Frenk Asması

FRENK ASMASI AÇIKLAMA 1

(Cissus antarctica)


Seralarda çok yıllık bir bitkidir.Bazı türler tırmanıcı, bazıları ince uzun tırmanıcı gövdeleri vardır.Bazılarının sap dipleri kalın geniş bir biçimde çok iyi yumrulara benzer.Çiçekler salkım veya şemsiye biçimindedirler.

Türleri: C. bainesii; Kuzey Batı Afrika'da yetişen yaprak sapları ince şişe şeklinde, yaprakları dişli, çiçekler biçiminde küçük ve yeşilimsidir.
C. juttae; çok ince yaprak sapları dallı, budaklıdır.Yapraklar oval görünümlüdür, ilginç tohumları için üretilir.
C. rotundifolia; tırmanıcı bir bitkidir.Dört köşeli gövdesi vardır.Dört köşeli gövdesi vardır.Çiçekler yeşil küçük, tohumlarkırmızıdır.
C.antarctica; kangru asması.Filizleri 90-240 cm. tırmanır, koyu yeşil yapraklarının kenarları testere dişlidir.Avustrulya'da yapraklarının güzelliği için yetiştirilen popüler salon bitkileridir.
C. capensis; sürüngen saplı, asma yaprakları şeklinde genç yapraklar pembemsidir, daha sonra yeşile dönüşürler.Yapraklarının güzelliği için yetiştirilirler.Salon bitkisi olarak kullanılırlar.Sarılıcı olarak kullanıldıklarında desteklenmesi gerekir.
C. discolor; büyük-geniş yapraklarının üst kısımları kırmızı-mor renkli ve gümüşi beyaz lekelidir.Alt yüzeyleri ise kırmızı renklidir.Tırmanıcı özelliktedir.Salon bitkisi olup, ısı 13 dereceden aşağı olduğunda yetiştirilemeyen bir türdür.Kış ısısı 18-21 derece olmalıdır.
C. sicyoides; çok büyük tırmanıcıdır.Yaprak yapısı beş parçalı, bileşik yapraktır.Bitki sapı kırmızıdır.
C. strata; tırmanıcı, küçük yapraklı, bitki sapı genç bitkilerde kırmızıdır.

Toprak İsteği: Çürümüş yaprak, gübreli bahçe toprağı, dişli nehir kumu karışımı bir toprak isterler.C. antarctica için toprak hafif killi olmalıdır.

Su İsteği: C. antarctica; ilkbahar ve yaz aylarında bol su ister, kışın ve sonbaharda fazla sulanmamalıdır.
C. dicolur; çok özen ve yüksek nisbirutubet ister.

Isı İsteği: Yazın 18-24 derece, kışın ise 7 dereceden aşağı olmayan ısı derecelerinde iyi gelişirler.

Işık İsteği: C. antarctica; bu yönüyle özen gerektiren çiçek değildir, ışıkta olduğu kadar, yarı gölgede de iyi gelişir.

Gübrelenmesi: 5-9. aylar arası haftada bir kez 2-3 gr.karışık gübre 1 lt. suda eritilerek verilir.10-11. aylar arası haftada bir kez 1 gr. karışık gübre 1 lt. suda eritilerek verilir.

Üretilmesi: Şubat-mart veya temmuz-ağustos aylarında iyi gelişmiş baş veya gövde çelikleri ile üretilirler.


FRENK ASMASI AÇIKLAMA 2

(Amerikan Frenk asması, sürüngen, yalancı üzüm, beş yaprak,Virginia sürüngeni, yabani Frenk asması, yabani üzüm)

Etkileri

• İyileştirici

• Büzücü

• Balgam söktürücü

• Tonik

• Kabuk ve sürgünler genellikle öksürüklerde ve soğuk algınlıklarında kullanılmak için şurup hazırlamada kullanılır,ama kaynatma da kullanılabilir.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

"Kabuğu yemişler olgunlaştıktan sonra sonbaharda toplayın."

• 1 çay kaşığı doğranmış veya ufalanmış sürgün veya kabuğu 1 bardak su ile kaynatın. Soğuk olarak, gün boyu 1 bardağı, her defasında bir ağız dolusu olarak alın.

• Tentür olarak, bir doz 5 ila 20 damladır.


FRENK ASMASI AÇIKLAMA 3

Arapçası:
Haluk, Cu'fil, Turôbirl-Halik, Semü'l-Fe'r
Farsçası: Tiiôb-ı Hôlik
Latincesi: Cissus Digitata

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Esas vatanı Horasan, Yemen'dir. Bağlarda, bahçelerde yetişir. Birkaç çeşittir.

Kullanılan maddesi:
Yaprağı, kökü

Tıbbi Özellik ve Faydaları


a) Bu bitkiye Yunanca Urübenhi denir. Daha bir çok ismi vardır. Bağlar arasında yetişir. Yaprağı üzüm yaprağına ve salkımı da tıpkı üzüme benzer. Önce kırmızı dır, sonra siyahlaşır. Meyvesi tıp ki köpek üzümüne benzer. Yemen'de çok yetişir. Bazıları bunun Horasan'da gümüş madenleri bölgesinden evvelce getirildiğini söyler.

b) Safradan ileri gelen asabi rahatsızlıklara iyi gelir.

c) Mide yanıklarına faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp