Huş Merhemi

Huş Merhemi :

Huş Ağaçları (Betula cinsi)
60 kadar türü bulunan, yaprak döken ağaç ve çalılardır. Huşlar çevre düzenlemelerinde çok sevilen, aranan ve çok miktarda kullanılan ağaç ve çalılardır. Bu bitkiler her tür iklim koşullarına özellikle soğuk iklimlere kolaylıkla uyum sağlarlar. Çalı formunda bazı türlerine kutuplarda rastlanmaktadır. Sadece iki türü ılıman iklimlerde yetişebilir. Bunlar; ülkemizin doğal türü olan akhuş ile (Betula pendula) Irmak Huş Ağacıdır. (Betula nigra) Huş ağaçları kolaylıkla hibridlendiklerinden dolayı türleri genellikle karıştırılır. Bütün Huş ağaçları dayanıklıkları, gösterişli gövde kabukları ve parlak sarı sonbahar renklenmeleri ile ünlüdürler. Geniş alanların ağaçlandırılmasında kullanıldıkları gibi, geniş caddelerde yol ağacı da olurlar. 4 türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir.
Huş Ağaçlarının tümü ışık ağacı olduğu için, tam güneş alan kısımlara dikilmelidirler. Toprak istekleri fazla değilse de iyi drene olan topraklarda daha iyi gelişirler. Üretilmeleri; ilkbaharda ekilen tohumlarla ve aşı ile olur.
IRMAK HUŞ AĞACI (Betula nigra)
Genç ağaçların parlak kırmızı kabukları vardır. Sonraları kabuklar soyulur ve pembemsi-beyaz bir renk alır. Olgun ağaçların gövdeleri ise siyahi-kahverengi renkte ve pul-puldur.
Açık alanlarda yetiştirilen ağaçlar yuvarlak, hafifçe eğilen dallı olurlar. Bu durumda 20-25 m. boy ve boylarının yarısı kadar da yayılım yaparlar. Tüm bölgelerimize rahatlıkla uyum sağlayabilecek olan bu tür, rutubetli topraklara dikilmelidir.
Ak Huş (Betula pendula)
Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu'da tabii olarak yetişen Akhuşlar, Siğilli Huş, Sarkık Huş ve Kumhuşu adlarıyla da bilinirler. Gençken piramidal olan bu ağaçlar, yaşlandıkça oval bir form alırlar. Akhuşların çok güzel sarkık dalları, beyaz kabukları ve sonbaharda sarı renklenmeler yapan yaprakları vardır. Sıcaklığa ve kuraklığa uyum sağlayabilen nadir Huşlardandır. Nemli, iyi drene olan, kumlu topraklarda iyi büyürler. Gençken yavaş büyürlerse de sonraları gelişmeleri hızlanır. 20-30 m. boy ve 5-6 m. yayılım yapabilirler.
Ağalayan Huş, "Youngii" çok güzel sarkık dallara ve şemsiyemsi bir tepeye sahiptir. Bununla beraber sıcak ve kuru iklimlere dayanamaz. Ağaç formunu alabilmesi için desteklenmelidir.
"Dalecarlica" kültivarının ise kesik damla şeklinde yaprakları vardır. Bunun da sarkık dalları vardır ve yine bu da sıcak, kuru iklimlere gelmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp