Hayıt Tıbbi Etkisi

Hayıt Tıbbi Etkisi
Hayıt tıbbi etkisi; Yüksek ateşe, adet sancısına, gaz sorununa iyi gelen ve idrar söktürücü özelliği olan hayıt otu özellikle kadınlar için çok faydalıdır. Detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.

HAYIT TIBBİ ETKİSİ :
Deniz kenarı ve kayalık bölgelerde, genellikle tınlı bünyeli, nötr ve hafif alkali, kireççe fakir, tuzluluk etkisinin olmadığı, değisen miktarlarda organik madde içeren, azotlu ve azotça zengin, fosfor bakımından zengin, potasyumca eksik toprakları tercih eder.

Hayıt Tıbbi kullanımı
Yapraklarında viteksin ve viteksinin adlı iki heterozit madde bulunur. Hayıttan elde edilen ekstreler, gram-pozitif bakterilere karşı antimikrobiyal aktivite göstermesine karşın, gram-negatif bakterilere ve maya mantarlarına karşı aktivite göstermez [1]. Agnucaston adlı ilâcın terkibinde meyveleri kullanılır.

Halk arasında kullanımı
Meyveleri, infüzyon halinde (%2-5) idrar artırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcı olarak kullanılır. Kökleri sarı renk için iplik boyamada kullanılır. Dallarından örülen sepetler Batı Anadolu pazarlarında satılır.

Hayıt Yayılımı
Akdeniz ve Batı Kafkasya'da yayılım gösterrir. Türkiye'de Trakya ve Anadolu'da görülür. Ayrıca Antalya Altınova(Koyunlar Köyü)'da kurumuş göl halinde bulunmaktadır.

Hayıt meyvesi çok nazik bir bitki de olsa, etkisi inip çıkan bir piston gibidir. sivri yerleri düzleştirir, çukur yerleri yükseltir. o adet periyodunuzu (menstural cycle); ister çok kısa olsun, isterse hiç olmasın, kanama zamanı çok uzun veya çok kısa olsun, kanamanız çok hafif veya ağır olsun herşeyi normale döndürmek için elinden geleni yapacaktır. o aynı zamanda hem afrodizyak (cinsel istek arttırıcı) hem de anti-afrodizyak özelliğe sahiptir. yani cinsel isteğiniz çok fazla ise onu azaltacak, az ise yükseltecek ve normale döndürecektir. menopoz hormonal iniş çıkışın sonunda büyük bir çukurdur. hayıt meyvesi progesteron' daki dramatik inişi yavaşlatarak ve hormon seviyesindeki değişikliklere vücudu alıştırarak bu süreçte yardımcı olmaktadır. Sıcak basması, vajina kuruluğu, baş dönmesi ve depresyon gibi menopoz semptomları hayıt meyvesi terapisine olumlu tepki vereceklerdir.

Hormon dengesizliği kısırlığa da yol açabilmektedir. bu nedenle hayıt meyvesi yumurtlama periyodunu düzenlemeye ve hamile kalma şansının artmasına yardımcı olabilir. doğumdan sonraki ilk 2 hafta içinde hayıt meyvesi alındığında, süt verimi belirgin şekilde artmaktadır. doğum kontrol hapına son verdikten sonra da, bedenin doğal dengesini yeniden kurabilmesinde çok yararlı olur. hayıt meyvesinin, her ne kadar kullanım alanlarının çoğu bayanlar için olsa da erkeklerde depresyon ve buna bağlı cinsel iktidarsızlık durumlarında da kullanılılabilir. erkeklerde testesteron, kadınlarda ise östrojen fazlalığının neden olduğu aşırı kıllanma ve sivilcelere (akne) karşı, hayıt meyvesi terapisi hormonları dengeleyerek yardımcı olabilir. hayıt, 2400 yılı aşan kullanım süreci buyunca tamamen güvenli ve yan etkisiz olduğunu kanıtlamış bir bitkidir.

Islanmış bir insanı dövmek için ideal esnekliğe ve yüzeye sahip, hafif baygın kokulu dört mevsim yeşil kalan bir bitki.ayrıca ege ve akdeniz bölgelerinde birçok yerleşim bölgesine de isim olmuştur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp