Zencefil Nerelerde Kullanılır

Zencefil Nerelerde Kullanılır :

Aile
Zigiberaceae.

Kullanılan Kısım: Kök tedavi edici ve besin olarak kullanılır. Toplama: Bitki Asya‘ya özgüdür ama şimdi dünyanın her yerinde yetiştirilmektedir. Kök sonbaharda yaprakların ve gövdenin kurumaya başladığı zaman toplanır. Etkileri: Bakteri öldürücü, virüs öldürücü, dolaşım uyarıcısı, iltihap giderici, terletici, spazm çözücü, kusma önleyici, mantar öldürücü, tansiyon düşürücü, kanın pıhtılaşmasını önleyici, gaz giderici, ağrı kesici, öksürük durdurucu. Etkiledikleri: Sıtma, Shigella dysenteriae, Staphylococoıs aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus türleri, Salmonella türleri.

Zencefil Hakkında
Zencefil sıcak iklimlerde bir gıda katkısı olarak uzun bir tarihi geleneğe sahiptir. Besinlerde kullanılan pek çok diğer baharatlar gibi, o da günümüzde özellikle ticari besinler ile başımıza bela olan pek çok besin kaynaklı patojene karşı güçlü antibakteriyel etkinlik gösterirler.Shigella, E. coli ve Salmonella. Zencefil pek çok insan patojen bakterilerine karşı da etkilidir.

O geleneksel olarak soğuk algınlığı ve gribin tedavisi için ilk tercih edilen bir bitki olmuştur. Yüksek miktarlarda emniyetli oluşu ve tadının yine de oldukça iyi olması nedeni ile özellikle çocuklar için faydalıdır. Oldukça az bilinen bir konu zencefilin öksürük önleyici (antitüssif) etkisinin andırmasıdır ve onun güçlü balgam söktürücü ve antihistamin etkileri hava yolları salgılarını inceltir ve atılmalarını kolaylaştırır. Bu onu üst solunum yolları hastalıkları için mükemmel bir bitki yapar. Zencefil ağrıyı giderir, bağışıklık etkinliğini uyarır, iltihabı azaltır ve terlemeyi uyarır, böylece ateşlerin azalmasına yardım eder.

Pek çok geleneksel ateş bitkileri gibi, sıtma için özeldir. Onun kramp gidericiliği ve ishali azaltma veya gidermesi, onu dizanteri için çok faydalı kılar. Bulantı önleyici bir bitki olarak kusmaların önlenmesine yardım eder. Yüzeyel dolaşımı uyardığından, kol ve bacakları ısıtır ve sıtma, soğuk algınlığı ve grip ile ilgili üşümelerin önlenmesinde yardımcıdır.

Onun klinik kullanımlarından biri de yanıklar içindir. Bir pamuk parçasına emdirilen ve yanıklara uygulanan taze zencefil özsuyu, anında bir ağrı giderici (hatta açık su keselerinde bile) olarak iş görür, iltihaplanma ve su toplanmasını azaltır ve enfeksiyonlara karşı antibakteriyel korunma sağlar.

İnsan vücudunda geniş bir etki yelpazesine sahiptir, katarakt, kalp hastalığı, migren, inme, adet görememe, angina, atlet ayağı, bursit, kronik yorgunluk, soğuk algınlığı ve grip, öksürük, depresyon, baş dönmesi, ateş, kısırlık, sertleşme sorunları, böbrek taşları, Raynaud hastalığı, siyatik, tendinit ve viral hastalıkların tedavisinde etkili bulunmuştur.

Hazırlama ve Dozaj
Çay olarak, kapsül içinde, tentür olarak veya besinlerle birlikte alınabilir. Çay: Taze kök 30 gr‘ı 250 ml suda 5 dakika demlenir. Kuru kök 1 çay kaşığı 250 ml suda 10 dakika hafif ateşte kaynatılır. Akut dönem boyunca, gün içinde için.

Tentür
Taze kök % 95′lik alkol ile 1:2, günde 4 defa, alkol ile 1:5, günde 4 defaya kadar 20 ila 40 damla.

Besin
Sık sık her şeyin ve herhangi bir şeyin içine.

Yan Etkiler ve Kullanılamayan Durumlar Hamilelik sürecinde yüksek miktarlarda almaktan kaçının.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp