Kırmızı Kantoron

Kırmızı Kantoron :

Diğer İsimleri: Küçük Kantaron Kırmızı Kantaron.
Kullanılan Kısımları: Kurutulmuş çiçekli dalları.
Toplama Zamanı : Haziran - Ağustos
Kurutma Şekli: Gölgede
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: Hazmı kolaylaştırır, iştahı açar, mide zafiyetinde, ishal kesici, gaz giderici, kansızlıkta, kuvvet verici, vücudun su toplaması halinde (istiskada), sarada, kan dolaşımını düzenleyici, mide yanmasında, karaciğer, siroz ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Zayıf etkili bir ateş durucudur.
Nefes darlığı (astım)nı, öksüğü giderir, kan tükürmeye faydalıdır, hayzı söktürür, karındaki ölücenini çıkarır, bağırsak kurtlarını döker, mide ağrısını, aybaşı sancısını keser, balgamı ve safrayı çıkarır, içteki eski iltihaplı yaraları ve ülseri tedavi eder. Midede asit fazlalığında, akciğer hastalıklarında, damar sertliği ve sinir iltihabında, nezlede, bronşitte, idrarını tutamayanlarda, sık idrara çıkanlarda, basurda ve filebitte faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak öğle ve akşam yemeklerinden önce içilir. Bu şekilde iştah açıcı ve hazmettirici olarak kullanılır. Diğer yerlerde kullanımı yemekler- den sonradır veya toz haline getirilir, günde 0,5-2 gr içilir. Kantaron çiçeğinden 5 gr sirke ile yapılmış bal şerbeti ile içilirse dalak ağrısını geçirir. Vücutta su toplanması (istiska) halinde haşlanan kantaron suyundan sabah aç karna 1 çorba kaşığı içilir. Bir müddet devam edilir. (Tecrübe edilmiştir)
Çiçeği toz haline getirilir, 6 gr bal ile macun yapılıp yenilir ve bir müddet devam edilirse sara hastalığını meydana getiren köpüğü çıkarır.
10 gr üzümle kaynatılıp içilirse kan dolaşımını düzene koyar, sa-ra'da da faydalı olur. Haricen: Kantaron toz haline getirilir, zeytinyağı ile karıştırılır. Kesik yaralara, cerahatli yaralara ve çıbanlara konur. Haşlanan suyu arpa unu ile hamur haline getirilir, delinmemiş urlara yakı gibi konulursa olgunlaştırıp deler.
Haşlanan suyu ile gözlere banyo yapılırsa göz ağrılarını giderir.
Haşlanan suyuna sirke ilave edilip başa sürülürse baş ağrılarını geçirir.
Kekik suyu ile haşlanır, süzülür, bu su ile gargara yapılırsa bademcik iltihabında ve ağız yaralarında şifalı olur.
Mafsal, siyatik ve gut ağrılarında çok şifalıdır. Haşlanan kantaron posası lapa şeklinde kullanılır.
Taze kantaron sıkılır, elde edilen sudan kulağa damlatılırsa, kulak ağrısına iyi gelir, bu su ile gözler yıkanırsa kataraktı giderir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp