Dağ Turpu

Dağ Turpu :

Hardalgiller (Cruciferae) familyasından olup çok değerli bir ilaç bitkisidir. Dünyada 100-den fazla türü vardır. Son 40 yılda Azerbaycan'da bilim adamları birkaç türünün önemli ilaç bitkisi olduğunu bildirmişlerdir. Bu bitkinin kalp hastalıklarının tedavisinde önemli etkiye sahip olduğunu saptamışlar. Günümüzde, ilmi tıpta en fazla kullanılanı yabani dağ turpudur.

Dağ turpunun çiçekleri küçük, limon gibi sarıçiçekleri vardır. Gövdesinin ucunda salkım şeklinde yerleşir. Dört köşeli kından ibaret olan meyvesinin içinde koyu renkli küçük tohumları olur. Bitki mayıs-haziran aylarında çiçek açar, meyvesi ağustos-eylül aylarında olgunlaşır. Yabani dağ turpu, bir yıllık ot bitkisi olup, Türkiye'de de yaygındır.

Dağ turpu kurak iklim bitkisi olup, kuru çöllerde, taşlı yerlerde daha çok yayılış gösterir. Dağ turpunda olan madde tıpta uzun yıllardır kullanılan ve çok değerli kalp ilacı olan strafantine benzer. İlaç için dağ turpunun yer üstündeki kısmı çiçek açtığı zaman toplanır, havası her zaman değişilen binalarda kurutularak saklanır. Bu yöntemle toplanarak kurutulan ürünün biyolojik aktifliği yüksek olmaktadır.

Günümüzde dağ turpu otundan ilmi tıpta birkaç çeşit preparat yapılarak kalp hastalıklarında kalbin düzenleyici ilacı olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla dağ turpu otundan temiz halde ayrılan erizimin glikozitinden 1:3000 nispetinde sıvı yapıp özel ampullere konulur. Bu preparatlardan 1 ml dozda %40 glikoz sıvısı ile beraber kalp hastalıklarında toplar damarlara verilir. Buna ilaveten dağ turpu otundan erozid denilen bir preparat da yapılır ki, bu sıvı halinde olup özel şişelere konulur ve hastaya damla şeklinde verilir. Son yıllarda dağ turpundan tablet şeklinde erizimon denilen bir preparat da yapılır. Bu preparat daha çok kardiovalen isimli kalp ilacının terkibinde kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp