Dağ Tütünü

Dağ Tütünü :

Bitki:Anadolu'da seyrek, Avrupa ve Amerika'da bulunur. 20-60 cm yükseliğinde çalı görünümünde çok yıllık otsu bir bitkidir, baharat kokuludur. Gövdesi tüylü ve kahve-yeşil renklidir. Gövdede karşılıklı olarak 1-3 çift yaprak bulunur, dip yaprakları rozet şeklinde dizilmiştir, sapsızdır. Yaprakları yumurta veya uzun oval şekillidir, 15 cm kadar uzunluktadır, tüylüdür ve 3-7 adet damarı vardır. Çiçekleri parlak sarı-portakal renkli olup, çapı 4.5-6 cm dir. 10-12 kadar dil şeklinde yaprağı bulunur (A. montana). Amerikan Amikası denilen A.chamissonis'in çiçekleri 3 cm çapında 3-15 yapraklıdır. Çiçeklerime dönemi temmuz-ağustos aylarıdır.



ilaç etkılı kısmı: Çiçekleri taze veya kurutulmuş olarak kullanılır. Bilişiminde; Helenanolid tipinde sesquiterpenlakton, helenalin ve 11,13 dihydrohelenalin esterleri bulunur. Ayrıca; Flavonoid, esans, fenolkarbok- asitler ve cumarin ihtiva eder.

Etkisi: İltihaplanmayı önler, iltihaplanmalarda mikrop öldürücü( Grampositiflere karşı) ve ağrı dindiricidir.

Kullanıldığı yerler: Haricen; yaralanma ve zedelenmelerde, kas ve eklem romatizmalarında, ağız ve boğaz iltihaplanmalarında, çıban ve böcek sokması sonucu oluşan iltihaplanmalarda, yüzeysel iltihaplanmalarda uygulanır.

Kullanılmaması gereken haller: Bu çiçeğe alerjisi olanlar kullanmamalıdır.

istenmeyen Etkileri: Uzun süre kullanımda su toplaması şeklinde cilt zedelenmesi ve ekzama meydana gelebilir. Fazla miktarda kullanımda doku tahribi (Nekroz) mümkündür.

Kullanım şekli: Haricen kulanım için; 2 çay kaşığı kıyı1mış veya öğütülüş çiçek kısımları 100 ml kaynar suda ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir süzülür, Elde edilen sulu kısım sargı veya gargara olarak kullanılabilir.

Uyarı: Zedelenmiş deriye uygulanmamalıdır. Uzun süreli ve fazla miktarda kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp