Zencefil Nasıl Tüketilmeli

Zencefil Nasıl Tüketilmeli :

Dr. Ayşegül Yıldırım, zencefilin nasıl etki gösterdiğini şöyle anlatıyor:

Zencefil kan dolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. (Bu etkisi sayesinde, donma vakalarında ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir.) Yüksek kan basıncını kontrol altına alır.

Terletici ve ateş düşürücüdür. Öksürük, grip, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolları hastalıklarında ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Günde bir bardak limonlu zencefil çayının kilo verdirici etkisi vardır. Londra'da St. Batholomew Hastanesi'ndeki bir klinik çalışma, anesteziden çıkan hastaların bulantı ve kusma belirtilerini önlemede zencefilin antiemetik (kusmayı önleyici) ilaçlardan daha etkili olduğunu ortaya çıkarmış.

Mideyi korur
Uzakdoğu ülkelerinde yetiştirilen bir kültür bitkisi olan zencefil (zingibar officinale) baharat ya da çay olarak kullanılıyor. Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yıldırım, soğuk algınlığına karşı etkili olan zencefilin hangi hastalıklardan vücudu koruduğunu şöyle anlatıyor: 'Uyarıcı, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik özelliği vardır. Grip, soğuk algınlığı, sindirim sistemi problemlerine karşı etkilidir. Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolit gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mideye, bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir.'

Çayını iç, baharatını yemeğe kat
Dr. Ayşegül Yıldırım, zencefilin nasıl kullanıldığı hakkında bilgii veriyor: Zencefil çayı: Değirmende inceltilmiş yarım tatlı kaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır. 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.

Zencefil çayının diğer bir hazırlanış şekli: Bir çaydanlıkta kaynatılmış 4 fincan suya büyükçe bir parça taze zencefil veya 1-2 kök kuru zencefil, 1 çubuk tarçın (yaklaşık 3 cm.), 4 kakule tanesi, 3 diş karanfil, 1-2 yaprak taze nane katılır. Çaydanlık ateşten alınıp kapağı kapalı olarak 15 dakika demlenmesi sağlanır. Daha sonra 2 yemek kaşığı siyah çay veya arzuya göre 1 tatlı kaşığı yeşil çay eklenir. Karışım, 5 dakika dinlendirilir. Süzüldükten sonra esmer şeker veya bal ile tatlandırılır. Tatlandırıcı olarak bal kullanılacaksa, çayın biraz ılınmasını beklemek gerekir. Sıcak gıdalara bal katmak sağlık açısından uygun değildir.

Baharat şeklinde kullanımı: Sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir baharattır. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp