Kapari Ağacı

Kapari Ağacı Burdur ve Denizli başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri, Orta Anadolu‘da Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişen, çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir. Kapari ağacı ile ilgili bilgiler makalemizde yer almaktadır.


Kapari Ağacı


Bir yaşındaki kapari fidanlarını Kasım ayının 1 ila 15‘i arası güneye bakan sıcak bölgelerdeki veya 1200 Rakıma kadar olan arazilere 1000 m² yani 1 dönüm araziye 2mx2m 250 adet, 40 cm x 40 cm dört köşe 40 cm derinlikte çukur kazılır. Hazırlanan zengin topraktan çukur dibine 2 kürek toprak atılır, dört köşeye fidan yerleştirilir toprak seviyesinden 10 cm aşağıda olacak şekilde ve fidanların üstü örtülecek şekilde toprak atılır, çukurun etrafı havuz yapılır. Toprağın sıkışması için ½ teneke su dökülür. Böylece fidan dikimi tamamlanmış olur.

Not

Zengin toprak şöyledir: 5 teneke toprak elenmiş, 1 teneke ince kum, 1 teneke yanmış hayvan gübresi hepsi beraber karıştırılır ve zengin toprak elde edilmiş olur.

Kapari fidanları bahar aylarında mayıs ayı sıcaklarının (yağış olmayan havalarda 15 günde 1 defa) başladığı günlerde çıkar arada bir sulanır, sulamalar esnasında her çukura, çok az miktarda (250 gr) yanmış hayvan gübresi verilir. İlk üç yıl dikkatle fidanların bakımını yapıp büyütürüz.

Not

Kapari fidanlarının, köklerini, köstebekler yiyebilir, eğer tarlada köstebek görülüyorsa, köstebek tabancalarıyla köstebekleri imha ediniz.

Kapari fidanları toprağı ve iklim şartlarını severse yılda, 70 cm ile 100 cm arası yani 1 metre kök salar. Kaparinin ömrü 450 yıl civarında olduğu bilinmektedir. Ayrıca Kapari fidanlarının kökleri yüzlerce metre yerin dibine gider.

Kapari fidanlarını tarlaya diktikten üç yıl sonra ürün vermeye başlar. Üçüncü yıl üç günde bir her çukurdan yani diktiğiniz dört adet fidandan 50 gr civarında tomurcuk almaya başlarız. Dördüncü yılda her çukurdan iki günde bir 100-200 gr arasında ürün almaya başlarız. Beşinci yılda her çukurdan 500-600 gr civarında ürün almaya başlarız. Kaparinin yıl içinde 60-120 gün arası tomurcukları toplama süremiz vardır. Biz yılda 120 gün yerine 60 gün topladığımızı varsayalım. 1000 m2 yani 1 dönümden 1000 adet fidandan yani 250 adet çukurdan bir günde 500 gr ürün aldığımızı düşünelim. 500 gr x 250 adet çukur 125 kg bir günde kapari tomurcuğu elde etmiş oluruz. Bu bir günde elde ettiğimiz kapari tomurcuğunu 125 kg x 60 gün yılda 7500 kg yapar. Bu hesaplama hava muhalefeti ve diğer etkenler göz önüne alınarak yapılmıştır. Yoksa daha çok ürün almamız mümkündür.

Kapari tomurcukları temiz bir şekilde 7,8,9,10 milim kalınlığında olanları dikkatle sapsız şekilde koparırız. Önceden hazırladığımız bezden iki gözlü yaptığımız öneceklerin içine koyarız.

Önümüzde önecek torbamız, dolduğunda ise Arkamızda taşıdığımız yani sırtımızda (dağarcık) şeklinde bezden yapılmış büyük torbaya koyuyoruz, burada herkesin dikkatini çekmek istediğimiz bir şey var:

Bu toplama işlemi polyester ve naylon torbalarla ve poşetlerle yapılmasın, çünkü havanın sıcaklığı naylonun ve topladığımız tomurcukların kızmasıyla Kapari tomurcukları yanıyor ve bütün emeklerimiz boşuna gidiyor. Bu nedenle Kapari toplama işini seyrek bezden dokunup dikilmiş bezlerden yapılan torbalarla toplayacağız. Toplanan Kaparileri sırtımızda taşırken uzun süre arkamızdaki kapariler vücudumuzdan aldığı ısıyla da kızma yapabilir, sırtımızdaki torbayı da sık sık depomuzdaki tuzlu salamura dolu bidonlara veya kuru tuzlama salamura yaparak Kaparileri muhafaza altına alacağız veya kaparileri sattığımız firmaya aynı gün ulaştırmaya çalışacağız.

Kapari toplama işine Mayıs ayında başladık ve Temmuz ayının ilk haftasının sonuna kadar devam ediyoruz ve son topladığımız gün Kaparilerin dallarını toprak üstünden 5 cm yukarıdan komple bir orakla biçiyoruz. 10 veya 15 gün sonunda biçtiğimiz dalların yeniden daha çok sürgünler vererek çıkan kapari dalları eskisine nazaran daha sık ve çok ürün almaya başlıyoruz.

Budanan kapari dallarını kurutup, saman yapıp hayvanlarınızın yemine karıştırıp hayvanlarınıza yedirebilirsiniz.

Kapari dallarını ve yapraklarını ikinci bir şekilde %20'lik salamurada 20 gün beklettikten sonra doğrayıp hayvanlarınızın yemine karıştırıp ta hayvanlarınıza yedirebilirsiniz.

Kapari dallarını üçüncü bir şekilde de yedirmeniz mümkün Kaparileri mısır ve arpa kırmasıyla zenginleştirerek sılaj yapıp bu şekilde de hayvanlara zengin vitaminli ve bol proteinli yem elde edebileceğinizi göz ardı etmeyin. Bu kapari dallarından yapılan yemleri hayvanlarımız yediğinde ise bir çok hastalığa bağışıklık kazanıyor ayrıca yağ, süt oranları belirgin bir şekilde artıyor.

Kapari dikilen araziye 6. yıl ikinci ürün..! Evet, ikinci ürünü aynı tarlaya, hem de kaparinin ekili olduğu alana buğday ve arpa ekebilirsiniz. Bu iki ekim yapılmış arazideki kaparileri mayıs ayında çıkmış buğdayın arasına girerek topluyoruz. Kaparilerin bulunduğu yerlerdeki buğdayları çiğneyebilirsiniz. Varsın olsun çünkü buğdayın ekonomik değeri meydandadır. Buradan da anlaşılacağı üzere kapari ekili arazide buğday ve arpa ekimi yapabileceğimiz ortaya çıkmıştır. Bu işlem tecrübeyle sabittir.

Not

Arpa, buğday haricinde başka ürün dikilmez. Çünkü, kapari sadece buğday ve arpayla geçiniyor. Kapari ağaçların arasında kesinlikle olmaz. Yalnız yaşamayı seven bir bitkidir.

Kapari tomurcukları bizim anlattığımız şekilde ve düzenli bir şekilde çalışma yapılırsa eylül ayının sonuna kadar tomurcukları toplayabiliriz. Hasat sonunda ise kapari dallarını toprak üstünden komple orakla vs. araçlarla keserek kapari tarlasını da temizlemiş oluruz.

Çok önemli bir konuyu da burada hatırlatıyoruz. Kapari tomurcuklarını eğer toplayamadıysak bu tomurcuklar çiçek açacaktır. Çiçekten sonra bir karpuzcuk meydana gelecektir. Bu karpuzcukları da zeytin çekirdeği büyüklüğüne gelince onları da sapıyla beraber koparıp toplayıp bize getirdiğiniz takdirde bunları da alıp mamul hale getirip hem yurt içinde satıyor hem yurt dışına ihraç yapabiliyoruz. Ülke ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp