Huş Kullananlar

Huş Kullananlar :

Huş (Betula), huşgiller (Betulaceae) familyasının Betula cinsinden ağaç veya ağaççıklara verilen ad.
Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Yetiştiği bölgede kayın veya süpürge ağıcı olarak isimlendirilir.
Adi huş ve beyaz huş olarak bilinir. Olgun ağaçlar grubuna girer. Dağınık gözeneklidir. İlkbahar ve sonbahar dokularında belirli ve yapısal farklar bulunmaz. Ancak sonbaharda daha koyu renklidir. Uzsun iplikli ve düzgün yapılıdır.
İç odunu ile dış odun aynı renktedir. Huş tarımsı beyaz bir ağaçtır. Bazen göbeğe yakın dar bir bölümü çok açık kahverengidir.
Sıkı ve ince yapılıdır. Orta sert bir ağaçtır. Bükülgendir. Fizik etkilerine dayanımı iyidir. Zor yarılır. Kolay ilenir. Kururken çok çalışır ve çatlar. Torna işlerinde güçlük çıkarır. Açık havaya dayanıksızdır hemen çürür. Çivi ve vida ile bağlantı zayıf olur. Tutkalla iyi yapışır. Çok yi boya ve vernik tutar.
Hava kurusu özgül ağırlığı 0.62 gr/cm 3 tür.
İyi bir mobilya ağacıdır. Oturma mobilyalarında, oymalı işlerde, müzik aletlerinde, kızak ve kayak, kontrplâk üretiminde, fıçı, makara mekik, ayakkabı kalıbı yapımında kullanılır. Masif, kaplama, bazen de kontraplak halinde satılır. Masifi sert ağaç standartlarına göre boyutlandırılır. Daha çok kalas halinde Satılır.
Ekolojik istekleri
Işık istekleri fazladır, huş bir güneş ağacıdır. Derin, iyi, süzek topraklarda iyi gelişme gösteririler. Kökleri fazla derine gitmez. Soğuk yerleri tercih ederler.
Dağılımı
Kuzey Amerika'da, Asya, Avrupa ve Türkiye'de de doğal olarak bulunur.
- İdrar söktürücü: Huş ağacı yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse idrar söktürür.
- İltihap kurutucu: Huş ağacı yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karnına içilmeye devam edilirse dahildeki iltihapları kurutur.
- Böbrek kumları: Huş ağacı yaprağı, at kuyruğu otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrekteki kumları döker.
- Romatizma: Huş ağacı yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse romatizma sancısını keser.
- Kan Temizleyici: Huş ağacı yaprağı, kekik, ısırgan otuyla beraber kaynatılıp balla tadlandırılarak içilmeye devam edilir.
- Yara Tedavisi: Huş ağacı yaprağı kaynatılıp lapa halinde zor iyileşen habis yaralara vurulur.
- Saç Bakımı: Huş ağacı kaynatılıp saçlar devamlı yıkanır.
- Tabakçılık: Ağaç kabuğu, deri tabaklamada kullanılır
- Aşırı Terleme: Huş yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
- Huş Ağacı Katranı deride kızarıklık yapabilir Mobilyacılıktan uçak pervanesi yapımına, katran yapımına kadar sanayide kullanılır. Eski Türklerde erkeği simgeleyen şifalı bir bitkidir. İçindekiler:Uçan Yağ, Tanen, Saponin, Acı Madde, Betulabin, Kafur, Fenol, Glikoz, Kresol, Fitosterin, C vitamini, Potasyum, Kalsiyum

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp