Üzümün Faydaları Nelerdir

Üzümün Faydaları Nelerdir :

 ÜZÜMÜN FAYDALARI NELERDİR


Yaz sofralarının vazgeçilmez meyvesi olan üzüm, yüzyıllardır sağlıklı yaşam için doğal bir “mucize” olarak görülmüştür. Son yıllarda yapılan araştırmalar da bu kanıyı doğrular yönde olunca üzüm herkesin ilgisini çekmeye başlamıştır. Üzüm, öncelikle içerdiği basit şekerler olan glikoz ve frük- tozla iyi bir enerji kaynağı oluşturmaktadır.
 
Özellikle çocuklarda, iştahsızlık sorunu çekenlerde pekmez ve üzüm suyu tüketimi fark edilir derecede olumlu etkilere sahiptir. Üzüm muhteviyatının yüzde 80 gibi büyük çoğunluğu su olmasına rağmen içerdiği çeşitli besin maddeleri nedeniyle oldukça değerli bir gıdadır. Üzümdeki vitamin ve mineral çeşitliliği dikkat çekicidir; A ve C vitaminleri, B grubu vitaminler, sodyum, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko minerallerinin hepsini bulundurmaktadır.Bunlardan fosfor DNA’nın temel yapısı için gerekirken, potasyum da kalp sağlığı için önemli rol oynayan minerallerdendir.Üzüm, çok miktardaki su ve yüksek orandaki potasyum içeriği nedeniyle mükemmel bir idrar söktürücüdür, özellikle böbrek hastalarına önerilir.
 
 
100 gram üzüm 3,6 mikrogram folat içerir, bu nedenle hamilelerin veya hamile kalmayı planlayanların üzüm tüketmesi çok faydalıdır. Diyetisyenler diyet yapan kişilere karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için meyveleri çok fazla önermezler, oysa üzümün 100 gramı 61-68 civarında kalori içerir. Bu nedenle diyet yapanlar aşırıya kaçmamak kaydıyla üzüm tüketebilirler.Asıl harika haber ise doymuş ve doymamış yağ asitlerini içeren üzümün kesinlikle kolesterol içermemesidir. Bunun yanı sıra insülin benzeri bir madde içerdiği içinşeker hastalığında kan şekeri düzeyini düşürücü etki gösterir.Üzüm zengin polifenol içeriği ile bilinen en güçlü antioksidanlardandır ve antioksidan etkinliğinin C vitamininden 20 kat, E vitamininden ise 50 kat daha fazla olduğu kanıtlanmıştır.
 
Antioksidanların kansere karşı koruyucu olduğu bilinmektedir, yapılan araştırmalarda üzüm kabuğunda, çekirdeğinde ve suyunda bulunan resveratrol maddesinin kanserin pek çok safhasında durdurucu etkiye sahip olduğu ve birinci dereceden doğal etki yaptığı gösterilmiştir.Taze üzümün kabuğunda gram başına 50-100 mik- rogram resveratrol bulunur. Yapılan bir araştırmada, düzenli üzüm suyu içen kişilerde antioksidan olan E vitamini oranının ve anti-kanserojen kapasitenin arttığı gözlenmiştir. Ayrıca üzüm çekirdeği ekstresi, içeriğindeki proantosiyanidin maddesiyle, C vitamini ile aynı yönde etki yaparak bu vitaminin aktivitesini de artırmakta ve böylece hücre zarlarını güçlendirerek hücreleri oksidatif hasardan korumaktadır.
 
Üzüm meyvesi lif açısından oldukça zengindir ve organizmadaki toksik maddeleri atan üç büyük organı (karaciğer, böbrek ve bağırsak) çalıştırdığından vücuttan zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlamakta, sindirim ve bağırsak hareketlerini de düzenlemektedir. Kabuğunda bulunan flavonoid ve resveratrol ise damar hastalıklarını önlemesinde büyük rol oynamaktadır. Özellikle LDL- kolesterolünün oksidasyonunu engelleyerek kan kolesterol düzeyini düşürmekte ve kalp hastalıklarının riskini azaltmaktadır.
 
 Kalp kasının kanlanmasını arttırdığı için, üzüm ürünlerinin kalp enfarktüslerinden koruyucu biretkisi olduğu ve kan akımını kolaylaştırması yoluyla da tromboz eğilimini azalttığı için, damarların esnekliğinin sağlanmasında da önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Üzüm çekirdeği, damarların kollajen dokusunu da sağlamlaştırdığı için damar sertliği ve damar sertliğiyle ilgili çok sayıda hastalığın oluşumunu önlemektedir.Araştırmaların gösterdiğine göre, yüksek tansiyonlu insanlar genellikle çok geçirgen olan zayıf kılcal damarlara sahiptirler.
 
 Üzümün aksi yöndeki etkisiyle hipertan- sif kişilerde etkili olabildiği görüşü de söz konusudur. Yapılan deneysel araştırmalarda, üzüm ve üzüm ürünlerinin kireçlenme rahatsızlığının belirtilerini hafiflettiği belirtilmiştir.Bunun yanında diyabetli ve varisli kişilere de tedavi sürecinde fayda sağladığı, gözü maküler dejenerasyon ve katarakttan koruduğu görülmüştür.Üzüm çekirdeği sürekli bilgisayarın başında olan kişilerin göz sağlığının korunmasında da önemli yer tutmaktadır. Ayrıca üzüm çekirdeğinin, histamin salgısını azaltarak alerjiyi önlediği, iltihabi prostaglandinlerin sentezini azaltarak romatizmal hastalıklar, ağrı ve endometrioz gibi durumlarda yararlı olduğu saptanmıştır.
 
 Bu nedenle üzüm çekirdeği yüzde 92-95 proantosiyanidin içeriğiyle, alerjilerin ve saman nezlesinin bitkisel tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Enzim dejenerasyonuna karşı bağışıklık hücrelerinin korunmasında, immün sistem ve dolaşım fonksiyonlarını desteklemede besin takviyesi olarak “üzüm çekirdeği” kullanılmaktadır. Üzüm çekirdeği ayrıca, antioksidan etkinliği ile beyin hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatarak Alzheimer gibi nörode- jeneratif hastalıkların görülme sıklığını azaltmaktadır.Son olarak üzümün özellikle kadınları ilgilendiren kısmı; üzümde ve üzüm çekirdeği yağında bulunan polifenollerin cildi kuvvetlendiren güçlü nem tutucu etkiyle cildi besliyor oluşunda yatmaktadır.
 
 Ayrıca üzüm polifenolleri güçlü serbest radikallere karşı etkili bir koruma sağlamaktadır. Güneş ışınları, sigara, stres ve diğer negatif çevre etkileri, cildin daha çabuk yaşlanmasına, cildin kırışmasına ve esnekliğini kaybetmesine sebep olur. Üzüm çekirdeği cildin bağ dokusunda bulunan kollajeni sağlamlaştırdığı gibi deriyi dinçleştirmekte, bu etkileriyle üzüm kozmetik sanayinde birçok ürünün ana maddesini oluşturmaktadır.

Öyleyse sadece güzelleşmek için değil, kanserden kalp- damar hastalıklarına kadar birçok sağlıksız durumdan korunmak amacıyla üzüm, üzüm suyu, pekmez tüketiminin olumlu olacağı kesindir. Özellikle çekirdekli kırmızı üzüm yerken çekirdeği atılmamalı ya da olduğu gibi yutulmamalıdır. Bunun yerine ağızda çiğneyerek yutma gerçekleştirilmelidir.Her gün 1 bardak üzüm suyu tüketimi hem tüm bu özelliklerden faydalanmak hem de diyetimize farklı bir tat katmak açısından önerilmektedir.

Üzümün Cilde Faydaları

Çekirdeğinden elde edilen yağ, suyu ve ağacının yaprakları ile yüzyıllardır pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan üzümün cilde faydaları arasında ilk sıralarda; cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı koruması, cilt görünümünü geliştirmesi ve cilt lekelerinin görünümünü hafifletmesi gelmektedir. Ayrıca asma yaprakları cilt iltihaplanması ve ağrı tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır.

Cildi Korur

Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre antioksidanlar, vücutta bulunan “kararsız moleküllerin” hücrelere zarar vermesini önlemek için gereklidir. Bu moleküller cilt hücrelerine de zarar vererek yaşlanmanın cildi etkileme sürecini hızlandırabilir. Üzüm çekirdeği yağı güçlü bir antioksidan olan “oligomerik proantosiyanidin (OPC)” bakımından zengindir.

OPC; E vitamininden 20 kat, C vitamininden ise 50 kat daha güçlü bir antioksidandır. 2003 yılında “Journal of Medicinal Food” adlı dergide yayınlanan bir araştırmaya göre üzüm çekirdeği yağı cildi güneşe karşı korur ve zararlı ışınların neden olduğu renk değişimlerine ve kırışıklıklara karşı cildi güçlendirir. Üzüm çekirdeği yağı aynı zamanda kolajen üretimini tetikleyerek cildin sıkı kalmasına ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.

Yaraların İyileşmesini Hızlandırır

Üzüm çekirdeğinde elde edilen yağla hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, yağ içinde bulunan antioksidanların yaraların geçme sürecini hızlandırdığını ortaya koymaktadır. 2002 yılında “Free Radical Biology & Medicine” adlı bilimsel yayında sonuçları açıklanan araştırmaya göre, yaralar üzerinde topikal olarak kullanılan üzüm yağının sadece yaranın iyileşmesini hızlandırmadığı, aynı zamanda yara bölgesinde daha güçlü bir doku oluşmasına yardımcı olduğunun altı çizilmiştir. Ancak bu konuda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Leke Tedavisi

Melasma olarak da bilinen, yüz ve diğer deri bölgelerinde oluşan, güneş ışınları, hormonal değişimler, cildin kozmetik ürünlere tepki vermesi gibi nedenlerle ortaya çıkan pigment artımı sonucu görülen kahverengi lekelerin tedavisinde üzüm çekirdeği yağı kullanılabilir.

“Phytotherapy Research” adlı bilimsel derginin Kasım 2004 sayısında yayınlanan bir araştırma sonucunda, melasma görülen kişilerde 6 ay boyunca üzüm çekirdeği kullanımının lekelerin görünümünü önemli oranda azalttığı belirtiliyor.

Üzümün Diğer Faydaları

Yüksek Kolesterol: Bu konuda çok sayıda bilimsel araştırma sonucu bulunmamasına karşın, yüksek kolesterolü olan 40 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, 2 ay boyunca düzenli olarak üzüm çekirdeği özü tüketmek kötü kolesterolü düşürüyor.

Tansiyon: Üzümün güçlü antioksidan etkisinin, damar yapısını koruyarak tansiyonun yıpranmış damarlar nedeniyle daha da yükselmesini engellediği kabul ediliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üzüm çekirdeği ekstresinin kan basıncını belirgin oranda düşürdüğü yönünde sonuçlara sahip.

Üzüm çekirdeği ve üzüm suyu aşağıdaki hastalıkların tedavisi için önerilmekle birlikte, bu hastalıklara iyi geldiği yönünde elde edilen bilimsel araştırmaların sayısı yeterli değildir.

Alzheimer hastalığı
Diyabet (kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi)
Gece görüşünü artırma
Kolajen ve elastin üretimini arttırma
Basur tedavisi
Bakteriyel patojenlere karşı koruma

Üzümün Besin Değeri

100 gr. Taze Üzümde

BİLEŞEN

MİKTARI
Enerji 69 kcal
Protein 1.3 g
Karbonhidrat 15,7 - 20 g
Yağ 1 g
Lif 0,6 g
Fosfor 16 mg
Kalsiyum 16 mg
Demir 0,4 mg
Sodyum 3 mg
Potasyum 158 mg
Magnezyum 13 mg
A vitamini 100 IA
B1 vitamini 0,3 mg
C vitamini 4 mg
E vitamini 7 mg

100 gr. Kuru Üzümde

BİLEŞEN MİKTARI
Enerji 267 kcal
Protein 1,9 g
Kül 1,8 g
Karbonhidrat 67,7 g
Nem 1,5 g
Diyet Lif 7,3 g
Fosfor 101 mg
Kalsiyum 66 mg
Demir 1,8 mg
Sodyum 54 mg
Potasyum 930 mg
Magnezyum 13 mg
A vitamini 5 mg
B1 Vitamini 0,1 mg
Folik Asit 4 mg

Günlük Besin İhtiyacı Miktarı
Potasyum (K) 1000-2000 mg (çocuk) 2000-3000 mg (yetişkin)
Demir (Fe) 1-3 mg
Fosfor(P) 700-1000 mg
Magnezyum (Mg) 300 mg
Enerji (kcal) 200 kcal (70 kg. yetişkin için)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp