Menekşe Bakımı Nasıldır

Menekşe Bakımı Nasıldır : Evi güzelleştiren en önemli çiçeklerdendir menekşe. Ancak onu büyütmek, canlı kalmasını sağlamak emek ve sabır gerektirir. Ona istediğini verirseniz o da size mutluluk ve güzellik verir.

Evleri güzelleştiren unsurlardan biri de bitkiler. Canlı renkleriyle neredeyse birçok evin cam önüne sıra sıra dizilen menekşeler sözgelimi; dekoratif oldukları kadar ferahlatıcılar da. Fakat dekoratif bir eşya muamelesi gösteremezsiniz onlara; canlı olmaları aynı zamanda 'zahmetli' olmaları demek. Bizim de bu hafta yapmak istediğimiz onların bakımları ve canlı kalmaları için gerekli olan koşullar hakkında bir parça bilgi aktarımında bulunmak. Hem çok nazlı hem de bakımı kolay olan çiçekler grubuna giriyor menekşe. Tek renkli, alacalı gibi farklı türleri bulunan menekşenin en çok gördüğümüz renkleri kırmızı, sarı, siyah, mor, beyaz ve mavi tonlarında olanları. Yaz menekşesi mart ayı ile haziran ayı arasında çiçeklenirken, kışlık türü ekim ile aralık ayları arasında coşuyor. Kumlu ve humuslu toprakta, güneşin etkisiyle daha iyi gelişirken, yarı gölgeli ortamlar da menekşeleri rahatsız etmiyor. Her bitkide olduğu gibi bozulan, sararmaya yüz tutmuş yaprakları, ölmüş çiçeklerini toplamak menekşeye iyi geliyor.

Unutmamanız gereken bir önemli ayrıntı; özellikle çiçeklenme zamanı bolca su vermeniz gerektiği. Zaten normal zamanlarda da susuzluktan hiç haz etmeyen menekşeler, birkaç renk ve çeşidi bir arada sergilenerek bulunduğu mekâna büyük bir farklılık katıyor. Hele bitkinin büyüme devresinde her 15 günde bir yapılması gereken gübrelemeyi de yaparsanız, bu bitki size sadık kalmaya devam edecektir. Tek olarak çiçek parterleri ve bordürlerde kullanılan menekşeler, ayrıca saksıda balkon, teras ve pencere önüne dekoratif olarak da düşünülebilir. Ancak pencere önüne saksıda kullanmak istiyorsanız dikdörtgen, uzun ve tabanı geniş saksıları seçerseniz daha şık duracaktır. Aynı saksıya da iki, üç parça koyabilirsiniz.

Gelelim üretimine... Bu güzel bitkilerin üretimi için en uygun zaman eylül ayı. Tohumdan üretebileceğiniz gibi, bildiğiniz bir çiçekçiden de yetişmiş halde alabilirsiniz. Eğer tohum alarak üretim yapıyorsanız, saksılara ektiğiniz tohumların üzerini zedelemeden, hafif parmak hareketleri ile toprakla örtün. Ancak çimleninceye kadar gölgede bırakın. Bu süre zarfında toprağı nemli tutmaya özen gösterin. Bitki yetiştirmek, toprakla uğraşmak sabır işidir. Toprağın kuru kalmasını önleyecek şekilde, parmağınızla kontrol ederek sürekli bir nem sağlamanız gerekir. Hatta her gün bile azar azar sulamak, ilgi göstermek yapıcı olacaktır, bizden söylemesi. Çimlendikten sonra artık güneş banyosunun zamanı gelmiş demektir. Bu arada, bir önemli nokta da üç, dört yapraklı genç fidelerin 10x10 cm aralıklarla dikilmesi. Çiçek tomurcukları oluştuğunda yani şubat sonu gibi daha geniş bir saksıya veya bahçeye dikmek isterseniz 25 cm aralıklarla yerleştirin ki daha geniş alana yayılabilsin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp