Kokar Ağaç

Kokar Ağaç :

Diğer isimler: Aylandız ağacı, Osuruk ağacı.

Latince Adı: Ailanthus Glandulosa.

Bitki: 5-10 metre boyunda yaz başında yeşilimsi renkli çiçekler açan, nahoş kokulu bir ağaçtır.

Yetiştiği Yerler: Uzakdoğu, Avrupa, Akdeniz ülkeleri ve bu arada Türkiye'de yetişmektedir.

Tarihçe: Kokar ağacın kendine has kokusu haşereleri kaçırdığı için 17 ve 18. yy.'larda ağacın havadaki sıtma zehirini emdiği düşünüldü ve bu nedenle ağaca karşı korkunç bir talep vardı.

Kullanılışı: Gövde ve dalların kabukları soyularak kurutulur, suyla kaynatılarak içitir.

Bahçelerde haşereyi kaçırmak için bu ağaçtan hazırlanan solüsyonlar püskürtülerek kullanılır. 500 gr. Taze yaprak 20 lt. su içinde 2 gün bekletilir.

Diğer taraftan 500 gr. Arap sabunu, yine 20 lt. suda eritilip 2 sıvı karıştırılır. içindeki Maddeler: Reçine, tanen, C vitamini, ailantin isimli acı madde ve sabit yağ taşımaktadır.

Tıbbi Etkiler: Hafif ateş düşürücü ve kusturucu, spazm çözücü, bağırsak kurtlarını öldürücü ve tanen sebebiyle kabız yapıcı etkisi vardır. 20 gr. Kuru ağaç kabuğu 1 lt. suda kaynatılarak günde 3 bardak içilir. Fazlası zehirlenmelere yol açabilir.

Cola Nitida.

Bitki: Yeşil meyvalı, küçük ağaçcıklardır.

Yetiştiği Yerler: Kola bitkisi Afrika'nın tropik mıntıkalarında ve bilhassa batı taraflarında Togo ve Kamenın'da yetişir ve yetiştirilir. Bununla beraber Batı Hindistan ve Güney Amerika'da da, kola elde etmek üzere bitki ekilmektedir.

Kullanılışı: Kola özü elde edilen kısım tohumdan çıkarılır. Bu amaçla bitkiyi kullanılabilir hale getirmek üzere birkaç yöntem vardır. Ağacın olgunlaşmış meyvaları toplanır. Hafif yeşilimsi kahve renginde ve sarı damarlı olan bu meyvalar bıçak kullanmadan el ile açılarak bir kenara yığılır. 3-4 gün bı vaziyette bırakıldıktan sonra meyvanın içindeki tohumların kabukları siyahlaşınca bu kabuklar kolayca açılabilir hale gelir. Bu aşamada tohum kabukları açılıp, içinden çenekler (kola maddesi) çıkarılır. Kola bitkisinin tıbbi amaçlı kullanımı dışında, kola özü tüm dünyada yaygın olarak tüketilen kolalı meşrubatlara katılarak, onlara adını veren bir özdür.

İçindeki Maddeler: Kola tozunun belli başlı tesirli maddeleri kafein, tefofilin, teobramindir. Ayrıca tanın, şeker ve nişastada muhtevasında bulunur.

Tıbbi Etkiler: İştah açar. Böbreklerde su ve tuzun geri emilimini engelleyerek idrarı arttırır. Bronşları genişletir, beyinde kandaki C02 miktarına duyarlılığı arttırarak solunumu uyarır. Bu etkiler sebebiyle astım ve bronşitte rahatlama sağlayabilir.

Özellikle kafein uykusuzluk yapar, yorgunluğa karşı direnci arttırır. Fiziksel, mental ve zeka. Mide- performansını çoğaltır bağırsak spazmlarını çözer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp