Polen Tozu

Polen Tozu :

Arının beslenmesinde, arısütünün, balın, peteğin, propolisin yapımında büyük rol oynar. Günümüzden binlerce yıl önce Mısırlıların, Asurların ve komşu medeniyetlerin çiçektozunu tanıdıklarını bilmekteyiz.

Saman nezlesi olanlara yaka silkeletmekte ise de, son yıllarda yapılan araştırmalar çiçektozunun insan sağlığında da büyük değer taşıdığını göstermektedir. Çiçektozunda doğa, büyük bir gücü minik bir pakette sunmaktadır.

0, bir insanın yaşamı için gerekli maddelerin yakl. tümünü içersinde toplamaktadır. Bitkisine göre 1 gr çiçektozunda 10000 ile 30000 adet arasında çiçektozu bulunur.

Özel olarak çiçektozu toplamakla görevli işçi arılar tozu arka bacaklarında bulunan keselere toplar. Arının topladığı çiçektozunu bizim yönümüzden ikiye ayırabiliriz.

Bacaklarındaki keselere toplayarak kovana getirdiği ve girişe konan çeşitli tuzaklarla toplanan çiçektozu. Salgıladığı bir enzim ile sindirim ön hazırlığını yaparak peteklere sıkıştırdığı, arının ekmeği diye adlandırılan çiçektozu.

Yapılan araştırmalar peteklere sıkıştırılan çiçektozunun daha değerli olduğunu göstermiştir. Peteklerden ayıklanarak toplanması uzun süreyi gerektirdiğinden, çok pahalıya mal olmakta ve şimdilik pazarlanmamaktadır. Petekle çiğnenerek alınması yoluna gidilmektedir.

Saklanması: Çiçektozu çok iyi kurutulur ve ağzı sıkıca kapanabilen ışık geçirmez kaplarda kuru, serin yerlerde saklanır. Havası alınmış kaplarda 2-4 derece arasında uzun süre saklanabilir.

Çok iyi kurutulmayan, ağzı açık kaplarda saklanan çiçektozu, kısa sürede küflenir. Küf yapan mantarlar arasında hastalıklara neden olan toksinleri çıkaranlar da vardır. Bozulan çiçektozunun kokusu ağırlaşır, tadı acılaşır. Buna neden içindeki yağların okside olmasıdır.

İçindeki bazı maddeler: Şeker, nişasta (karbonhidratlar), proteinler, formik asitler (alanin, arginin, sistin, glisin, histidin, leucin, methionin, prolin, serin, yain,...), mineraller (bakır, demir, fosfor, kalsiyum, klor, kükürt, mangan, mağnezyum, potasyum), nikotonik asit, pantothen asit, folik asit, yağlar, uçucu yağlar, sayısız enzimler, hormonlar, antibiyotikler.

Arının ilkbahardan, sonbahara dek topladığı çiçektozu, harmanlanarak toz veya tanecikler biçiminde satılır. Silme dolu 1 ç.k. çiçektozu yakl. 10 gr dır. Yetişkin bir insanın günde 20-25 gr alması yeterlidir. Bu ölçü duruma göre değişebilir. Çocuklar için günde 1 ç.k. yeterlidir.

Bal, ballı su veya süt ile alınabilir. Toz olarak alınırsa, iyi çiğnemeli ve üzerine sıvı bir madde (su, çay) içmelidir. Küçük ölçülerle almaya başlamak, yavaş yavaş arttırmak yerinde ve doğru olur. Kısa süreli aralarla tüm yıl boyu sürekli olarak almak en yararlı olanıdır. Kür en az 8 hafta yapılır.

Tadı: Yörenin bitki örtüsüne göre değişir. Tadı nedeni çiğnenemiyorsa, reçel veya marmelat ile karıştırılarak da alınabilir.

Yorumlar

  • Bir*** Yil*****
    7 yıl önce
    Meraba, Ben isvecten Birnur. Türkiye''''den Polen tozu getirdik. Boy uzattigini söylediler ve biz benim icin bu tozu getirtmeye karar verdik. Fakat henüz kullanmasini ve faydalarini ya da cok kullanildigi zaman zararlarini bilmiyoruz ve hic bir fikrimiz yok. Bize bunu aciklayabilirmisiniz acaba? Kullanisi, faydalari ve zararlarini. Emin olmadan kullanmak istemiyorum. Ve benim boyum cok kisa 1.50cm. Bu toza gercekten ihtiyacim var fakat cesaret edemiyorum. Boyu uzatabiliyormu bu toz? baska neler yapabiliyor ve kac haftada? Lütfen bize yardim edin. Mailinizi bekliyoruz. Saygilar, Sevgiler. Birnur.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Sitemizde satışı olmayan bir ürünle ilgili verceğimiz bilgi hiçte sağlıklı olmayacaktır. lütfen aldığınız yere danışınız. iyi günler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp