Kadın Tuzluğu

KADIN TUZLUĞU AÇIKLAMA 1

Botanik Bilgi:
Kadıntuzluğugiller familyasının örnek bitkisidir. Mayıs-Haziran ayları arasında, sarı renkli, kokulu çiçekler açan, 1-3m boyunda, dikenli, çalı görünüşünde, seyrek ormanlarda yetişen bir ağaçtır. Kökü acı, yaprakları ve meyvesi tatlıdır. Yaprak dizilişleri sarmal, tek veya buket halindedir.Yaprakları açık yeşil renkli, oval biçimli, kısa saplı , derimsi yapılı, kenarları kızılımsı renkli, batıcı ve dişli olur.Çiçekler alkım veya bileşik salkım yada çok az olarak tek tek bulunur.Sonra bu dişi çiçekler kırmızı yada siyah renkli, oval biçimli, uruk ve ferahlatıcı tadı olan meyveleri oluşturur.Meyvelerinde bol miktarda c vitamini vardır.

Bilinen Bileşimi: Şeker, Meyve Asidleri, Mineraller, Berberin, Oksiberberin, Reçine, Tanen, Balmumu, Nişasta, Palmatin. Meyvalarda C vitamini bulunmaktadır.

Yetiştirildiği Yerler: Ormanların açıklık yerlerinde ve çitlerde yetişen, yaz kış yeşil veya yazın yeşil dikenli çalı formunda dikenli bir ağaççıktır.Kuzey yarımküre‘nin ılıman bölgelerinde ve Avrupa‘da sıkça görülür. Yazın yeşil olanlar Asya, Avrupa ve az miktarda Kuzey Amerika‘da, her zaman yeşil olanlar Orta ve Güney Amerika‘da doğal olarak bulunurlar. Ülkemiz de ise İstanbul ve Trakya‘da,değişik bir tipi de Karadeniz bölgesinde, yazın yeşil olan bazı türler doğal olarak yaşamaktadır.

Toplama ve Saklama Koşulları : Kadın tuzluğu bitkisinin gövde yada kök kabukları için; ilkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gözde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur. Kurutulduktan sonra kullanılacak hale gelir.Yaprakları ilk çıktığı zaman taze iken dalında yenile bilir.Meyveler kızardıktan sonra dalından yenir yada toplanıp şurup veya reçel apılarak enmektedir. Kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak yararlanılmaktadır.

Faydaları: İştah açıcıdır, kusmayı önler, harareti söktürür, hazım bozukluklarını giderir, öksürüğü keser, diş çürümelerini ve ağız içi yaralarını iyileştirir. Modern herbalistler çok hassas olan boğazları ferahlatmak için kullanılır.

• Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir. İshal ve peklik için, siroza karşı vücutta meydana gelen şişlik üzerine kullanılmaktadır.

• Kuvvet verici, damar daraltıcı, ateş düşürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır.
• Kolera, dizanteri, vajinal maya enfoksiyonları, üriner enfeksiyonlarda mikroorganizmaları öldürdüğü; zararlı mikroorganizmaları yenerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği; iskorbüt, kansızlık, işitme hastalıklarında şifalı olduğu açıklanmıştır.
• Kan dolaşımını düzene sokar.
• Malarya‘ya (sıtma) karşı iyileştirici etki yapar.
• Meme, bağırsak, akciğer, rahim kanserlerine karşı önleyici ve tedavi edici özellikleri vardır.
• Kalp romatizmasına iyi gelir, sinir yorgunluğunu ve üzüntüyü giderir. Anormal kalp çarpıntısına karşı etkisi vardır.
• Karaciğer (karaciğer zafiyetine, karaciğer yetersizliğine) hastalıklarını iyileştirir. Karaciğerin işlevlerini düzenleyen en iyi ilaçlardan biridir.
• Safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Safra kesesi yangısı ve safra kesesinde taş bulunması durumlarında safra akışını artırarak safrayı söktürmektedir.
• Mideye kayan sülüğü düşürür. Mideyi kuvvetlendirerek mide zafiyetine şifalı olmaktadır.
• İrileşmiş dalağı küçültme gibi ilginç bir işlevi bulunmaktadır.
• Rahim iltihaplarında, bağırsak iltihaplarında, tümörleri bastırmakta, küçültmekte, mafsal iltihaplarını kurutmaktadır.
• Tadı acı olan ve bedeni güçlendiren bir tonik ve müshildir. Bu iki etkisiyle zayıf, bitkinlikten ve peklikten şikayeti olan kişileri güçlendirirken bağırsaklarının temizlenmesini de sağlar. Bağırsak sistemini baştan sona kadar uyararak, harekete geçirmektedir (tembelliğini ortadan kaldırmaktadır).
• Haricen kullanıldığında bakterileri öldürmektedir.

Kullanım Şekli: İnce kıyılmış kabuklardan 1 çay kaşığı ( kök kullanılacaksa 1 çorba kaşığı ) 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel 1′er çay bardağı içilir. Ayrıca 4 bardak suya 20-30 gr. yaprak konarak birkaç dakika kaynatılıp günde 3 defa 1′er çay bardağı içilir.

Uyarı: Hamileler kadın tuzluğu bitkisini kesinlikle kullanmamalıdır!


KADIN TUZLUĞU AÇIKLAMA 2

Özellikleri


• 2 metre boyunda, Mayıs Haziran ayları arasında dikenli bir çalıdır .

• Yol kenarlarında rastlanır. Kırmızı renkli meyvaları vardır .

• Balkanlar ve Kuzey Anadolu'da yetişir.

Faydaları

• Olgun meyvaları ile kurutulmuş kökü kullanılır.

• Meyvalar hoşaf ve reçel yapımında da tüketilmektedir.

• Meyvalarda C vitamini, elma ve limon asitleri bulunmaktadır.

• Ekşimsi değişik tadıyla iştah açıcı ve kuvvet vericidir.

• Ateş düşürücü damar daraltıcı ve yüksek 'dozlarda müshil etki gösterir.


KADIN TUZLUĞU AÇIKLAMA 3

(DİKEN ÜZÜMÜ, EL-BERBAAİS, KARAMUK)

Arapçası:
El-Berbôris. Ukdeh, Vd'er-Rfh
Farsçası : Zireşk
Latincesi : Berberis Vulgaris

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Ormanlarda yetişir.

Kullanılan Maddesi:
Meyvesi, kabuğu; kökü, dalları

Tıbbi Özellik ve Faydaları:
Boyu iki-üç metre kadar olan meyveli bir bitkidir. Çiçekleri küçük ve sarıdır.
a) İyisi meyvesinin siyaha yakın kırmızı renkte ve olgunlaşmış olanıdır. Macar üzümüne benzer ve ekşidir. İçilecek miktarı 12 dirhem (48 gr.) dir. Bedeli kendi misli kadar gül tohumu ve 4 danek (0,26 gr.) sandeldir.
b) Kabukları ya da kökünün kaynamış suyu sümbülle karıştırılıp içildiğinde mide ve karaciğer zaafiyetIerine iyi gelir.
c) Kalbe, mideye ve ciğere kuvvet verir.
ç) Kanlı ishali önler ve her çeşit kanamalar iyi gelir.
d) Meyvesi; yaprağı ve dallarının suyu, mide ve ciğerlerde harareti olanlara iyi gelir.
e) Urlara yakı gibi konulursa fayda verir.
f) Kurusunun suyu içilse mideye inmiş olan sülüğü öldürür.
g) Keder ve üzüntüleri geçirerek ferahlatır.
ğ) Diş çürümeleri ve ağız yaralarını iyileştirir.


KADIN TUZLUĞU AÇIKLAMA 4

Kadıntuzluğugiller familyasının örnek bitkisidir. Kuzey Yarıküre'nin ılıman bölgelerinde sıkça görülen; Avrupa'da ve ülkemizde ormanların açıklık yerlerinde ve çitlerde yetişen, kışın yapraklarını dökmeyen dikenli bir ağaççıktır. 1-3 m. boylanabilir. Derimsi yapılı, açık yeşil renkli oval biçimli, yapraklarının kenarları kızılımsı renkli ve batıcı dişli olur.

Sarı ya da turuncu renkli çiçekleri olgunlaşınca, erkek organları çabukça dişi organların üzerine kapanarak tozlaşmayı sağlar. Sonra bu dişi çiçekler kırmızı ya da siyah renkli, oval biçimli, buruk ve ferahlatıcı tadı olan meyveleri oluşturur. Bitki, bu meyvelerden döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Kadıntuzluğunun kök ve yapraklarında; berberin, oksiyantin, palmatin, kolombanin, berbamin vb. alkaloitler ile kelidonik asit ve tanen bulunur. Bitkinin meyveleriyle şurup ve reçel yapılır. Kadıntuzluğu bitkisi buğdayda kınacık hastalığı yapan pas martarına ara konaklık ettiği için, buğday ekimi yapılan tarlalara yakın yerde yetiştirilmesine izin verilmez.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:

• İştah açıcıdır.

• Ateş düşürücü etkisi vardır.

• Kusmayı önler.

• Damar daraltıcı etkiler yapar.

• Tadı acı olan ve bedeni güçlendiren bir tonik ve müshildir. Bu iki etkisiyle zayıf, bitkinlikten ve peklikten şikâyeti olan kişileri güçlendirirken bağırsaklarının temizlenmesini de sağlar.

• Karaciğerin işlevlerini düzenleyen ve safra akışını artıran en iyi ilaçlardan biridir.

• Safra kesesi yangısı ve safra kesesinde taş bulunması durumlarında yararlı olur.

• Malarya'ya (sıtma) karşı iyileştirici etki yapar.

• İrileşmiş dalağı küçültme gibi ilginç bir işlevi daha bulunmaktadır.

Bütün bu önemli yararlan sağlamak üzere, kadıntuzluğu bitkisinin gövde ya da kök kabukları alınır. Bunun için ilkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gövde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur, 1 tatlı kaşığı kurumuş kabuk 1 bardak suya konulup su kaynama noktasına kadar ısıtılır. 10-15 dakika soğumaya bırakılır. Böylece hazırlanan dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.

UYARI: Gebe kadınlar kadıntuzluğu bitkisini kullanmamalıdır.


KADIN TUZLUĞU AÇIKLAMA 5

"Diken üzümü" olarak ta bilinir.
Elma ve limon asitlerini içerir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır.
Öksürüğü kesici etkisi vardır.
Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.
Safra kesesi ve karaciğer rahatsızhklarında kullanılır.
Dalak rahatsızlığında kullanılır.
Tansiyonu düzenleyici, yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
İshal için faydalıdır.
Bağırsak sistemini uyarıcı etkisi vardır.
Bağırsak tembelliğini giderir.
Hazım bozukluklarına faydalıdır.

Kullanılışı 1: Meyvelerinden şurup ve reçel yapılır. Kurutulmuş meyvelerinin çayı yapılır. Kökleri, dalları ve meyveleri kullanılır.

Kullanılışı 2: Toz haline getirilen kabuklarından 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı kadar konur ve demlenir. Yemeklerden sonra 1 bardak içilir, Kalp çarpıntısı için günde 1 bardak içmek faydalıdır. Ağızda garagara yapılırsa ağız yaraları için faydalıdır. Sinirsel rahatsızlıklar için balla tatlandırılarak içilir.

Dikkat: Kadın tuzluğu bitkisinin yüksek dozu zararlıdır. 20-30 gramdan fazla alınmamalıdır. Hamileler kullanmamalıdır. Fazla alınırsa baş dönmesine, zehirlenmeye, kusamaya, kalp çarpıntısına ve tansiyon düşüklüğüne sebep olur.


KADIN TUZLUĞU AÇIKLAMA 6

Diğer isimler:
Diken üzümü, amber paris.

Latince Adı: Berberis Vulgaris.

Bitki: 2 metre boyunda, Mayıs-Haziran ayları arasında parlak sarı renkli, güzel kokulu çiçekler açan dikenli bir çalıdır. Yol kenarlarında rastlanır. Kırmızı renkli meyvaları vardır.

Yetiştiği Yerler: Balkanlar ve Kuzey Anadolu'da yetişir.

Tarihçe: Amerika yerlileri bitkiyi ağız yaraları ve mide ülseri için kullanıyordu. 19. yy başlarında ingiltere ve Mısır'da ateş düşürücü olarak tamncı. Ayrıca kabızlık tedavisinde de kullanılıyordu.

Kullanılışı: Olgun meyvaları ile kurutulmuş kökü kullanılır. Meyvalar ho-şaf ve reçel yapımında da tüketilmektedir.

İçindeki Maddeler: Reçine, müsilaj, ayrıca berberin, oxycantin, pal matin, jatrorhizin gibi alkaloidler içermektedir. Meyvalarda C vitamini, elma ve limon asitleri bulunmaktadır.

Tıbbi Etkiler: Ekşimsi değişik tadıyla iştah açıcı ve kuvvet vericidir. Ayrıca içindeki bileşiklerle ateş düşürücü damar daraltıcı ve yüksek dozlarda müshil etki gösterir. Safrayı arttırdığından bu tip hazımsızlıklarda faydalı olur. 20 gr. bitki 1 lt. su içinde kaynatılır ve günde 2-3 bardak içilir. Mikrop öldürücü etkisi sebebiyle gözde hafif konjonktivitelerde, arpacıklarda pansuman olarak uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp