Kudret Narı

KUDRET NARI AÇIKLAMA 1

Almanca Adı:
Balsamgurken

Özellikleri: Kabakgiller familyasından olan bitki, tırmanıcı, ince gövdeli, bir yilfık bir bitkidir. Meyvesi olgunlaşınca, birbirinden ayrılır. 10-15 santimetre boyunda iki uçta incelmiş şekilde meyveleri vardır. Üzerinde turuncu ve sarı renkte kabarcıklar vardır.

Önerilen Hastalıklar:
Mide ülserini tedavi eder. Egzama ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdır. Yaraların çabuk kapanmasını sağlar. Asya'da mide problemleri ve kan şekerinin kontrolü için yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Karaciğeri destekler, egzama ve sedefe fayda verir. Bağırsak tembelliğini giderir, hücreleri yeniler.

Kullanım Şekli ve Dozu:
Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta ezilir, bir miktar balla karıştırılıp, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yenilir. Bu şekilde en az 41 gün kullanılır.
Taze meyve bulunmayan mevsimde ise, halis zeytinyağı içinde 6 ay bekletilen Kudret Narı her sabah bir çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karna yenilir.

Yan Etkileri:
Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.


KUDRET NARI AÇIKLAMA 2

Kabakgiller ailesine dahil olan bu bitkinin meyveleri yaklaşık 15 cm uzunluğundadır. Kabarcıklı turuncu sarı bir bitkidir. Zeytinyağı ile birlikte kullanılır.

Özellikleri ve Yararları

- Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

- Egzama ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

- Ülser için şifadır.


KUDRET NARI AÇIKLAMA 3

Latince Adı:
Momordica Charantia

Bitki: Tırmanıcı, 1-2 metre yüksekliğinde, Temmuz-Ağustos aylarında sarı çiçekler açan, 10-20 cm uzunluğunda, üzeri çok pürtüklü ve olgunlukta turuncu renk alan ilginç, meyvalara sahip bir bitkidir.

Yetiştiği Yerlerler: Tropikal bölgelerde yetişen bir bitki olan kudretnarı-nın anavatanı Hindistan olarak bilinmektedir. Bugün Güney Asya, Afrika ve yurdumuzda Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.

Kultenılışı: Kudret narının olgun meyvaları bal ile ezilerek dahilen, zeytinyağı ile ezilerek haricen tüketilmektedir. Kudretnarı, şekli ve renkleri itibariyle çocukluğumdan beri baharatçı dükkanlarında en çok ilgimi çeken materyal olmuştur.

İçindeki Maddeler: Uçucu yağ, reçine ve momordican adlı acı bir madde içermektedir.

Tıbbi Etkiler: Haricen egzema, yara ve çıban gibi deri hastalıklarında dahilen ise müshil olarak ve bazen de ezilmişi ülser tedavisinde kullanılmaktadır. Haricen kullanmak için 2 olgun meyva 300 m.lt. zeytinyağında 15 gün bekletilip bu müddet sonunda karışım ezilir. Elde edilen muhteva aynı şişe içinde 4 gün daha güneşte bekletilir. Bu merhem günde 3 kez sürülmek suretiyle kullanılır.

Dahilen kullanım için ise yine 2 olgun meyva yarım kavanoz bal içinde ezilir. Günde 3 kez 1 çorbakaşığı yutulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp