Kapari Ağacı Fidanı

Kapari Ağacı Fidanı :

Kapari doğal üremesini karıncalara, kuşlara ve toprak mikro organizmalarına borçlu. Çünkü kapari bitkisinin tohumunda çimlenme engeli var. Karıncanın asidi kapari tohumunun çevresindeki çimlenmesine engel olan mantarımsı zarı eriterek çimlenmeyi başlatıyor. Bu özelliği risk teşkil ettiğinden tarımsal üretimi bu konuda yetişmiş uzman üreticilerden temin edilen fidanlarla yapılıyor.

Kapari, yetiştirilmesi kolay ve neredeyse masrafsız. Kapari bitkisinin tarım ve tarım dışı alanlarda yetiştirilebilmesi önemli bir avantaj. Bu avantajdan sizde yaralanmak istiyorsanız işte size bir kaç ipucu. Kaparinin arazinin tamamında kapama bahçe olarak yetiştirilebileceği gibi, tütün, bağ, badem ağacı aralarında, tarımsal ormancılık amaçlı kızılçam ve fıstıkçamı ormanlarında da yetiştirilebileceğini söylüyor uzmanlar. Ancak bitkinin çiçeklenebilmesi için ışığa ihtiyaç duyduğu unutulmamalı.

İklim ve Toprak Gereksinimleri

Kapari bitkisi yurdumuzun büyük bir bölümünde doğal olarak yetişmektedir. Deniz seviyesinden 2000 m. yükseklikte bile görülebilmektedir ( sadece Ovata cinsi).Kapari bitkisi özelliği gereği yaz sıcağının ve güneşin yoğun olduğu her yerde yetişebilmektedir. Yani kış soğuğunun önemi yoktur. Çünkü bitki kışın sadece toprak altında kalmaktadır. Toprak üstü kısımları ekim ayından sonra kurumakta, nisan ayı ile birlikte tekrar yeşermeye başlamaktadır.

Sevmediği şey yüksek nem ve bol yağışlardır. Yani kıyı Karadeniz bölgesi Kapari için uygun değildir.

Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları, özellikle güneye bakan yamaçları sever. Topraktaki tuz oranınında yüksek olmaması gerekmektedir.

Fidan Dikimi

Öncelikle dikim yapılacak arazide saonbaharda derin sürüm yapılır. Tarım alanlarında kültür bitkisi olarak yetiştirilen kapari fidanları, kasım-aralık-ocak- şubat, yöre şartlarına göre mart-nisan aylarında fidanlıklardan dikim sahasına sevkedilir. Yurdumuzda erken ilkbaharda tarlaya dikilen kaparinin tutma oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Dikim zamanı olarak toprağın tavda olduğu zaman tercih edilmelidir.

Dikim mesafesi, kıraç ve eğimli arazilerde 2*2 olmalı. Her çukura 1 ile 4 fidan dikilebilir. Dikim işleminden önce kullanacağımız zengin toprak harcını hazırlamamız gerekiyor. Bunun için : 1 el arabası iyi yanmış, topaksız hayvan gübresi, 1 el arabası ince sıva kumu, 5 el arabası tarla toprağı iyice harmanlanıp zengin toprak olarak dikimde kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp