Kafur

KAFUR AÇIKLAMA 1

2 cinstir. Bir tabii olan bir de suni olarak yapılanı vardır.

Dahilen: Yalnız naturel cinsi kullanılır.

Dahilen:
İshal kesici ve öksürük giderici olarak kafur eritilir, içerisine tentürdiyot damlatılıp içilir. Vazamotor (damar genişletici) ve tenefüs merkezi için uyarıcı etkisi vardır.Yağlı enjeksiyonu pnömoni, sen-kop ve akciğer ödeminde kullanılır.

Doz aşımı:
Bulantı, kusma, kolik, sağırlık, deliryum ve sara'ya benzeyen arazlar ve paraliz; görülür. Haricen: Kan toplayıcı, ağrı kesici, hafif antiseptik ve analjejik etkilidir. Nevralji, miyalji, lumbago, romatizma ağrılarında ve bazı kaşıntılı cilt hastalıklarında, korizapruritte ve emsali hastalıklarda kullanılır.

Kullanılışı:
10-20 gr kafur 100 gr zeytinyağında eritilerek kullanılır. Kafur 20 gr, pelesenk yağı 100 gr, solucan yağı 50 gr, balıkyağı 20 gr, çörekotu yağı 50 gr, defne yağı 50 gr, alkol 20 gr, 65 gr zeytinyağı ile birlikte karıştırılı, bel, sırt, romatizma ve bütün ağrı ve sızılarda ağrıyan yerlere masaj yapılır, mafsal ağrılarında da kullanılır.

Kafur koklanırsa beyindeki teneffüs merkezlerini uyandırıp kuvvetlendirdiğinden zatürre gibi akciğer hastalıklarında büyük faydası vardır.
Sinir sistemi, solunum merkezi ve kalp üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir, nezleyi geçirir (buharını teneffüs etmek sureti ile kullanılır)
Hararetten olan baş ağrısında gül suyu ile karıştırılıp başa sürülür-se ağrıyı hemen keser.
Sıcaktan meydana gelen yarım baş ağrısında (migrende) yarım fincan suda nohut danesi kadar kafur eritilir, burun deliklerine sürülür.
Ağız ağrısında ağızda gargara yapılırsa ağrıyı hemen geçirir. Vücudda dinmeyen kanları dindirir, vücutta kan dolaşımını artırır.
Basurda 2 gr kafur, 1,5 gr göztaşı, 50 gr kuyruk yağı ile karıştırılarak merhem yapılır, memelere sürülür.
Kafur, 8-10 adet aspirin, kekik yağı içinde eritilir. Bel, sırt, omuz, diz ve benzeri ağrılarda ağrıyan yerler bununla ovulursa ağrıları geçirir.
Kafur, aspirin alkolde eritilip ağrıyan yerler bununla ovulur.
10 gr kafur 90 gr ispirtoda eritilip başa sürülürse kepeklenmeyi keser.
Mafsal romatizmasında (romatoid artrit, eklem iltihabı-eklem yankısı); kafur terebentin içinde eritilir, saf zeytinyağı ilave edilip, karıştırılır, üzerine alkol konulur, iyice çalkalanır, ağrıyan kısımlar bununla ovulur, her kullanılıştan evvel çalkalanarak kullanılmalıdır.

Kullanılışı:
Kafur çeşitli şekillerde kullanıldığı gibi toz haline getirilerek bir bezle ağrıyan yere ve cilt hastalıklarında sargı şeklinde kullanılabilir.


KAFUR AÇIKLAMA 2

Bitki:
Tayvan, Japonya ve Çin' de yetişir. 20-40 m yükseklikte kışın yapraklarım dökmeyen bir ağaçtır, 2000 sene kadar yaşar. Bu ağacın odunundan su buharı destilasyonu ile kafur elde edilir. Kafur renksiz-beyaz . bir maddedir, kuvvetli kokusu ve yakıcı bir lezzeti vardır, oda sıcaklı uçucudur.

İlaç etkili kısmı: odunundan elde edilen kafur kullaru1ır. Bileşiminde; 96-101 oranında 2-bornanon bulunur.

Etkisi: Haricen; balgamın sulandırılarak atılmasını sağlar, dokularda kanlanmayı teşvik eder.

Dahilen; kan dolaşımını artırır, bronşlarda kramp giderici etki yapar.

Kullanıldığı yerler: Haricen; kas romatizması, soğuk algınlığına bağlı solunum yolları hastalıklarında uygulanır. Dahilen; tansiyon düşüklüğüne bağlı dolaşım sorunlarım düzenler, solunum yolları (üşütmeye bağlı) hastalıklarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Haricen; zedelenmiş cilt (yanık, yara vb.)üzerine kullanılmamalıdır. Küçük çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır, koklatılmamalıdır, solunum durmasına neden olabilir.


İstenmeyen Etkileri:
Ciltte ekzema yapabilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Hazır ilaç tarifine göre kullaru1ır.

Kullanım şekli: Cilde sürülerek (merhem), buhar banyosu yardımıyla soluyarak veya hap şeklinde yutularak kullanılır.

Uyarı: Küçük çocuklarda sırt ve göğüse tekrarlayarak kullanılmamalıdır, cildi tahriş eder.


KAFUR AÇIKLAMA 3

CİNNAMOMUM CAMPHORA


2 cinstir. Bir tabii olan bir de suni olarak yapılanı vardır. Yalnız natürel cinsi kullanılır.

Dahilen: İshal kesici ve öksürük giderici olarak kafur eritilir, içerisine tentürdiyot damlatılıp içilir. Vazamotor (damar genişletici) ve teneffüs merkezi için uyarıcı etkisi vardır. Yağlı enjeksiyonu pnömoni, senkop ve akciğer ödeminde kullanılır.

Doz aşımı: Bulantı, kusma, kolik, sağırlık, deliryum ve sara'ya benzeyen arazlar ve paralizi görülür.

Haricen: Kan toplayıcı, ağrı kesici, hafif antiseptik ve analjezik etkilidir. Nevralji, miyalji, lumbago, romatizma ağrılarında ve bazı kaşıntılı cilt hastalıklarında, koriza-pruritte ve emsali hastalıklarda kullanılır.

Kullanılışı: 10 gr kafur, 100 gr alkolde eritilerek veya 10-20 gr kafur 100 gr zeytinyağında eritilerek kullanılır. Kafur 20 gr, pelesenk yağı 100 gr, solucan yağı 50 gr, balıkyağı 20 gr, çörekotu yağı 50 gr, defne yağı 50 gr, alkol 20 gr, 65 gr zeytinyağı ile birlikte karıştırılır, bel, sırt, romatizma ve bütün ağrı ve sızılarda ağrıyan yerlere masaj yapılır, mafsal ağrılarında da kullanılır. Kafur koklanırsa beyindeki teneffüs merkezlerini uyandırıp kuvvetlendirdiğinden zatürree gibi akciğer hastalıklarında büyük faydası vardır. Sinir sistemi, solunum merkezi ve kalp üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir, nezleyi geçirir (buharını teneffüs etmek sureti ile kullanılır) Hararetten olan baş ağrısında gül suyu ile karıştırılıp başa sürülürse ağrıyı hemen keser. Sıcaktan meydana gelen yarım baş ağrısında (migrende) yarım fincan suda nohut danesi kadar kafur eritilir, burun deliklerine sürülür. Ağız ağrısında ağızda gargara yapılırsa ağrıyı hemen geçirir. Vücut da dinmeyen kanları dindirir, vücut ta kan dolaşımını artırır. Basurda 2 gr kafur, 1,5 gr göztaşı, 50 gr kuyruk yağı ile karıştırılarak merhem yapılır, memelere sürülür. Kafur, 8-10 adet aspirin, kekik yağı içinde eritilir. Bel, sırt, omuz, diz ve benzeri ağrılarda ağrıyan yerler bununla ovulursa ağrıları geçirir. Kafur, aspirin alkolde eritilip ağrıyan yerler bununla ovulur. 10 gr kafur 90 gr ispirtoda eritilip başa sürülürse kepeklenmeyi keser. Mafsal romatizmasında (Romatoid arterit, eklem iltihabı-eklem yankısı); kafur terebentin içinde eritilir, saf zeytinyağı ilave edilip, karıştırılır, üzerine alkol konulur, iyice çalkalanır, ağrıyan kısımlar bununla ovulur, her kullanılıştan evvel çalkalanarak kullanılmalıdır.

Kullanılışı: Kafur çeşitli şekillerde kullanıldığı gibi toz haline getirilerek bir bezle ağrıyan yere ve cilt hastalıklarında sargı şeklinde kullanılabilir.


KAFUR AÇIKLAMA 4

Arapçası:
Kafur, Şecereıii'l-kôfur
Farsçası : Kôfür
Latincesi : Unnamomums, Camphree

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
çok çeşitleri vardır. Kayseri, riyahi, ezôd, esferel, ezrak gibi

Kullanılan Maddesi:
Kôfur denen maddesi

Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Kafur ağacından çıkarılan özel kokulu renksiz ve şeffaf bir cisimdir. Tadı acı ve yakıcıdır. Zehirlerin panzehiridir. En iyisi: Kayseri, riyahi beyaz büyük olandır.
b) 10 gram kafur, 90 gram ispirto içerisinde iyice eritilerek ağrıyan yerlere sürüldüğünde, bel, arka ve sırt ağrılarına da bire birdir.
c) Vücutta dinmeyen kanlan dindirir ve ayrıca da vücuttaki kan dolaşımını kuvvetlendirir.
ç) Gözde olan beyaz tabakaya ve göz hastalıklara üsaresi faydalıdır.
d) ağız yaralarına iyi bir ilaçtır.
e) Yağı mafsal ağrılarına sürüldüğünde faydası görülür. Ayrıca ateşli hastalıklarda kullanılır.
f) Kalbi ve beyin sinirlerini kuvvetlendirir.
g) Kürklerin ve elbiselerin ceplerine bir parça küfur konsa güve yemez.
ğ) Kafurun bulunduğu yerlere zehirli hayvan gelmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp