Huş Bitkisinin Faydaları

Huş Bitkisinin Faydaları

Huş Bitkisinin Faydaları



Huş Bitkisinin Faydaları; İdrar Söktürücüdür. Böbreklerin Düzenli Çalışmasına Yardımcı Olur. Vücutta Biriken Fazla Suyu Ve Tuzu Boşaltarak Vücudun Su Tutmasına Bağlı Şişmanlamayı Önler.

Huş Bitkisinin Faydaları

Huş Ağacı (Betula pendula): Nemli topraklarda yetişen, sarımsı yeşil renkte çiçekler açan, küçük meyveli, dalları sarkık bir ağaçtır. Yaprakları saponin, flavonidler, uçucu yağlar ve C vitamini içerir.

Huş Ağacının Faydaları: Kanı temizleyici ve idrar söktürücüdür. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Vücutta biriken fazla suyu ve tuzu boşaltarak vücudun su tutmasına bağlı şişmanlamayı önler. Romatizma şikayetlerini azaltır. Saçları güçlendirerek saç dökülmesi ve kepeği önler. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında da faydalıdır. Ayak kokusunu giderir. Ayrıca, ağrı kesici etkisi de vardır. Öksürüğü keser. Mesane iltihabı, ishal ve bahar yorgunluğuna karşı faydalıdır. Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur.

Huş Ağacı nasıl kullanılır? Huş ağacının yaprakları kurutulup üzerine sıcak su dökülerek çayı yapılabilir. Ayrıca kabuklarından ve dallarından elde edilen Huş Ağacı katranı da özellikle alerjik deri hastalıklarında kullanılır. Taze yaprakları sıkılarak suyu çıkarılabilir. Yapraklarından elde edilen bu suya biraz su katılıp bununla gargara yapılırsa boğaz iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.

Kullanılan Kısımlar: Tomurcuklar, Yaprak ve gövde kabukları. Tomurcuklar (nisan mayıs aylarında) açılmalarından evvel toplanır. Tomurcuklar dallar ile birlikte kesilir, havadar yerlerde veya 30 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kurutulduktan sonra tomurcuklar dallardan sıyrılır. Kuru tomurcukların hoş kokusu ve buruk bir tadı vardır. Kontraplak kasabalarda paketlenir. Yapraklar tam geliştiklerinde, çiçek açmadan evvel veya açtıktan sonra (nisan -haziran aylarında) toplanır. Gölgede veya 30 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru yaprakların üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşildir. Koku farksızdır. Tat, hafif acıdır. % 12 rutubete karsı müsaade edilir. Balya veya torbalarda paketlenir. Gövde kabukları; ilkbaharda bitkiye su yürümeye başladığında soyulur. Güneşte veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Balya halinde paketlenir. Bitkinin kuru kısımları kuru ve hadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Tomurcuklar%5 kadar eterik yağ ihtiva eder.Eterik yağ betulen,betolol,betulen asiti vs.den ibarettir: vitamin c, saponinler, acı maddeler, recineler,sarı boyama vs. ihtiva eder. Yapraklar eretik yağ, vitamin C ,betuloretin asidi,sepi maddeler,saponinler, nikotin asidi vs.ihtiva eder.Gövde kabukları betulozit ve gauterin,alkalodler, sepi maddeler betulin, ertik yağ ve saire ihtiva eder.

Hangi hastalıklarda kullanılır:Bitki kuvvetli su çıkartıcı:tecfif:(terletici ve idrar sökücü), mesane ve böbreklerde taşları eritir, düz kaslar mide, bağırsak spazmını izale eder.Romatima,siyatik hastalıklarına karşı kullanılır. Haricen;(taze yapraklar)deri hastalıklarına karşı lapa halinde kullanılır.

Halk tababetinde huşa ağacı yaprakları;mesane ve böbreklerde taşlarında, nikris (gut) hastalığı ve aterosklerosda kullanılır.Kabuklar;iştah açıcı olarak ve kansızlığa karşı kullanılır.Haricen de deri hastalıklarına kompres halinde uygulanılır. Huş ağacından çıkarılan katran deri hastalıklarına ve ekzemalarına karşı bir etkiye sahiptir. Mide bağırsak ağrı ve iltihaplarında,tomurcuklardan yapılan tentür kullanılır. Tentür1/10nisbetinde üzüm şırası içinde 8 gün bekletilerek elde edilir.

Kullanış: tomurcuklardan 1 çorba kaşığı veya 2 çorba kaşığı yaprak üzerine 0,5litre kaynar su dökülür,reçineleri eritmek için de içine bir miktar ekmek sodası (bikarbonat)karıştılır,bir saat bekletilir.Süzüldükten sonra günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.Kabuklardan 1 çorba kaşığı;0.5lt.suda 10 dakika kaynatılıp,aynı şekilde kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp