Kırmızı Yonca

KIRMIZI YONCA AÇIKLAMA 1

0-40 cm boylarında hafif tüylü ve kırmızımsı dallı gövdeli, almaşık dizilişli tabanda saplı üsste sapsız hafif dişli kenarlı yumurtamsı ya eliptik üç yapraklı yaprakları olan; mayıs- eylül aylarında kısa bir sapın ucunda yada 2-3 cm lik yuvarlak kömeçler halinde kırmızımsı çiçekler açan güçlü kazık köklü çok yıllık otsu bir bitkidir.Uzun fasulyemsi meyveleri vardır ve Kuzey Afrikada 1800 metre yüksekliğe kadar olan killi topraklarda çayırlarda ormanlarda yol kenarlarında yetişir.

Toprağı azotça zenginleştirir, ertesi yıl için yeşil gübre olur.Yaprakları proteince zengin olduğu için yem bitkisi olarakta önemlidir.

Çiçeklenme yaz boyunca sürdüğünden arılar için sevilen bir bitkidir.Çiçek durumları salata olarak yenilebileceği gibi pişirilerek sebze gibi de yenir.

Bileşiminde önemli miktarda A vitamini ile B ve C vitaminleri , kalsiyum, fosfor, eterik yağ, trifolin, kreversetin, salisilik asit gibi fenoller , flavonoitler, kumarinler, tanenler, reçineler, sitosteroller ve nişasta bulunur.

Halk hekimliğinde kullanılmak üzere bitkinin çiçek başçıkları açmaya başladıklarında toplanır.

İdrar söktürücü, iç temizleyici, adet düzenleyici, güçlendirici, balgam söktürücü, özellikleri yaygınlıkla bilinir. Menopoz rahatsızlıklarında, bronşit ve öksürükte, sedef hastalığında; egzama, kaşıntı, ülserli yaralar gibi cilt rahatsızlıklarında yararlanılır.

Bir tutamının kaynatıldığı suyun içilmesi zehirlenmelere , kusmalara karşı idrar söktürücü olarak kullanılır.


KIRMIZI YONCA AÇIKLAMA 2

(ÜÇ KULAK OTU)

Arapçası:
Ridbah, Bersim-i Ahmer
Farsçası : Espest, Spest Espes, Ebis
Latincesi : Trifo/im pratense

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Nemli topraklarda yetişir. Bir kaç çeşittir.

Kullanılan Maddesi:
Tohumu

Tıbbi Özellik ve Faydaları
a) 60 cm 'ye kadar uzayan sapları ince uzun bir bitkidir. İyisi sarı olanıdır, tohumu kullanılır. Bedeli şalgam tohumudur.
b) Emzikli kadınlara tohumu yedirildiğinde ya da ezilerek verildiğinde sütü çoğalır.
c) Erkeklik kuvvetini artırır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp