Kurtbağrı Bitkisi Özellikleri

Kurtbağrı Bitkisi Özellikleri : LATİNCE ADI
Ligustrum vulgare
FAMİLYASI
OleaceaeKULLANILAN BÖLÜMÜ
Meyvesi, yaprağı, çiçeği
TANIMI
Genellikle çit bitkisi olarak kullanılan kurtbağrı,3 metrenin üzerine çıkabilen çok yıllık bir çalıdır. Her dem yeşildir; parlak yaprakları koyu yeşil, çiçekleri krem rengi, meyveleri ise siyahtır.
YETİŞTİĞİ YER
Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’da yetişir.
HALK BİLGİSİ VE GELENEKSEL KULLANIMI
Bitki çok eski zamanlardan beri çit çevirmek için kullanılmıştır. Enfeksiyonların gerçekte nasıl işledikleri tam olarak bilinmediği dönemlerde bazı insanlar, kurtbağrı gibi çiçekleri, hastalıkların yayılmasından sorumlu tutar ve eve sokulmasına izin vermezlerdi. Kurtbağrmın meyvesinden ve kabuğundan boya yapılırdı.Sadece isim benzerliği olan Mısır kurtbağrından; yani Lawsotıia inermiş türünden ise kına boyası elde edilir. Usta bitki budayıcıları kurt- bağrını hayvan şekilleri vererek budarlar. Yaş dalları bazen sepet yapımında kullanılır, kabuğundan ise sarı boya elde edilir. Tahtası bir kömür kaynağıdır.
TIBBİ KULLANIMI
Kurtbağrı, İngiltere’de bazen dudak yaralarında ve kabakulağa karşı, ayrıca gargara olarak da kullanılır. ABD yerleşimcileri yanlarında getirdikleri kurtbağrım tedavi amaçlı kullanmışlardı; başın üstüne konduğunda çiçekleri baş ağrısını geçiriyordu. Meyveleri güçlü bir müshil görevi görürken, yaprak ve çiçekleri regl dönemi rahatsızlıklarını giderirdi. Asyalılar akraba bir türünü tonik olarak kullanırlar. Bazı bitki uzmanları, kurt- bağrını bağışıklık sistemi güçlendiricisi olarak görürler. Urlar, bakterileri ve diğer atıkları yok eden hücrelerin, yani makrofajlarm işlevselliğini baskılayabilir. Araştırmalar, kurtbağrı ve geven karışımının bu süreci tersine çevirebildiğini ortaya koymuştur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp