Devedikeni (silybum Marianum/carduus Marianus) Nedir?

Devedikeni (silybum Marianum/carduus Marianus) Nedir? : İngl. St. Mary’s thistle - Alm. Mariendistel - Fr. Chardon MarieYöresel adları: Akkız, Deve kengeri, Kengel, Meryemana dikeni, Sütlükengel, Uslu kenger, ŞevkülmeryemDrog adı: Cardui mariae fructus / meyve(tohum)Tentür: Carduus marianus (Ana tentür), Dİ veya D2Toplama/kurutma: Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde yoğunlukla yetişir. En uzun boylu diken türüdür(150cm kadar). Genellikle güneşli yol kıyılarında ve tarla aralarındaki yol kıyılarında yetişir. Yapraklan soluk yeşil renkli, beyaz damarlı, kenarlan derin dişli ve dikenlidir. Sapın ucunda, enginarı andıran mor çiçeği vardır. Meyveler(tohum) koyu renkli ve 5-7mm uzunluğundadır. Ağustos-Ey- lül döneminde olgunlaşan tohumlar toplanır ve açık havada iyice kurutulur.Bileşim: Karaciğeri koruyucu etken maddeler kompleksi, üç flavolig- nan’dan oluşan Silymarin. Acı maddeler, taxifolin, Quercetrin, sabit yağ, albümin, müsilaj.Standart preparatları: Bilikura forte, Durasilymarin, Legalon, Mari- anon, Silibene 140...Etkileri: Karaciğeri koruyucu, zararlı ve zehirli maddelerden anrıdırıcı, karaciğer hücrelerinin regenerasyonu(kendini yenilemesi) konusunda etkili, safra salgılarım arttıncı, anne sütünü arttıncı ve antidepres- sif.
Kullanım alanları: Bitkinin etken maddeleri karaciğeri genel anlamda korur ve özellikle çok yaygın olan karaciğer yağlanmasındarejeneratif(doku yenileyici) etkiye sahiptir. Karaciğer hastalıkları gitgide yaygınlaşmaya başladı. Genellikle sanlıkla birlikte görülen akut hepatit(bulaşıcı karaciğer iltihabı) zamanımızda adeta salgın hastalıklar sınıfına girdi denilebilir. Ama gereğinden fazla beslenme ve aşırı alkol tüketimi de, karaciğer dokularının büyük bir bölümünü çalışamaz duruma sokan karaciğer yağlanmasına yol açabiliyor. İşte bu durumda devedikeni tohumu, hiçbir yan etkisi olmayan, spesifik(özgül) bitkisel ilaçların en önde gelenidir. Bitkinin etken maddesi Silymarin, yüksek dozlarda bile hiçbir yan etki içermez ve karaciğer dokularının yenilenmesinde fevkalade etkilidir. Ayrıca bu etken madde, karaciğeri zararlı ve zehirli maddelerden de büyük bir başarıyla temizleyebiliyor. En etkili zehirlerle yapılan hayvan deneyleriyle kanıtlanmış bir gerçektir bitkinin bu önemli özelliği.Kısacası, duyarlı ve hasta karaciğerlerin korunması için, devedikeni çayı, bir kür halinde tavsiye edilmelidir. Gerçi hekimler genellikle karaciğer hastalarına çay kürü tavsiye etmez, ama bitkinin standartlaştırılmış preparatlarını(ilaçlarım) kullandırırlar.
Bu prepa- ratlar gerçekten de bitki çayından daha etkili olabilirler. Bu tedavi sonunda rahatsızlıklar kısa sürede azalır ve kişi genellikle eski sağlığına kavuşur.Hepatit ve sarılık hastalıklarına karşı veya bir iltihaplanma, aşırı alkol tüketimi veya uygulanmış olan bir kemoterapi nedeniyle oluşan karaciğer zararlarına karşı da öncelikle devedikeni tohumu çayı veya preparatlan kullandırmalıdır. Bağışıklık sisteminin işlevinde önemli görevleri olan karaciğer, herhangi bir nedenden ötürü uygulanan kemoterapilerden büyük zararlar görebilir. Bu tür zararların belirli sınırlar içinde kalması için de, uygulanan kemoterapilere eşzamanlı olarak devedikeni tohumu mutlaka kullandırılmalıdır. Bu destekleme tedavisini engellemeye çalışan hekimlerin, kesinlikle hiçbir yan etki içermeyen bu bitki hakkında mutlaka uyarılmaları gerekir! Doktor bitki kullanmama izin vermiyor! diyerek, boynunuzu bükerek teslim olmamanız gerekiyor. Tabii ki doktorlarımıza güveneceğiz, ama çok iyi bildiğimiz konular hakkında bilgisi olmayan doktorumuzu da mutlaka uyaracağız! Onu ikna etmek için bilgi ve belge sunmaya çalışacağız. Yaşam boyunca hemen hemen her gün çok yaşamsal kararlar almak zorunda kaldığımız halde, hastalandığımızda tüm gelece-ğimizi yalnızca bir doktorun eline niye teslim edelim ki?! Burada güttüğüm amaç, hastaların doktorlarına karşı isyankar tavırlar sergilemelerini teşvik etmek değildir; yaşamları söz konusu olduğunda hasta kişilerin bu hastalığa karşı verilen savaşa katılmalarını sağlamaktır; çünkü, böyle davranan hastaların iyileşebilme şanslarının, kendilerini doktorunun eline teslim ederek boynunu büken ve kaderine rıza gösteren hastalara oranla çok daha yüksek olduğunu tıp doktorları da çok iyi bilirler. Ama sanırım bu konuyu çok uzattım.
Devedikeni tohumu ayrıca, safra salgılarını ve anne sütünü arttırır, antidepressif etki içerdiği de varsayılır. Varis hastalığına karşı da dahilen kullanılabilir.
Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığı dolusu devedikeni tohumu havanda hafifçe ezilir, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendirildikten sonra süzülür. Taze demlenmiş çay sıcakken ve yudumlanarak, sabahları aç kamına, öğlen yemeğinden yarım saat önce ve yatmadan yanm saat önce birer bardak içilir.Devedikeni tohumu, nane ile karıştırılarak da demlenebilir; böylece, yalnızca lezzet oluşturmakla kalınmayıp, çayın iyileştirici gücü de arttırılmış olur.Tentür kullanımı: Carduus marianus, öncelikle karaciğer ve safrakesesi ağrılarıyla birlikte gelişen karaciğer hastalıklarına karşı kullanılabilir. Ayrıca, safrakesesi iltihabı, alında odaklanan baş ağrıları, siyatik, kas romatizması ve baldır yaralarına karşı başarıyla kullanılabilir.Genellikle ana tentür 0, Dİ ve D2 seyreltileli kullanılır. Günde 2-4 kere, 20-25 damla tentür, biraz suyla seyreltilerek alınır ve kısa bir süre ağızda tutulduktan sonra yutulur.Uyarı: Devedikeni tohumunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur ve herkes gönül rahatlığı ile kullanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp