Üzüm Çekirdeğinin Yan Etkileri

Üzüm Çekirdeğinin Yan Etkileri : Son zamanlarda üzümün bolca bulunduğu Fransa ve ıtalya‘da üzüm çekirdeği tüketilmesini doktorlar yaygın bir şekilde öneriyor. Bu ülkelerdeki doktorlar üzüm çekirdeğini, beyne ve kalbe giden kan akımını düzenlemek için, varis, ciltteki bazı renk bozuklukları, kol ve bacaklarda karıncalanma, diş etlerinde kanama, glokom, hemoroit, fazla âdet kanaması ve damar sertliğine karşı tedavide tavsiye ediyor.

Taze üzüm tüketimi dışında üzüm çekirdeğinin diğer kullanım şekilleri şöyledir:

Kuru üzüm çekirdeği: birçok farklı üzümden elde edebileceğiniz kurutulmuş üzüm bulunur fakat en etkili olanı çekirdekli siyah kuru üzümdür. Yaz ve kış boyunca rahatça tüketebilirsiniz. Günlük doz ayarı değişmekle beraber standart alımı bir avuç kadardır.

Üzüm çekirdeği kapsülü: Günlük olarak 200mg üzüm çekirdeği kapsülü tavsiye edilebilir. ıçeriğinde “extract” ibaresinin bulunmaına özen gösterilmelidir.

Üzüm çekirdeği tozu: 1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği tozu bal ya da yoğurtla karıştırılıp alınabilir. Açıkta satılan öğütülmüş üzüm çekirdeği kullanmaktan kaçınılmalıdır. Havayla temas etmesi üzüm çekirdeği tozunun steril özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Üzüm çekirdeği tozu öğütüldükten sonra iyice kurutulup hava almayacak şekilde paketlenirse dayanma süresi en az bir yıldır.

Öğütülmüş tozlar havayla temas ettiği zaman toksik maddelerin açığa çıkması sonucu tadında acılaşma meydana gelebilir. Bu nedenle satın aldığınız üzüm çekirdeği tozunun paketini açtıktan sonraki raf ömrü en fazla iki aydır.

Çekirdeği alıp evde kahve değirmeninde taze olarak öğütmek ve bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilir. Çekirdeğin öğütmediğiniz kalan kısmını tazeliğini ve etkisini kaybetmemesi için buzdolabında ışık görmeyecek ve hava almayacak şekilde muhafaza etmeniz gerekir.

Üzüm çekirdeğinin, kozmetik alanında üzüm çekirdeği kremi, şampuan, sabun gibi kullanılan şekilleri de vardır.

Üzüm Çekirdeğinin Yan etkisi Var mıdır?

Üzüm çekirdeği özütü vücut tarafından kısa sürede hızla emilir ve hiçbir yan etkiye neden olmaz. ABD New York Long Island Üiversitesi‘nde deney hayvanları üzerinde üzüm çekirdeğinin güvenirliliği test edilmiş ve herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır.

Japon araştırmacılar ise 344 sıçana (fareye benzeyen ancak fareden iri, kemirgen bir hayvan türü) 2 ve 4g/kg dozlarında üzüm çekirdeği vererek akut oral toksisiteyi incelemişler, sonuçta hiçbir yan etki tespit edememişlerdir.Benzer şekilde ABD New Jersey Huntingdon Araştırma Merkezi‘nde yapılan çalışmalarda da üzüm çekirdeğinin yan etkisi bulunmayan, güvenilir doğal bir antioksidan olduğu belirlenmiştir.

Üzüme alerjisi olan kişilerin üzüm çekirdeği kullanması tavsiye edimemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp