Huş Faydaları

Huş Faydaları :

Kullanılan Kısımlar: Tomurcuklar, Yaprak ve gövde kabukları. Tomurcuklar (nisan mayıs aylarında) açılmalarından evvel toplanır. Tomurcuklar dallar ile birlikte kesilir, havadar yerlerde veya 30 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kurutulduktan sonra tomurcuklar dallardan sıyrılır. Kuru tomurcukların hoş kokusu ve buruk bir tadı vardır. Kontraplak kasabalarda paketlenir. Yapraklar tam geliştiklerinde, çiçek açmadan evvel veya açtıktan sonra (nisan -haziran aylarında) toplanır. Gölgede veya 30 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru yaprakların üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşildir. Koku farksızdır. Tat, hafif acıdır. % 12 rutubete karsı müsaade edilir. Balya veya torbalarda paketlenir. Gövde kabukları; ilkbaharda bitkiye su yürümeye başladığında soyulur. Güneşte veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Balya halinde paketlenir. Bitkinin kuru kısımları kuru ve hadar binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: Tomurcuklar%5 kadar eterik yağ ihtiva eder.Eterik yağ betulen,betolol,betulen asiti vs.den ibarettir: vitamin c, saponinler, acı maddeler, recineler,sarı boyama vs. ihtiva eder. Yapraklar eretik yağ, vitamin C ,betuloretin asidi,sepi maddeler,saponinler, nikotin asidi vs.ihtiva eder.Gövde kabukları betulozit ve gauterin,alkalodler, sepi maddeler betulin, ertik yağ ve saire ihtiva eder.
Hangi hastalıklarda kullanılır:Bitki kuvvetli su çıkartıcı:tecfif:(terletici ve idrar sökücü), mesane ve böbreklerde taşları eritir, düz kaslar mide, bağırsak spazmını izale eder.Romatima,siyatik hastalıklarına karşı kullanılır. Haricen;(taze yapraklar)deri hastalıklarına karşı lapa halinde kullanılır.
Halk tababetinde huşa ağacı yaprakları;mesane ve böbreklerde taşlarında, nikris (gut) hastalığı ve aterosklerosda kullanılır.Kabuklar;iştah açıcı olarak ve kansızlığa karşı kullanılır.Haricen de deri hastalıklarına kompres halinde uygulanılır. Huş ağacından çıkarılan katran deri hastalıklarına ve ekzemalarına karşı bir etkiye sahiptir. Mide bağırsak ağrı ve iltihaplarında,tomurcuklardan yapılan tentür kullanılır. Tentür1/10nisbetinde üzüm şırası içinde 8 gün bekletilerek elde edilir.
Kullanış: tomurcuklardan 1 çorba kaşığı veya 2 çorba kaşığı yaprak üzerine 0,5litre kaynar su dökülür,reçineleri eritmek için de içine bir miktar ekmek sodası (bikarbonat)karıştılır,bir saat bekletilir.Süzüldükten sonra günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.Kabuklardan 1 çorba kaşığı;0.5lt.suda 10 dakika kaynatılıp,aynı şekilde kullanılır.
Bedendeki sıvı birikimlerini (ödemleri), böbrekleri kesinlikle yormadan veya tahriş etmeden çözebilir. İdrar kesesi iltihabına ve idrar yolları iltihabına karşı etkiliciir. üzün süreli bitki çayı kullanımının sonucunda, bedendeki ürik asit düzeyi aşağı çekilebilir. Romatizma, gut ve artrit rahatsızlıklarına karşı da kullanılabilir.
Açıklama: Prof.Dr.Olafadamın, Walter-Straub enstitüsünde yaptığı araş*tırmalar sonunda özellikle etin içerdiği yüksek orandaki proteinin arachi*don asidi artırdığını tespit etmiştir. Bunun da eklem kıkırdaklarının tahriş olmasına neden olduğunu tespit etmiştir. Normalde eklem sıvısının PH değeri 7.4‘dür, şayet aşırı miktarda et yenirse PH=6.2‘ye kadar düşer yani asitleşir. Böyle bir ortamda eklem kıkırdakları bozulur ve bu da zamanla eklemlerin bozulmasına ve de artroza (eklem yapısının bozul*ması) dönüşür. Prof.Dr.O.adam ve ekibi yaptı araştırmalar neticesind3e kişinin haftada en fazla bir defa et ve et mamulleri yemeleri, fazlasının çeşitli rahatsızlığa neden olabileceğini ispatlamıştır. (GM.9.98.41) Hatır*lanacak olursa Peygamber Efendimiz (s.a.v) “her gün et yemeyiniz” buyurmuşlardır. İşte eklem kıkırdaklarında arachidon asidin çoğalması ile buralarda asitleşme oluşur ve bu asit kıkırdakları tahriş eder (yıpratır) bu noktada Huş‘un birleşimindeki saponinler arachidon asidi sünger gibi emerek zararsız hale getirir.
Çayı: Huş yaprağından iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10dk demlenmeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.
Çay Harmanları;
Huş özsuyu: Gövdeden elde edilen özsuyun bozulmaması için 8-10 karanfil ve 1-2gr tarçın ilave edilir ve buzdolabına konur. Günde 3 defa bu özsudan birer yemek kaşığı 23-hafta süreyle alınır.
Huş ekstresi: Huş yaprakları etanol ve su karışımı ile ekstraksiyonu yapılır. Elde edilen ekstreden günde 3-5defa, 15-20damla, 4-8hafta sü*reyle alınır. Yukarıdaki çay harmanlarından da ayır ayrı ekstresi yapıldık*tan sonra karıştırılarak iksiri yapılır ve ekstresi gibi kullanılır.
Yan tesirleri: Bilinen bir yan tesiri yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp