Papatya Yağının Saça Faydası

Papatya Yağının Saça Faydası :

Yetiştiği yerler; çoğunlukla yol kenarlarında görsekte, genelde balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında, eğimli topraklarda, tahıl, mısır, patates ve şalgam tarlalarıdır.

Gitgide yaygınlaşan yapay gübre ve kimyasal ilaçların kullanımı yüzünden, çok değerli bir bitki olan papatyanın yaşama alanları her geçen gün biraz daha azalmaktadır. Fakat, kar yağışlı kışlardan ve yağmurlu ilkbaharlardan sonra alışılmıştan daha fazla yetişir.
Papatyadan papatya çayı, papatya yağı ve boya elde edilir.

Papatyanın Faydaları ve Kullanım Alanları:

Papatya suyu, deri döküntülerinde ve saç derisindeki kaşıntıların giderilmesinde etkili yardımcıdır.
Saçlara parlaklık verir.
Papatya suyunun saç bakımı için kullanımı da yaygındır.
İştahı açar.
İshalde kullanılır.
Balgamlanmalarda kullanılır
Uykusuzluk çekenler için birebirdir.
İdrar artırıcıdır.

Her türlü iltihaplanmalarda kullanılabilir. Özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir. Ateş düşürücü ve mikrop öldürücü özelliğinden dolayı dişeti, ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarında gargara olarak kullanıldığında faydalıdır.
Sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır, dolayısıyla başta bel ve baş ağrısı olmak üzere, ağrıları dindirir. Diş ve basur ağrılarına da faydalıdır. Özellikle çocuk ve bebeklerdeki karın ağrısında papatya yağı ısıtılıp karna masaj yapılırsa faydası görülür. Yatıştırıcı etkisi olan papatya banyoları ve yıkanmaları da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler. Ağır hastalıklardan, bitkinlik hallerinden sonra kendinizi çok iyi hissetmeye başlayacak ve rahatlayacaksınız. Antik çağlarda bile, sinir ağrıları ve romatizma rahatsızlıklarında, papatya yağı ile masaj yapıldığında tedavi edici etkileri olduğu bilinmektedir.

Yüz ve cilt güzelliği bakımında da papatyayı asla yabana atmamalısınız. Kaynatılmış bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkarsanız, cildinizin nasıl tazelendiğini ve sağlıklı bir renk kazandığını göreceksiniz. Ayrıca; tahriş olmuş ciltleri temizlemek ve ferahlatmak için de faydalıdır.Kurutulup, sıcak suya atılıp, bir süre demlenilip içildiği taktirde bronşite karşı faydalı olduğu bilinmektedir.Papatya çayıyla göze pansuman yapılırsa gözdeki şişliklerin giderilmesinde etkili yardımcıdır.

Papatya bağırsak gazlarını da söker. Spazmı giderici ve gaz söktürücü etkileri ile özellikle gastrit ve ülserde faydalı olan papatya hem ülsere karşı koruyucu hem de iyileşmeyi hızlandırıcı etkisi vardır.Papatya çayının faydaları arasında bağırsak gazlarını azaltması da ilave edilebilir. Bunun için süt ile birlikte içilmelidir. Mide ülseri şikâyeti olanlar, papatyayı rahatlıkla bitkisel çay olarak kullanabilirler. Özellikle çiçeklerinin içerdiği alfa-bisabolol maddesi ülsere karşı etkilidir. Bu etkin madde aynı zamanda mide yanmasına karşı da etkisini göstermektedir. Yapraklarında ve saplarında bulunan azulene maddesi de mide ülserine karşı etkilidir.

Karaciğeri koruyan herniarin maddesi kır papatyasının tipik etkin maddelerinden biridir. Ayrıca, karaciğerin arındırılmasındaki rolü sinapic asitten kaynaklanmaktadır. Kır papatyasının zaman zaman bitkisel çayının içilmesi, karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasında ve karaciğerin arındırılmasında (hepato-detoxification) etkisini gösterir. Papatyanın etkilerinden biride kaynatılıp buharı teneffüs edilirse nezle ve sinüzite iyi gelmesidir.Sinüzite karşı etkin bir başarısı vardır. Papatya, sinüzit şikayeti olanlara mükemmel bir çözüm getirmektedirSağlıklı diş etlerine sahip olmak için kullanılır. Bir miktar kır papatyasını demleyip süzdükten sonra ılımaya bırakınız. Daha sonra diş fırçanızı papatya suyuna daldırıp dişlerinizi fırçalayınız. Ayda 2-3 kullanım yeterli olacaktır.

Papatya çayı adet düzensizliğine de faydalıdır. Pek çok bayan regl dönemlerinde depresiftir. Regl dönemleri boyunca hergün tok karna demleyip içecekleri bir bardak papatya çayı, depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Papatya, adeta regliden dolayı sıkıntılı ve depresif dönem geçiren bayanlar için özel olarak yaratılmış bir bitki çeşididir.Regl döneminden üç gün önce başlanırsa çok daha etkili olduğu görülmüştür. Özellikle kır papatyasının yapraklarında ve saplarında bulunan apigenin maddesi, bayanların regl dönemlerindeki depresif durumlarına karşı etkili olan birkaç etkin maddeden biridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp