıkta, kapalı gözeneklerin açılmasında, cinsi münasebet gücünün tahrik edilmesinde bir benzeri daha yoktur. Ancak vücudu zayıflatır, başağrısı ve boğaz sertliği meydana getirir, böbrekler için dahi zararlı olur. Fakat yan etkisi, içine bal veya yağ katmak suretiyle giderilir. Karabiber eğer sirke ile karıştırılacak olursa, diş ağrısını teskin eder.

* Karabiber macunların (merhemlerin) ve şerbetlerin içine katılarak kullanılırsa, öksürüğe ve göğüs ağrılarına karşı faydalıdır. Eğer bal ile karıştırılarak ağızda dolaştırılacak olursa, boğaz tıkanıklığına karşı gayet iyi gelmektedir. Eğer zeytinyağı ile karıştırılacakolursa balgamı keser.

* Mizacı soğuk olan kimseler, yemeklerinde bol bol karabiber kullanmalıdırlar. Böylece karabiber kanı ısıtır ve inceltir, mideyi ısıtır, asitli geğirtileri giderir, rengi kırmızılaştırır, midede sertleşmiş olan maddeleri parçalayıp sindirim için hazırlar. Ancak mide ve bağırsaklarında ülser olanlar, idrar yollarında iltihap olanlar, sıtmalı hastalar, karaciğerinde hararet bulunanlar, özellikle sıcak mevsimlerde karabiber yemekten sakınmaları gerekir.

Karabiber, cenini rahimden oynatır, olgunlaşmış olan siyahı, olgunlaşmamış olan beyazından daha acı ve kekredir. Eğer karabiber toz haline getirilir, pişmiş yumurtanın sarısı ve kağıt külü ile macun yapılırve makata merhem gibi sürülürse, basur hastalığına iyi gelir.

* Karabiber ağacının kökü cildi güzelleştirir, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder, idrarı ve adet kanamasını artırır, panzehir ilaçların içinede katılır. (el-mtemed s. 367-369)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp