Kapari İlacı

Kapari İlacı :

Zaman Gazetesi‘nde yer alan habere göre, Selçuk Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, kapari bitkisinden yaptığı ilaçla yakın zamanda patent başvurusu yapmaya hazırlanıyor.

Türk Patent Enstitüsü‘nün (TPE) şekil incelemesinden başarıyla geçtiğini, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da patent teşviki aldığını belirten Uslu, yaptığı açıklamada “TPE, başvurumuzu incelenmesi için Rusya‘ya gönderecek. Burada araştırma inceleme aşamasını geçince patentin dosyasını çıkarıp ilaç ruhsatı almak için başvuracağız” dedi.

Halk arasında ‘temre‘ olarak bilinen, derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan ve beyaz plaklarla seyreden bir hastalık olan ‘vitiligo‘nun bir Türk bilim adamının kapari bitkisinden yaptığı ilaçla tedavi edilebilecek olması, bilim tarihi için önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

Bu tarz çalışmaların kapari bitkisini layık olduğu yere taşıyacağını belirten Ahmet Maranki, “Asıl ismi ‘gebere otu‘ olan bitkinin vatanı Anadolu‘dur. Yıllar önce Türkiye‘den tohumları kaçırılan kapari, Fransa ve İspanya‘nın ekonomisine 20 milyarın üzerinde gelir getirmiştir” dedi.

Maranki sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa ülkelerinde bitkinin adına enstitü kurulması ve ülkemizdeki üniversitelerin de bitki üzerine bilimsel çalışmalar yapması KOBİK‘in ne kadar doğru bir iş yaptığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Böylece KOBİK‘in haklılığı üniversiteler ve bilim tarafından teyit edilmiştir. Bitkinin yetkililer ve üniversiteler tarafından incelenerek, üretime ve sağlığa daha da faydalı noktaya getirileceğine yürekten inanıyoruz.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp