Tıbbi Papatya

YAYGIN ADLARI Adi papatya, Babunç, Tıbbi Papatya, Kelkız, Akbaba, Akbulaç

ETKEN MADDESİ Kumarinler, flavonoidler, uçucu yağlar.


BİTKİNİN ORİJİNİ VE TAKSONOMİSİ Anavatanı Avrupa ve Küçük Asya?dır. Sonraları Orta Avrupa?ya yayılmıştır. Ülkemizde Marmara, Ege, Trakya, Güneybatı Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yetişir. Yol ve tarla kenarları, işlenmemiş bahçeler, yerleşim yerlerinde boş kalan alanlar doğal olarak yayılış gösterdiği yerlerdir.

MORFOLOJİSİ

Papatya, 20-60 cm boylanabilen tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince ve parlaktır. Çiçekler kapitilumlarda;dıştakiler dilsi, beyaz renkli ve dişi; içtekiler tüpsü, sarı ve hermafrodittir. Kapitilumum konik olup içi boştur. Bu durum kapitilumdan boyuna kesit alındığında kolaylıkla görülebilir; diğer papatyalardan ayıran en temel özelliğidir. Mayıs ayında çiçeklenmeye başlar; yaz boyunca çiçeklenme görülür. Kış aylarında da çiçeklenen örnekler görülebilmektedir. Tohumları çok küçüktür. Alman papatyası – Anthemis nobilis ile karıştırılmaktadır. Yabani olarak Orta Avrupa?da yetişen bu bitki, Avrupa ülkelerinde tıbbi amaçlı yetiştirilmektedir.

KULLANIM ALANLARI

Öksürük, bronşit, sinüzit, soğuk algınlığı, ateş, ağız ve cilt enflamasyonları; yara ve yanık tedavisii; genital iltihaplanmalar, solunum yolu iltihaplanmaları, deri ve mukoza iltihapları ve alzheimer, sinir sistemine bağlı diyare, yorgunluk, gastrit, hemoroit, bacar ülserleri

KULLANIM ŞEKLİ Çay şeklinde içilerek, yağıyla masaj yapılarak, buğu şeklinde, suyuyla saçlara friksiyon yapılarak, banyo suyuna katılarak kullanılabilir. İnfusyon (demleme): 2 – 8 gr /150 ml su /15 dakika / günde 4 defa / yemek araları ve yatmadan önce (150 ml = 1 su bardağı)
Tentür: % 45 / 1:5 (1 kısım drog, 5 kısım çözücü / ml) / 3 x 1-4 ml (150 ml suya 20 – 30 damla) Buğu: 1 lt su /1-2 tutam çiçek /10 damla uçucu yağ

Banyo: 50 gr/1 lt sıcak su

YETİŞTİRME TEKNİĞİ İyi bir gelişim için tam güneş alan, sıcak ve hafif nemli yerler ister. Yetiştiği iklim koşullarına uyum sağlasa da uçucu yağ oranında değişim görülmektedir. Kışı çok soğuk geçmeyen ılıman bölgelerde kışın da gelişimine devam edebilmektedir. Asitli topraklardan, alkali topraklara kadar değişik toprak tiplerinde yetişebilmektedir. Kireçli topraklarda yetiştirilmesi tavsiye edilir. Yaz aylarında haftada birkaç kez, bitkinin su ihtiyacı hissedildiğinde sulanmalıdır. Bitkideki uçucu yağ oranı çiçek açıldıktan 3-5 gün sonraki dönem en fazla olduğu için hasat bu dönemde yapılmalıdır.

UYARILAR Papatyagiller ailesi bitkilerinden herhangi birine karşı alerjisi onların kullanmaması gerekir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Görünümü: Tıbbi papatya bir yıllık otsu bitkidir. Mürekkep çiçekliler ailesindendir. Boyu 15-60 santimetreye ulaşır. Kökü kazık köklüdür ve az dallıdır. Yerin fazla altma gitmez. Gövdesi dik durur, bazen yerin üst kısmında çok dallıdır, bazen de tek gövdelidir. Yapraklan sıralıdır. Çiçekleri sepet şeklindedir, beyaz taç yapraklan vardır. Orta kısmında san boru şeklindedir. Çiçeklenme dönemi mayıs ayında başlar ve son bahara kadar devam eder. Meyveleri temmuz-ağustos aylarında olgunlaşır. Yurdumuzun her yerinde geniş çapta bulunmaktadır.
 
Toplama ve Kullanımı: Tıbbi papatya çiçeklenme döneminin başlarında toplanmaya başlar. Daha geç toplandığında çiçekleri dökülür ve kalitesi düşer.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Tıbbi papatyadan hazırlanan demleme ve miksturalar iltihap kurutucu, entiseptik ve ağrı kesici etkiye sahiptir. Papatya gastritlerde ve ülserde kullanılmaktadır. Kronik hepatitte ve safra yolları hastalıklarında kullanılır. Karaciğer ve safra kesesindeki iltihabi prosesleri azaltır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp