Papatya Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Papatya Hangi Hastalıklara İyi Gelir :

Papatya Bitkisi ve Çiçeği: Yol kenarlarında ve boş arazilerde kendiliğinden yetişen hoş kokulu sarı-beyaz renkte çiçekler açan bir bitkidir.Bunlarda baş bir çok küçük veya florat olarak adlandırılan çiçekler; konik, küresel ya da düzleşmiş bir reseptakulum veya diskten çıkarlar.

Bütün kapitulum fillari olarak adlandırılan involukral brakteler tarafından sarılmıştır. Bunlar bir veya birkaç seri halinde olabilirler veya imbrikat dizilmiş olabilirler.Braktenin ikinci bir tipi de (chaffy) bulunabilir. Bu yapı genel resaptakulum üzerinde bireysel çiçeklerin tabanında bulunur. Brakteler mevcutsa, resaptakulum chaffy ‘dir; mevcut değilse çıplaktır.

Reseptakulum (çiçek tablası) tüyler, dikenler ve oyuklar taşıyabilir.Kapitulumda bulunan çiçekler hermafrodit veya tek eşeyli, (bitkiler monoik veya dioik), aktinomorf veya zigomorf yalnız bir periyant serisi iyi gelişmiştir.

Kaliks pappus olarak adlandırılan tüysü şekilde ya da tamamen eksiktir. Korolla 5‘li ve simpetaldır. Korolla tubular çiçeklerde aktinomorf, ligulat olanlarda zigomorfdur.

Androkeum 5 stamen (erkek organ)lidir, onların anter (başçık)leri birleşik, filamentleri serbesttir (singenezik). Ginekeum 2 birleşik karpelli, tek odalı, ovaryum alt durumludur.

Papatyanın Faydaları:
İştahı açar. Sinirleri yatıştırıcı özelliğiyle, başta bel ve baş ağrısı olmak üzere, ağrıları dindirir. Diş ağrısına da faydalıdır. Vücuda rahatlık verir. Basur ağrılarını da azaltır. İdrar artırıcıdır.

Ateş düşürücü ve mikrop öldürücüdür. Mikrop öldürücü etkisi nedeniyle dişeti, ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarında gargara olarak faydalıdır. Ayrıca, yaralarda ve basurda pansuman olarak kullanılırsa hem mikropları öldürür hem de yaranın iyileşmesini hızlandırır.

Papatya bağırsak gazlarını da söker. Spazmı giderici ve gaz söktürücü etkileri ile özellikle gastrit ve ülserde faydalı olan papatya hem ülsere karşı koruyucu hem de iyileşmeyi hızlandırıcı etki gösterir. Papatya çayı adet düzensizliğine de iyi gelir.

Papatya Nasıl Kullanılır?

Papatyadan papatya çayı, papatya yağı ve boya elde edilir. Papatya çayı tahriş olmuş ciltleri temizlemek ve ferahlatmak için faydalıdır. Bu çayla göze pansuman yapılırsa gözdeki şişlikleri giderir.

Papatya suyu banyo suyuna katılırsa cildi tazeler ve saçlara parlaklık verir. Papatya suyunun saç bakımı için kullanımı da yaygındır. Ayrıca, papatya suyu ile banyo yapmak hastaların iyileşmesini de hızlandırır.

Papatya yağı ağrı tedavisi için kullanılır. Özellikle çocuk ve bebeklerdeki karın ağrısında papatya yağı ısıtılıp karna masaj yapılırsa faydası görülür.

Papatya kaynatılıp buharı teneffüs edilirse nezle ve sinüzite iyi gelir. Papatya çayının faydaları arasında bağırsak gazlarını azalması da sayılabilir. Bunun için süt ile birlikte içilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp