Çekirdeksiz Üzüm Faydaları

Çekirdeksiz Üzüm Faydaları : Çekirdeksiz Üzümün Hikâyesi

Manavlar ve marketlerde satışa sunulan üzümlerin büyük bir bölümünün çekirdeksiz olduğu düşünülürse, bu üzümlerin çekirdekten üremedikleri açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Üzümün yanı sıra daha pek çok meyvenin de çekirdekten üremediğini biliyoruz. Bugün artık birçok meyve “çelikleme” tabir edilen kesme yöntemiyle üretilmektedir. Bu yöntem üzüm, dut, elma, kiraz, hatta narenciye hariç tüm meyveler için geçerlidir diyebiliriz. Çelikleme yöntemini uygularken bir asma dalı kesilir, köklenme hormonuna batırıldıktan sonra nemli toprak içinde bırakılır, köklenmesi ve yapraklanması beklenir.
 
 Böylece yeni yetişen asmalar, temelde kesildikleri asmadan klonlanmış olur. Çekirdeksiz üzümde aslında çekirdek vardır.Ancak genetik bir değişim çekirdeklerin sertleşmesini engeller. Muhtemelen birkaç bin yıl önce meydana gelen bu mutasyon sonucu ortaya çıkan çekirdeksiz üzüm, kesme ve çelik yöntemiyle üretilegelmiştir.

Ülkemiz, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında çok uzun yıllardır dünya liderliğini sürdürmekte ve dünya çekirdeksiz kuru üzüm pazarının da yüzde 50’sinden fazlasını kontrol etmektedir. Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin tamamı Ege Bölgesi’nde yoğunlukla Manisa olmak üzere İzmir ve Denizli illerinde yapılmaktadır.

Çekirdeksiz Üzüm Faydaları

Dünyanın en yaygın ve sevilen meyvelerinden biri olan üzüm, besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. Bol miktarda B vitaminleri ile C vitamini içeren üzüm, E vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor, demir ve kükürt minerallerini de içinde barındırır.

Üzümün Faydaları:
Güçlü bir antioksidan olan üzüm kansere karşı koruyucudur. Vücuda ve beyne enerji ve kuvvet verir. Yorgunluğu giderir. İyileşmeyi hızlandırır. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Sinirleri yatıştırır. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kanı ve vücudu temizler. Bulantıları önler. Karaciğer ve dalak hastalıklarına, romatizma ve gastrit şikâyetlerine karşı etkilidir. Kan yapıcı bir besin olan üzüm kansızlara iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Böbrek kumlarının ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Cildi güzelleştirir. Kuru üzüm damar sertliği ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır.

Üzüm Nasıl Kullanılır:
Üzümün meyvesi ve yaprakları taze olarak kullanılır. Ayrıca, üzümün kurutulması ile kuru üzüm elde edilebileceği gibi üzüm pekmezi ve üzüm suyu da yapılabilir. Kuru üzüm çok iyi bir enerji ve besin kaynağıdır. Mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir. Üzüm çekirdeği kuersetin adlı madde içerir. Kan yapıcı ve damar sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. Bu nedenle, üzüm çekirdeği atılmamalı ve üzüm, çekirdeği ile birlikte yenmelidir.

Çekirdeksiz Üzüm Nasıl Yetişir

Manav ve marketlerde satılan üzümlerin büyük bir bölümünün çekirdeksiz olduğu düşünürsek bu üzümlerin çekirdekten üremedikleri ortada. Üzümün yanında daha birçok meyvenin çekirdekten üremediğini biliyoruz. Peki çekirdeği olmayan bu meyvelerin nasıl üretildiklerini hiç düşündünüz mü?
Günümüzde birçok meyve “çelikleme” olarak bilinen kesme yöntemi ile üretiliyor.

Bu yöntemin, üzüm, dut, elma, kiraz, hatta narenciye hariç tüm meyvelerde geçerli olduğunu diyebiliriz. Asma dalının biri kesilir. Daha sonra kesilen dal, köklenme hormonuna batırıldıktan sonra nemli toprak içinde bırakılır. Köklenmesi ve yapraklanması beklenir. Böylelikle yeni yetişen asmalar, kesildikleri asmadan klonlanmış olur.
Aslında çekirdeksiz üzümün çekirdeği vardır. Çünkü genetik bir değişim çekirdeklerin sertleşmesini engeller. Birkaç bin yıl önce meydana gelen bu değişim sonucu ortaya çıkan çekirdeksiz üzümler muhtemelen kesme ve çelik yöntemi ile üretilmiştir.

Çekirdeksiz Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır

ÇEKİRDEKSİZ BEYAZ ÜZÜM REÇELİ MALZEMELER

2 kg. çekirdeksiz beyaz üzüm
1 kilo 250 gram ya da 1,5 kg. toz şeker
Yarım limon suyu ya da 1 çay kaşığı limon tuzu

ÇEKİRDEKSİZ BEYAZ ÜZÜM REÇELİ HAZIRLANIŞI

Üzümleri yıkayıp sap kısımlarından ayırıp temizleyin.
Derin bir tencereye alıp üzerine şekeri koyun.
3-4 saat bekletip ocağın en küçük kısmına alıp çok kısık ateşte pişirin.
Üzümler su salmaya başlayınca 1-2 kez karıştırın.
Fazla karıştırmayın.
Bu reçel diğer meyvelerle yaptığınız reçellerden farklıdır.

Şeker meyvenin içine direkt işlemediğinden koyulaşması uzun sürer.
Bu yüzden reçeli ocaktan almak için acele davranmayın.
Reçelin suyu önce sarımtırak olur daha sonra hafif pembeleşir.
Pembeleşme aşamasında reçeli kavanozlara doldurabilirsiniz.
Tavsiyemiz hiç kullanılmamış kavanoz kapağı tercih edin.

Ve tıpkı konserve yapar gibi kaynamış suyun içine attığınız kapakları kurulayıp kavanozun ağzını sıkıca kapatın ters çevirin.
Reçel oda sıcaklığına gelene kadar bu şekilde bekletin.
Daha sonra buzdolabına koyun.
Ayrıca minik bir tavsiye daha reçellerinizin tümünü 1 kg. lık kavanozlardan daha büyük kavanozlarda muhafaza etmeyin. Çünkü ağzını bir kere açınca çok kolay bozuluyor.
Minik hatırlatmadan sonra çekirdeksiz üzüm reçeli afiyet şifa olsun…

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp