Keçi Sakalı

KEÇİ SAKALI AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları :
Yaprakları ve kökü

Faydası: Saç kırana ve mafsal şişmelerine iyi gelir. Vücuttaki katı urlara ve dalağa faydalıdır. Yaprakları veya kökü toz haline getirilir, balla macun yapılıp lapa halinde mafsallara sarılırsa ağrıları geçirir.

Kullanılışı: Keçi sakalının çiçek ve yaprakları toz Haline getirilir 1 bardak sıcak suya i tatlı kaşığı katılarak Demlenir. Yemeklerden sonra günde 3 defa içilir. Çiçeklerinden hazırlanan su zayıflama kürü olarak kullanılabilir.

Dikkat: Mide bulantısı yapabilir.


KEÇİ SAKALI AÇIKLAMA 2

Diğer isimleri:
Çayırkraliçesi, Ergeçsakalı, Tekesakalı

Bitki: Anadolu, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yetişir. 50-200 cm yüksekte çok yıllık çalı görünümünde bir bitkidir. Kuvvetli bir kökü vardır. Gövde kırmızımsı renkte olabilir, üst kısımlarda dallanır. Yaprakları parçalıdır, belirgin damarlıdır, kenarları dişlidir, koyu yeşil renklidir, alt yüzeyi tüylüdür, Dal uçlarında bir kaç hat şemsiye şeklinde yoğun olarak çiçekleri vardır, sarı-beyaz renklidir. Çiçekleri kuvvetli bal kokuludur. Yumurta biçiminde yeşil meyvesi vardır, meyvede 6-8 adet tohum bulunur, tohumlar görünümündedir. Haziran-ağustos ayları arasında çiçek açar.

İlaç Etkili Kısmı: Kurutulmuş çiçekleri ve Çiçeklenme zamanında toplanıp kurutulmuş toprak üstü kısımları kullanılır.

Bileşiminde: Flavonoidler, tanen bulunur, çiçeklerinde ayrıca fenolgidleri ve esans vardır.


Etkısı:
Bileşimindeki salisilatlar nedeniyle iltihaplanmayı önleyici ve ateş düşürücü etkiler beklenir.

Kullanıldığı Yerler: Soğuk algınlığına bağlı hastalıkların tedavisinde destek olarak kullanılır.

Kullanılmaması Gereken Haller: Yok. Bitki salisilat ihtiva ettiğinden, salisilita (aspirin) hassas kişiler kullanılmamalıdır. İstenmeyen Etkileri: Yok

ilaçlarla Uyumsuzluğu: Yok

Kullanım Miktarı: Günlük ortalama Kullanım miktarı: 1- 2,5-3,5 gr çiçek veya 2- 4,5 gr ot.

Kullanım Şekli: İnce kıyı1mış veya öğütülmüş 1yemek kaşığı ot veya çiçek bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10-15 dakika fincan ağzı kapalı olarak demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak mümkün olduğunca sıcak olarak içilir.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, 12 yaşından küçük çocuklarda ve astım hastalığı halinde kullanılmamalıdır. Fazla miktarda ve uzun süre kullanılırsa mideyi tahriş edebilir.


KEÇİ SAKALI AÇIKLAMA 3

Arapçası:
Baiz el-mi'ze (Môiz) , Serein; Lihyeıü'ı-ıeys
Farsçası : Sergin-i bez
Latincesi : Aruncus Sylvester

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Nemli yerlerde, çayırlarda yetişir.

Kullanılan Maddesi:
Yaprakları, kökü

Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Bileşikgillerden bir bitkidir. Yapraklan (veya kökü) döğülüp balla karıştırılarak yapılan yakısı mafsal ağrılarını geçirir.
b) Vücutta su toplama hastalığında güneşte yakı olarak kullanıldığında şifası görülür.
c) Vücuttaki katı urlara ve dalağa faydalıdır.
ç) An sokmasına sirke ile sürülse geçirir.
d) Kurutularak fitil haline getirilir, kadınlar rahim yoluyla kullanırlarsa akıntıyı keser.
e) Üzüm şırası ile karıştırılarak yılan sokmalarında kullanılır.
f) Kurt ısınnalannda külü üzüm şırası ile yakı yapılır ve kullanılırsa faydası görülür.
g) Saç kırana ve mafsal şişmelerine iyi gelir.


KEÇİ SAKALI AÇIKLAMA 4

Çiçeği ve yaprağı güzel koku verir.
Romatizma ve eklem ağrıları için faydalıdır.
İdrar söktüriicü etki gösterir.
Terletici etki gösterir.
Migren ve baş ağrısı için kullanılır.
Kanı temizleyici özelliği vardır.

Kullanılışı: Keçi sakalınm çiçek ve yaprakları toz haline getirilir 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı katılarak demlenir. Yemeklerden sonra günde 3 defa içilir. Çiçeklerinden hazırlanan su zayıflama kürü olarak kullanılabilir.

Dikkat Mide bulantısı yapabilir


KEÇİ SAKALI AÇIKLAMA 5

FILlPENDULA ULMARIA L.J,
MAXIM. (SPIRAEA ULMARIA L.J, (Bosaceae-fam.)

Başka milletlerce adı - Bul. Blaten tajnik; Rus. labaznik vazolistnii tn. meadow-sweet; AL. Spierkraut; Fr. filipendule, ulmaire.

Karakteristik vasfı. (şekil-149) Keçisakalı çokyıllık otsu bitkidir. Köksap sürünğen, pek çok kökçüklerle donatılı. Gövde 2 m kadar yüksek, alt kısmı ağaçlaşmış olup üst kısmında dallanır. Yapraklar kesik tek tüysü, almaşık, yapracıklar - sivri ve gayrimuntazam dişli, uçtaki yaprak tek, 3-5 bölümlü. İki yaprak arasında ufak dişli, çoğu alt tarafı kül rengi kıllı küçük yapracıklar bulunur.

Çiçekler beyaz veya sarımtrak, ufak, çok sayıda, hoş kokulu, sap tepesinde süpürğevari çiçek demetinde toplu halde bulunur. Çanak ve taç 5'er yapraklı, serbest, beyaz veya sarımtrak. Erkek organlar çok. Meyve karma, pek çok kapsülcüklerden ibaret. Yaz mevsiminde çiçek açar.

Yayılışı. Avrupanın her yerinde, Anadolu, Mongolistan, Kuzey Amerika. Bizde çayırlarda, çay kenarlarında, 2000 m deniz seviyesine kadar yerlerde rastlanır. (Türkiye'de: Karadeniz bölgesi, Doğu Anadolu bölgesi.)

Kullanılan kısımlar. Köksap (Bhizoma Spiraiae ulmarıae) ve saplar (Herba Spiraeae ulmariae) ,

Toplama zamanı. Ağustos-ekim ayları.

Toplama usulü. Bitkinin çiçek açma devresinde saplar üstten 25 sm kadar aşağısından kesilerek toplanır. Yerde kalan bitkinin yaprakları toplanarak ilave edilir. Köksaplar sonbaharda, meyvelerin olgunlaşmasından ve sapların solmağa başlamasıyla topraktan çıkarılır. Toprak ve yerüstü kısımlardan temizlendikten sonra, yıkanır.

Kurutma usulü. Kurutulmağa hazırlanan sap ve köksaplar kökleriyle birlikte ayrı ayrı havadar binalarda veya 40 derece ısılı fırınlarda ince sıralar halinde sıralanarak kurutulur. Kurutma işinde acele edilmelidir.

Randıman. 4 kg yaş köksaptan 1 kg, 5 kg taze saptan 1 kg kuru alınır.

Paketleme. Standard ağırlıkta balya halinde veya torbalarda.

Depolama. İyi paketletmiş vaziyette kuru ve havadar binalarda.

Muhteviyatı. Gaulterin glikozidi, bu hidroliz neticesi metil sa.lisilat,ve de spirein fenol glikozide ayrılır. Bitkinin yerüstü ve yeraltı kısımları önemli miktarda sepi maddeleri ihtiva eder. Yerüstü kısımları fenol glikozidi spitrenin ve izosalisin de ihtiva eder. Drog'da daha başka salisil asidi eseri, madeni tuzlar, % 0,2 kadar eterik yağ, homeozropin ve vanilin eseri vs. bulunmuştur.

Kullanılışı. Mide ve bağırsak Ağrılarında, terletici ve idrar söktürücü olarak: ince kıyılmış 1 çay kaşığı sap 1 bardak soğuk suya karıştırılır, karışıra iyice çalkalanır ve 8 saat dinlendirilir, sonra süzülür. Doz 1 günlük. Haricen-Köksap toz haline getirilir, vazelin veya saf inek yağı ile karıştırılarak (1:5) romatizmalı yerlere ve derideki sivilcelere sürülür. Bal verici ve dekoratif bitkidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp