Fındık

FINDIK AÇIKLAMA 1

Bünyesi taş yapanlar için taş yapmayı önleyici olarak günde bir miktar fındık yenilmelidir. Fındık meyvesi dış kabuğu (toru) kaynatılarak içilirse akciğer rahatsızlıklarına ve üşütmelere iyi gelir.

Kullanılan Kısımları: Ağaç kabuğu, yaprağı ve meyvesi

Toplama Zamanı: Kabuklar ilk baharda ağaçlara su yürümeye başladığı zaman toplanır.

AĞAÇ KABUĞU: Dahilen; variste, damar sertliğinde, yüksek tansiyon, kollestrol yükselmesini ön-leyici, toplar damar genişlemesinde, varikoz ülserinde, kılcal damar kanamalarında, titremeye ve soğuktan olan kalp ağrılarına faydalıdır, kanser riskini azaltır. Fındık ağacının kabuğunda antibiyotik etkide vardır. Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, toz haline getirilmiş 1 tatlı kaşığı fındık ağacı kabuğu konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir. Fındık ağacı yakılır. Kül haline getirilir 1 çay kaşığı içilirse mide ve bağırsak gazlarını giderir, hazımsızlıkta ve ishale faydalıdır.

FINDIK KABUĞU: Akdeniz hummasında fındık kabuğu toz haline getirilir, günde bir 1 çay kaşığı sabah aç karna içilir. 15-20 gün devam edilir. FINDIK YAPRAĞI: Prostat bezinin büyümesinde; 1 bardak kay-nar suya, 1 tatlı kaşığı ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir. Fındık yaprağı kan temizleyici ve idrar artırıcıdır. İdrar artırıcı olarak diğer idrar artırıcılarla birlikte kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

FINDIK YAĞI: Ateroskoloroz ve yüksek kan basıncı tedavisinde iyi tesir gösterir. Fındık yağı böbrek ağrılarını gidirir, böbrekler-deki kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur, bağırsak solucanlarını düşürür, sara'da da faydalıdır.

FINDIK MEYVESİ: "Fındık yemek sureti ile kalbinize yardımcı olunuz" (bir hekim). Fındığı dövüp bal şerbeti ile içmek müzminleşmiş öksürüklere iyi gelir. Fındık dimağı kuvvetlendirir, vücuttaki tutuklukları giderir, akciğer rahatsızlıklarına ve üşütmelere iyi gelir, kansızlığı yok eder, bağırsakları çalıştırır, tam bir boşalma sağlar, aybaşı düzensizliklerini giderir. Siyah üzümle (keçimen değil) beraber macun yapılıp yenirse akciğer ve karaciğer bozukluklarını giderir. Dövülmüş fındık bal ile macun yapılıp yenirse kuvvet verir ve cinsi gücü artırır. Fındık fazla yenildiğinde safra ve baş ağrısı yapar, mide bulakta sebep olur, hamile kadın i fındık yerse çocuğun düşmesine sebep olur.

Haricen: Fındık yakılır külü i yağı ile karıştırılır, kıl dofci yerlere sürülürse kıl bitirir. I dik ağacının kabuğu yakılır 1 iç yağıyla veya ayva yağı ile ta tırılır, saçkıranda veya saç dökülmesinde yakı gibi konulura bitirir.

YABANİ FINDIK -CORYLUS AVELLANA-

Diğer isimleri: Koyun Fındığı. Bu iki cins fındığın yaprağı fındık yaprağı yerine kullanılır.

Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Yaprak ve Çiçekleri haşlama suyu şehveti, meniyi artırır, sırt ağrılara gelir, balla şerbet yapılıp müzmin öksürüğü, titreme ve kalp ağrılarını geçirir


FINDIK AÇIKLAMA 2

Fındık (corylus avellana)Palamutgillerden; kuzey yarımküresinin ılık yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetişen ufak bir ağaçtır. Meyvesi (Fındık), sert bir kabuk içindedir. İçeriğinde nişasta ve yağ vardır.

Faydası:
Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar. Hamilelere de faydalıdır. Dövülmüş yenirse öksürüğü keser. Varise faydalıdır. Fındık yağı, böbrek ağrılarını giderir. Kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur. Bağırsak solucanlarını düşürür. Sarada da faydalıdır. Mideleri hasta olanlar, damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenler, çok az yemelidirler.


FINDIK AÇIKLAMA 3

Doymamış bitkisel yağ ve protein içerir.
E vitamini ve kalsiyumca zengindir.
Selenyuın içerir. Demir(Fe), Kalsiyum(Ca),Baklı'(Cu), Potasyum (K), Fosfor(P), Çinko Zn), Mangan (Mn), Mağnezyum(Mğ) ve Klasiyum (Ca) içermektedir.
Fındık karbonhidrat içerir ve enerji verir.
Yağ asitlerinden oleik asidi içermektedir.
Fındık yağında sterol vardır.
E vitamini bakımından çok zengin bir gıdadır.
E vitaminini vücuttaki antioksidan ve diğer görevleri açısından faydalıdır.
Protein de içerdiği için besleyicidir.
Ayıf insanlar için iyidir.
Selenyum antioksidan etkili bir mineralolduğu için, yaşlandırmayı hızlandıran serbest radikallerin doku ve hücrelere zarar vermesini önler, geciktirir.
Vücuda kuvvet ve dinçlik verir.
Bedeni ve ruhi yorgunluğu atmada yardımcı olur, enerji verir.
Hamileiere faydalıdır.
Hafızayı kuvvetlendirici etkisi vardır.
Varis önleyici etki gösterir.
Nezle ve gribe iyi gelir.
Öksürüğü keser. Balla karıştırılır yerıirse öksürüge iyi gelir.
Solunum yolu hastalıklarında etkilidir.
Fındık yağı, bağırsak solucanlarını düşürür.
Mide rahatsızlığının tedavisinde kullanılır.
Doymamış yağ içerdiği için kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
Kalp krizi riskini azaltır.
Damar setliğinin tedavisinde kullanılır.
Karaciğer rahatsızlıklarında iyi gelir.
Kan şekerini düzenleyici etki gösterir.
Yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılır.
Menopoz dönemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kolesterolü düşürür, kandaki kötü kolesterollin yükselmesini önler.
Böbrek taşı ve böbrek kumunun düşürülmesine yardımcı olur.
Ağrıları giderici etki gösterir.
Epilepside faydalıdır.
Cinsel aktiviteyi artırır.
Kemikleri ve dişleri güçlendirir.
Yaşlılardaki kemik erimesinde olumlu etki eder.
Fındık meyve, çerez olarak yenir.

Kullanılışı 1: 10-15 fındık çiçeği sülüğü yarım litre suda kaynatılır. Sonra süzülür. Bu çaydan günde 2-3 bardak içilir.

Kullanılışı 2: Yarım kaşık kuru fındık yaprağı bardak su ile demlenir. Bundan günde 2-3 bardak içilir. Cilt rahatsızhkları, dolaşım bozuklukları, varis ve toplar damarları daraltınada yararlıdır.

Kullanılışı 3: Fındık Yağı: Ciltleri canlandırmak için kullanılır. Varis için kullanılır. Hamile kadınların cildinin düzelmesi için masaj yapılır.


FINDIK AÇIKLAMA 4

Tipik bir Karadeniz bitkisi olan fındık, ortalama yedi metre uzunluğundadır.


Özellikleri ve Yararları

- Soğuk algınlıklarını giderici özelliğe sahiptir.

- Akciğer rahatsızlıklarını iyileştirir.


FINDIK AÇIKLAMA 5

CORYLUS A VELLANA L. (Corylaceae-fam.)

Başka milletlerce a'dı - Bul. leska; Rus. leştina obiknouennaua, oreşnik; tn. hazel-nui; Al. Haselnussetrauch; Fr. nousetier.

Karakteristik vasfı. (Şekil-119) Fındık çalı. seyrek olarak bodur ağaç olup 5 m kadar yüksektir. Çok kuvvetli yan kökleri vardır. Gövde kül veya gri kahve renkte. kabuk düz, pek çok mercimek ile kaplıdır. Yapraklar almaşık. ters yumurta şeklinde. kaide yürek biçiminde. uç kısma doğru birden daralır. gayrimuntazam dişli. körpe yapraklar her iki taraftan hav ile kaplı.

Erkek çiçekler (püsküller) silindirik, 10-12 sm kadar uzun. bir kaç danesi bir arada. 2 gonca yapraklı. erken ilkbaharda çiçek açar. .sarkar. Dişi çiçekler grup halinde. tomurcuk şeklinde. toplu. Meyve tek tohumlu (2-4) adedi bir arada. fındıklar yeşil bir çanak içinde. Olgunluk devresinde kahve rengini alır ve adeta ağaçlaşmış olur. Meyveler ağustos-eylül aylarında olgunlaşır.

Yayılışı. Avrupanın her tarafında. kuzeyden Norveç‘e kadar. Kafkasya. Sibirya. özellikle Akdeniz bölge memleketleri (Anadolu. İtalya. İspanya. Güney Fransa. Balkan yarımadası, Kuzey Afrika). Bir çok memleketlerde. bilhassa Türkiye'de kültür yetiştirilir. Bizde geniş yapraklı orman bölgelerinde, geniş alanlarda yabani yetişmektedir. Bitkinin yedekleri boldur. Bizde istihsal hacminde kültür yetiştirilmesi hususunda türlü cinsler (Trabzon yuvarlak ve söbü badem ve s.) üzerinde deneyler yapılmaktadır. (Türkiye‘de: İstanbul. Düzce, Karadeniz bölgesi).

Kullanılan kısımlar. Meyveler (Fructus CoryllD ve kabuklar (Cortex Cory LLD . .

Fındık toplama usulü. Meyvelerin tam olgunluk devresinde (fındık içi sertleştiğinde) toplama işi organize edilir. Fındık ağacının altına çadır bezi, kilim ve buna benzer yaygılar serilir. fidanlar hızla silkelenir. Olgunlaşan fındıklar hemen dökülür. Elle toplamak verimli (RANTABL> değildir. Fındıklar çanaklarından ve yabancı karışımlardan temizlenir. Ham meyveler toplanmamalı, bunlar tam olgun olmadıklarından, olgun fındıkların kalitesini bozar ve karlı da değildir. Bozuk ve kurt yeniği fındıklar asla alınmamalı ve karıştırılmamalıdır.

Kabuk toplama usulü. Kabuklar ilkbaharda, bitkiye su yürümeğe başladığında toplanır. Kabukları soyulacak fındık fidanları hakkında orman idarecilerinden gereken izin alınmalı veya yetiştirilen fındıkların budanmasından elde edilen dal ve sapların kabuklan soyulur. Kabuk 10 sm ara ile halka şeklinde çizilir, sonra iki çizgi arası çizilerek soyma işi kolaylaşır, temizlenir.

Fındık kurutulması usulü. Toplanan ve temizlenen materyal, çerçeve veya yaygı üzerine 4-5 sm kalınlığında yayılarak havadar binalarda iyice kurumaya bırakılır. Binalarda (6-12 gün) , güneşte (1-2gün) veya 40 derece ısılı fırınlarda (7-8saat) zarfında kurutulur. Yalnız her iki usulde de karıştırmak şarttır. Pratik usule göre, fındık içi rutubeti % 10'a inmeli. İyi kurumayan fındık bekletildiği müddet içersinde kolayca küflenir ve bütün kitlenin kaliteden düşmesine sebep olur.

Kabukların kurutulması. Soyulan ve temizlenen fındık kabuklan, açıkta, hatta güneşte, sık sık karıştırılarak, rutubetin çoğunun gitmesine kadar güneşte bırakılır, daha sonra gölgeye, havadar binalara alınarak iyice kuruması te'min edilir. Eğer fırında kurutulacak olursa ısı tedricen 50 dereceye kadar yükseltilir.

Randıman. 2-3 kg taze kabuktan 1 kg kuru alınır.

Kuru drogun vasfı. Olgun fındıklar yuvarlak veya, uzunca, sert kabuklu, dolgun ve katı içli. Koku farksiz, tad-hoş.

Paketleme. Standard ağırlıkta torbalarda, kabuklar-balya halinde.

Depolama. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.


FINDIK AÇIKLAMA 6

Karadeniz bölgesinde fazlaca yetiştirilen fındık, ılıman ve dağlık yerlerde yetişen alçak boylu bir bitkidir. Kuru yemişler içinde en yağlı olanıdır.

Özellikleri: içeriğinde B, A, C ve E vitaminleri bulunur. Fındık ağacı kabuğu antibiyotik etkilidir. Oldukça besleyici olan fındığın, proteini bilhassa fosfor ve demiri çok fazladır. Enerji verip, bedene güç katar. Büyüme çağındaki çocuklara, hamilelere, bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır.

Önerilen Hastalıklar: Kansızlığa karşı koruyucudur. Kalbin ve kasların sağlığında etkilidir. Dişlerin yapısını kuvvetlendirir, cinsi gücü artırır. Fındık yemeye devam edildiğinde, kadınların menopoz döneminin çabuk geçmesini sağlar.

Kullanma şekli: Sabahları aç karna 1 tatlı kaşığı dövülmüş fındıkla, 1 kahve kaşığı tarçın yemek sağlık açısından çok faydalıdır.

Yan etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak mide rahatsızlığı, damar sertliği, tansiyonu olanlar çok seyrek fındık yemelidir.


FINDIK AÇIKLAMA 7

FINDIK TÜKET!

Fındığın ünlü İtalyan Nutella'sının ana malzemelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz?

Hikayesi Nedir?

Corylus avellana olarak da bilinen fındık çalılarla kaplı ağaç yetişen kabuklu bir yemiştir. Bir fındık meşe palamudu ve pürüzsüz ve sert kabuğu olgunlaşmış yemiş olarak açılacak olan ince tüylerle kaplı dış yaprakları vardır. Fındık lezzet bırakır zengindir, mahsul kızarmada ve tereyağı, yemek, un, hamur yapımında kullanılır.

Fındığın Tarihi

Fındık tarımsal yiyecek ürünlerinin en eskilerinden biridir meydana çıktığı düşünülür. 5000 yıl önceye ait Çinli el yazı fındığın cennetten gelen kutsal bir yiyecek olduğunu söyler. Roma ve Yunanlılar fındığı tıbbi amaçlarla kullandı.

Fındık Nerede Yetişir?

Fındığın ana üreticileri Türkiye, İtalya, İspanya ve Fransa'dır. Afrika'da çoğunlukla Oregon ve Washington'da yetiştirilir.

Neden Fındık Yemeliyim?

Fındık sadece yüksek miktarda protein ve lif kaynağı değildir, farklı çeşitte antioksidanlar içeren E vitamini ve bağışıklık sistemine faydalı phytonutrientler içerir. Fındık kan damarını rahatlatan asit arginin zengin bir kaynağıdır. Fındık diğer bütün kabuklu iş ağaçları arasında en yüksek folate toplanmasına sahiptir. Fola soluğumda sinir borusunun zarar görmesi riskini azaltır ve kardiyolar hastalığı, belli kanserler, Alzheimer hastalığı ve depresyon riskini de azaltmada yardımcı olabilir. Fındık ayrıca kan basıncı azaltır mineraller kalsiyum, magnezyum ve potasyum içerir. Bu beraber fındık zeytinyağı, buğday tohum yağı, pirinç kepek köpekbalığı karaciğer yağı ve mayada da bulunduğu kanseri en yen ve kolesterol düşürücü zengin bir skualen, bitki kimyasalıdır.

Doğal ilaçlar

Fındık yağı dıştan cildi selüloitten kurtarmanın bir çaresi olarak anılır. Eski yunan fizikçisi Dioscorides fındığın kronik öksürükleri sakinleştiren, soğuk algınlığıyla mücadele eden ve hatta akılsız alanlarında saç çıkarması yeteneğine sahip olduğunu bu tan gurur duydu.

Tam Bir Hayat Kurtaran!

KALP SAĞLIĞI:
Sekiz hafta boyunca fındık içeren diyet paramı ile beslenen, kolesterolü yüksek insanlarla yapılan küçük bir çalışma teşvik edici yağ lekesini düşürdüğü ve kontrol grubuyla karlaştırıldığında HDL ("yararlı") kolesterolü artırdığı gözlendi.

Fındık ile İlgili ipuçları

SEÇME VE SAKLAMA

• Kabukluysa ağır ve dolu olanlarını seçin. Kabuksuz fındığı serin ve kuru bir yerde bir hafta kadar saklanabilir.
• Kabuklu fındığın kabuğu sıkı ve dolgun olmalıdır. Yaklaşık hafta boyunca onu taze tutacak olan buzdolabında veya dondurucuda saklanabilirler.

HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ

• Fındık kızartılarak kabuğu soyulabilir ve sonra ovalanır. Fındık geleneksel bir fırında kızartılabilinir ve bir kurabiye olur.
• Bir yiyecek işlemcisine yerleştirerek öğütebilirsin.
• Fındığı alternatif bir fıstık ezmezi olarak deneyin.
• Fındığı en sevdiğiniz salatalara, kurabiyelere katın, derin kızgın yağda hafifçe pişirin ya da kahvaltılık yiyeceklere kat
• Küp şeklindeki fındıklarla yoğurduna heyecanlı bir özellik

Dövülmüş Fındıkla Kızılcık Armut Salatası

Fındık Kurulunun Nezaketi
Servis: 8 adet» Hazırlama ve Pişirme Süresi: 45 ila 60 dakika Bu tarif 13 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER:

SOS:
8 gr yoğurt, sade, az yağlı
1 çay kaşığı tarhun otu, kuru
1 su bardağı salatalık, soyulmuş,
çekirdekli ve doğranmış
1 çay kaşığı Frenk soğanı, doğranmış
¼ çay kaşığı sarımsak kıyılmış
1 yemek kaşığı bal
¼ çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon suyu
1/3 çay kaşığı beyaz biber, öğütülmüş

FINDIK

1 su bardağı (8gr) fındık, kızartılmış, ve kabaca doğranmış
1 çay kaşığı acı baharat salça tozu
1 yemek kaşığı yağ, eritilmiş
¼ çay kaşığı tuz
¼ su bardağı hafif mısır şurubu
118 çay kaşığı arnavutbiberi öğütülmüş
3 çay kaşığı bal
1 çay kaşığı yağ

SALATA

2 su bardağı (4 gr) ıspanak yaprağı, yıkanmış
¼ su bardağı (4 gr) bahar yeşilliği,
1 yeşil dolmalık biber, çekirdeği yıkanmış ve bölünmüş çıkarılmış ve ince şerit olarak kesilmiş
1/3 su bardağı (4gr) kızılcık tatlandırılmış ve kurutulmuş
1 kap yeşil soğan, ince dilimlenmiş

SOSUN HAZIRLANIŞI:
Bir yiyecek işlemcisinde ya da bir karıştırıcıda sıvılaşana kadar de katı parçalar kalmayana kadar malzemeleri karıştırın. FINDIĞIN HAZIRLANIŞI: Fırını önceden 300 derecede ısıtın. Fındıkları geniş bir kaseye yerleştirin. Eritilmiş yağı 9 x 9 x 2 - cm tavaya dökün; bir kenarına mısır şurubu, bal, salça tozu ve arnavutbiberini kaynayana kadar karıştırın. İki dakika kaynayın; karıştırmayın çay kaşığı yağı eriyene kadar karıştırın. Hemen fındığın üzerine kaplayana kadar karıştırın. Hazırlanmış tavanın üzerine dövülmüş 300 derecede ısıtılmış fırında 15,20 dakika pişirin, altın sarısı kadar sürekli olarak karıştırın. Kızartılmış yağlı tabakaya boşaltın. Küçük parçalara bölün. 1 su bardağı yapın. SALATANIN HAZIRLANIŞI: Salatanın malzemelerini geniş bir kaba koyun. Sosu salarak hafifçe karıştırın. 1 su bardağı dövülmüş fındığı üzerine serpin.

BESİN ÖĞELERİ

Kalori:2l0;
Toplam yağ: 8,5gr;
Doymuş yağ oranı: 19r;
Kolesterol: 5 mg;
Sodyum: 155 mg;
Toplam karbonhidrat: 34 gr;
Lif:4gr:
Şeker: 26gr;
Protein: 4gr.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp