Üzüm Kabuğu Faydaları


Üzüm Kabuğu Faydaları


Üzüm meyvesine antioksidan özellik kazandıran fenolik bileşiklerdir. Üzüm tanesinin etli kısmından elde edilebilen fenolik madde miktarı yüzde 10 veya daha azdır. Geriye kalan yüzde 90’lık kısmın 2/3’ü çekirdekte ve 1/3’ü ise üzümün kabuğunda bulunmaktadır. Üzüm çekirdeği fenolik madde olarak “proanthosiyanidin”den zengin iken, üzümün kabuğundaki fenolik yapıyı proant- hosiyanidinlere ek olarak '‘flavonoller” ve “anthosiyaninlerden” oluşan diğer flavonoid bileşikler oluşturur.

Üzüm meyvesinin üst tabakasını oluşturan kabuk yeşil, kırmızımsı veya morumsu siyah renklerde olabilir. Antosiyaninler (malvidin, peonidin, petunidin, siyanidin, delfinidin), tanelerle birlikte siyah üzümlere ve bu üzümlerden elde edilen şaraplara karakteristik renklerini kazandıran renk verici maddelerdir (pigmentler). Bu maddeler üzümlerin kabuk kısmında yer almakta ancak bazı çeşitlerde üzümlerin etli kısmında da bulunabilmektedir.
 

Siyah üzüm ile beyaz üzüm arasındaki farklar şöyledir

 
• Siyah ve beyaz üzümlerin fenolik madde içerikleri birbirinden oldukça farklıdır.
 
• Beyaz üzümlerde, hidroksisinamik asit esterleri, kateşinler, prosiyanidinler, kateşin galat, (3-1, 3, 6-tri-O-gallonyl-D-glukoz bulunurken siyah çeşitlerde çoğunlukla hidroksisinamik asit-tartarik asit esterleri, prosiyanidinler, flavonol glikozitler ve an- tosiyaninlerin bulunduğu aktarılmaktadır.
 
• 10 farklı üzüm çeşidinin kabuklarının incelendiği çalışmada siyah çeşitlerin, fenolik maddelerce beyaz çeşitlerden daha zengin olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla kırmızı üzümler daha güçlü antioksi- dan özelliklere sahiptirler.
 
• Siyah üzümlerde renk, malvidin, peonidin, pentunidin, siyanidin ve delfinidin gibi suda çözünür an tosiyaninler tarafından oluşturulmaktadır
 

Üzüm kabuğundaki şifa

 
Üzüm kabuğu, fenolik bileşikler bakımından oldukça çeşitli ve zengindir. İçeriğindeki fenolik yapıyı proant- hosiyanidinler, flavonoller ve anthosiyaninlerden oluşan flavonoid bileşikler ile flavonoid olmayan bileşiklerden trans-resveratrol oluşturur. Üzüm kabuğunda bulunan bütün bu antioksidanlar vücudumuzun serbest radikallere karşı koyan sistemlerini harekete geçirerek, yolunu şaşırmış elektronları etkisiz hale getirirler.

Etrafta dolaşan radikalleri adeta bir elektrik süpürgesi gibi temizleyerek bertaraf edilmesini sağlarlar.Yapılan çalışmalarda üzüm kabuğunun antioksidan özelliği ile damar açıcı ve yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı, damar sertliğinin gelişmesini önlediği saptanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp