Zencefil Fiyatı

Zencefil Fiyatı :

Zencefil, Ingwer, Zingiber officinale ROSCOE

Zencefilgillerden, Ingwergewâchse, Zingiberaceae

Drugları
Zencefil kökü; Zingiberis rhizoma

Zencefil esansı; Zingiberis aetheroleum Zencefil kökünden çay, esans, tentür ve natürel ilaç yapılır.

Giriş
Zencefilin asıl vatanı Hindistan olup buradan diğer ülkelere yayılmıştır. Günümüzde Jamaika, Çin ve Hint zencefili diye anılan çeşitli türleri vardır ve bunlardan en kalitelisi Jamaika zencefilidir. Mendoza Doğu Hindistan?dan Amerika?ya 1547 yılında getirmiş ve bu tarihten itibaren burada yetiştirilmeye başlanmıştır. Tarihte baharat olarak kullanılan zencefil pasta, bira ve şarap yapımında kullanılmış, çorba ve etli yemeklere katılmıştır.

Zingiber kelimesi Hintçe singovera (boynuz gibi) kelimesinde türemiştir.

Botanik
Zencefil 1-2m boyunda çok yıllık bitki olup tropik ülkelerde yetişir. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yatsı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır. Oval şekilde kenarları bütün fakat hafif dalgalı, koyu yeşil renklidir.

Yaprak bir gövdeye sarılan boru şeklindeki kısım, bir de gövdeye oturmuş olan iki kısımdan oluşur. Yapraklı sürgünler 1-2m boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20cm boyundadır. Çiçek koçanı 4-6cm büyüklüğünde olup üzeri sıra sıra kiremitlerle dizilmiş gibidir. Bu kiremit şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan çiçek sapları üzerinde çiçekleri bulunur.

Yetiştirilmesi
Tropik ülkelerde yetiştirilen bitki Türkiye?nin sıcak bölgelerinde yazın dışarıda kışın içerde yetiştirilebilir.

Hasat zamanı

Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp