Deniz Üzümü

DENİZ ÜZÜMÜ AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Dalları

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Damar genişletici, kalp kuvvetlendirici, terletici, romatizma ve gut ağrılarını dindirici olarak kullanılır. Alerjiyi geçirir, bronşit spazmlarını giderir, miyokard enfarktüsünde faydalıdır. Meyveleri astımda faydalıdır.

Kullanılışı:
1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış bitki dallarından konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir. Tansiyonlulara, guatr hastalarına zararlıdır.


DENİZ ÜZÜMÜ AÇIKLAMA 2

Diğer İsmi:
Alyanak.

Bitki: Anadolu' da diğer türleri yaygındır, Çin, Hindistan ve Pakistan' da yetişir. 0,5-2m yüksekliğinde çalı görünümünde çok yıllık bir bitkidir. Dalları yeşil renkli ve çatallıdır. Yaprakları 2 mm uzunluğunda pul şeklindedir, Kenarları beyazdır. Üst yapraklar meyve olgunlaşırken kırmızı-kahve renk meyvesi bezelye büyüklüğünde kırmızı, nadiren sarı renklidir. Tohumu sürgünde 1-3 adet olup rengi sarıdan koyu-kahveye kadar değişir. Yıl boyu toplanabilir, özellikle sonbahar tercih edilir.

İlaç Etkili Kısmı: Sonbaharda toplanıp kurutulmuş genç sürgünleri kullanılır. Bileşiminde; Ephedrin ve diğer alkaloidler bulunur.

Etkisi: Öksürüğü azaltır. Sakinleştirir, bağımlılık yapar.

Kullanıldığı Yerler: Yetişkinlerde ve okul çocuklarında solunum yolları hastalıklarında (hafif bronşiili) kullanılır.

Kullanılmaması Gereken Haller: Korku ve huzursuzluk halinde, yüksek tansiyonlu kişilerde, göz rahatsızlığı olanlarda (Dar açı glakom), beyin kan sorunu olanlarda, prostat rahatsızlığı olanlarda kullanılmaz.

istenmeyen Etkileri: Uykusuzluk, huzursuzluk, hassasiyet, baş ağrısı,kusma, idrar yapma sorunları, kalp çarpıntısı, fazla kullanım halinde; kan basıncı düşmesi, kalp ritim sorunları, bağımlılık meydana getirebilir.

İlaçlarla Uyumsuzluğu: Kalp glikosidleri ve diğer alkaloid ihtiva eden ilaçla birlikte kullanılmaz.

Kullanım Miktarı: Hekim tavsiyesine göre kullanılabilir.


DENİZ ÜZÜMÜ AÇIKLAMA 3

(Al yanak, hum)

Etkileri

* İdrar söktürücü

* Ateş düşürücü

* Tonik

• En yaygın olarak hoş bir içecek gibi alınmasına rağmen,deniz üzümü, böbrek ve mesane problemleri için ilaç olarak da kullanılmıştır.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli: Kaynatma olarak, idrar söktürücü olarak kullanmak için, her sabah bir bardak dolusu soğuk kaynatma suyunu için.


DENİZ ÜZÜMÜ AÇIKLAMA 4

Diğer isimler:
Alyanak.

Latince Adı: Ephedra Major (Dik deniz üzümü). Ephedra Campylodica (Sarkık deniz üzümü). Ephedra Vulgaris.

Bitki: Ağustos-Eylül ayları arasında çiçek açan, 1-2 metre yükseklikte, yeşil dalları, bezelye şeklinde ekim ayında olgunlaşan sarı veya kırmızı meyvaları olan bir çalıdır.

Yetiştiği Yerler: Deniz üzümü Marmara bölgesinde, izmir, Konya, Kayseri, Gülek, Antalya, Tarsus, Maraş, Malatya ve Elazığ çevrelerinde deniz veya göllere yakın taşlık, kumluk ve kurak yerlerde, eski duvarlar ve kayalar üzerinde bulunur.

Kullanılışı: Meyvaları yenilmek, dalları suyla kaynatılarak içilmek suretiyle faydalı etkileri görülür.

İçindeki Maddeler: Dallarında tanen ve efedrin sınıfı alkaloidler içerir. Tıbben önemli olan efedrin 1924'de Çinli eczacı Chen tarafından izole edilmiştir.

Tıbbi Etkiler: Deniz üzümünün etkili maddesi efedrin santral sinir sistemini uyararak bronşları genişletir. Bu açıdan astımda fayda sağlayabilir. Zaten en eski bitkilerden biri olan deniz üzümü 500 yıldır bu amaçla kulanılmaktadır.

Kalbi uyarıp, damarları büzerek kan basıncını yükseltir.

Çin ve Orta Asya'da çok eski devirlerden beri terletici, romatizma ağrıları-nı giderici, ateş düşürücü olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Deniz üzümü allerjik durumlarda da faydalıdır. Deride kurdeşen veya daha küçük allerjik reaksiyonlarda yararlanılır. 50 gr. dal 1 lt. suda kaynatılarak günde 3 bardak içilir. Meyvalar yenilmek suretiyle kullanıldığından 4-10 adet meyva günde 2-3 kez alınabilir.

Doktor kontrolu altında kullanılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp