Farfara Otu

FARFARA OTU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Yaprağı ve çiçekleri, kökü, usaresi

Toplama Zamanı:
Çiçekler Nisan, yapraklar Temmuz-Ağustos

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Kan temizleyici, terletici, dağıtıcı, eritici, yara iyi edicidir, öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcıdır, göğüs zarı iltihabında, başlangıç halindeki tüberkülozda, acılı ses kısıklığında ve müzmin öksürükte faydalıdır. İdrar söktürür, vücuda kuvvet verir, göğüs ve ciğer Htihaplarında faydalıdır, soğuk algınlığına ve nefes borusu iltihabına iyi gelir, ağrı kesici, sinir yatıştırıcıdır, balgam söktürücü, iltihabı azaltıcıdır, faranjit, gırtlak iltihabı, bronşitte, astımda, bronşiyal astımda faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 6-12 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemekler arasında içilir. Zararsız bir ilaçtır.

Öksürük için farfara otu çiçeği ve yaprağı, sığır kuyruğu çiçekleri, ciğer otu ve sinir otu yaprakları aynı miktarlarda karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 2 çay kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır sıcakken içilir. Farfara otu çayı çocuklara bol miktarda içirildiğinde çocuklar daha sıhhatli büyürler.

Haricen: Farfara otu yaprakları ezilip merhem haline getirilir, yaraların, çıbanların, şişen ayakların üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini sağlar. Kaynatılan farfara otu suyu göz kapağı iltihabında ve deri iltihaplarında pansuman şeklinde kullanılır. Kaynatılan farfara otunun buharı teneffüs edilirse astıma ve bronşite iyi gelir günde birkaç kere tekrar edilmelidir.

Farfara otu yaprakları sigara gibi sarılıp içilirse astıma iyi gelir, bronşitte faydalıdır.
Yapraklar yakılıp tütsüsü yapıldığında kuruöksürüğü, boğmacayı ve nefes darlığını giderir. Yılancık ve doku yaralanmalarında, kızarık, morarma ve şişlerde, sıracalı şişkinliklerde pansuman şeklinde kullanılır. Ayak şişkinliklerinde ayaklar kaynatılan suyun içine sokulur. Damar iltihabında taze yapraklardan hazırlanan merhem hastalıklı bölgeye sürülür, üstü hafifçe bağlanır.

Kulak ağrısında taze yapraklar sıkılır, elde edilen sudan kulağa damlatılırsa kulak ağrılarına iyi gelir.


FARFARA OTU AÇIKLAMA 2

Diğer Adları:
Öksürük Otu, Kabalak, Lapaza çiçeği, Sulandık Otu, Şabla.

Baharın ilk müjdecisi Farfara Otu' dur. Daha etraf canlanmaya yeni hazırlanırken, Farfara ilk ortaya çıkandır; sarı renkli çiçeği ile hemen göze çarpar.
Nemli topraklar, boş arsalar, yol kenarları, yapraklarından daha önce meydana çıkan Farfara çiçekleriyle örtülür, Farfara, killi topraklarda daha gür yetişir.
Arı ve böcekler ilk nektarı ondan alırlar. Bunlar, gelecek kış için stoklanmak üzere ilk toplanacak çiçeklerdir.
Balgam sökücü ve iltihap azaltıcı özelliğinden dolayı bronşit, fare njit, gırtlak iltihabı, bronşiyal astım ve göğüs zarı iltihabı, hatta başlangıç halindeki akciğer tüberkülozunda başarı ile kullanılır.
Rahatsızlık veren ses kısıklıkları ve müzmin öksürük hallerinde de bal ile tadlandırılan Farfara çayı çok sıcak olarak gün içinde sık sık içilir.

Mayıs ayında, üst tarafı yeşil, alt tarafı gümüş renginde olan yaprakları ortaya çıkınca onları, içlerindeki C vitamini dolayısıyla salata ve çorbalara koyabiliriz.
Yaprakları çiçeklerine göre daha çok tıbbi özellik içerdiğinden, çay olarak hazırlamak üzere toplanır ve çiçekleri ile beraber harmanlanır.

Eski çağların şifalı bitki kitaplarından tutun da rahip Kneipp'a kadar birçok kişi Farfara Otu'na övgüler düzmektedir.
Taze yapraklar yıkanır ve ezilmiş olarak göğüs üstüne konulursa, zatürreeye, yılancık ve doku yaralanmalarına, kızarık, morarma ve şişlere, hatta tükürük kesesi iltihaplarına iyi gelir.
Bu bitki lapasının etkisi şaşırtıcıdır. Farfara'nın usaresi sıracalı şişkinliklerde kullanılır.
Nefes darlığı olanlar ve kronik bronşitlerde, çiçek ve yapraklardan hazırlanmış buhar banyosunu, bir günde birçok defa tekrarlamalıdırlar.
Şiş ayaklar da, yaprakların kaynatılmasından elde edilen suyun içerisinde yıkanmalıdır.

Farfara yapraklarından hazırlanan bir şurup akciğer hastalıkları ve bronşite fayda verir. Bir toprak kabın içine, bir sıra yaprak, bir sıra esmer şeker koyarak ağzına kadar doldurun.
Sonra üstünü birkaç kat parşömen kağıdıyla çok sıkı bir şekilde kapayın, birkaç defa bağlayarak, bahçede el ayak değmeyecek bir yere gömün.
Toprakla kapamadan önce kabın üstüne bir tahta parçası koyun ve öylece üstünü toprakla örtün. Düzenli ısı, fermantasyona yol açacaktır.
Sekiz hafta sonra çıkarın, elde ettiğiniz şurubu bir veya iki kere kaynatın. Bu şurup, kış ve grip için birebirdir.
Dozu, tatlı kaşığı ile ayarlayın.

Astımlılar, devamlı bronşitliler ve nikotinmanlar, ilkbaharda Farfara yapraklarının suyunu ev sıkacağı ile çıkarıp bir fincan et suyu veya ılık süt içerisine katıp içerlerse, bu taze yaprak suyundan çok fayda görürler.

Damar iltihabında, taze yapraklardan ve taze kremadan hazırlanan bir yaprak lapası krem haline getirilip sürülürse ve üstü hafifçe bağlanırsa damarlara şifa verir.
Farfara Otu'nun yapraklarından sıkılarak çıkartılan taze su, kulağa damlatılırsa kulak ağrılarına da çok iyi gelir.

Öksürük çayı: Balgam söktüren bir çay elde etmek için; eşit miktarlarda Farfara çiçeği ve yaprağı, Ciğer Otu ve Sinir Otu yaprakları ile aynı ölçüde karıştırın.
1/4 litre suya iki tatlı kaşığı koyarak haşlayın. Bal ile tatlandırarak yudum yudum, mümkün olduğunca sıcak için.

KULLANIM

Çay: 1/4 litre kaynar suya bir dolu tatlı kaşığı Farfara çiçeği (sonra çiçek ve yaprakları aynı ölçüde karıştırılarak) haşlayın ve kısa süre demleyin.

Yakı: Taze yaprakları ezilir ve uygulanır.

Buğu: Bir dolu yemek kaşığı yaprağı ve çiçeği kaynatın ve havlu altında buharını içinize çekin. Günde birkaç kere tekrarlayın.

Ayak Banyosu: İki avuç dolusu yaprağı su içerisinde demleyin ve 20 dakika banyo yapın.

Taze Su: Yıkanan taze yapraklar bir sıkacağa konur.

Şurup ve Öksürük Çayı: Yukarıda anlatıldığı gibi hazırlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp