Ayrık Otu Hapı Faydaları

Ayrık Otu Hapı Faydaları :

Ayrık otu prostat ve idrar yollarındaki iltihaplar için yararlıdır. Ayrik otu ayni zamanda iyi bir idrar söktürücüdür. Genellikle 40 yas üstü erkeklerde prostat bezinin büyüyüp üretrayi sıkıştırmasıyla olusan ve prostat büyümesi olarak adlandirilan bu rahatsizlik genelde sik idrara çikma, idrar kaçirma, idrarda yanma ve agri, iltihabi durumlarda kanli idrar gelmesi, gece idrara kalkma, ani baslayan idrara çikma hissi, tam idrar yapamama hissi, kasik ve belde agri, idrarin kesik kesik gelmesi, idrar yaptiktan sonra bile damla damla idrar gelmesi, idrar yapma süresinin uzamasi, idrar akis basincinin düsmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Prostat büyümesi ve iltihap için ayrik otunun yanisira kereviz tohumu, kirkkilit otu, yaki otu ve brokoli yararlidir.Misir püskülü, isirgan yapragi ve maydonozun idrar söktürücü etkisi vardir.

İçindekiler
Ayrık otu (%12), kereviz tohumu, ısırgan yaprağı, kırkkilit otu, mısır püskülü, arpa, mersin yaprağı, maydanoz, brokoli, keten tohumu, rumi papatya, ardıç.

Türk gıda kodeksine uygun olarak; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı 25-05-2009 tarihli ve G-41-0877-00009-2 sayılı izni ile üretilmiştir.

Kullanımı
Yemeklerden yarım saat önce günde 2 veya 3 defa, 1 kapsül alınması önerilir.

Tarla ayrığı rizomları polisakkarit bir madde olan tritisin ile uçucu yağ,yapışkan bitki sıvısı, potasyum, salisilik asit, saponin ve mikrop kırıcı bazımaddeleri içerir. Bu ayrıkotu türünün tıbbi etkileriyle onlardan yararlanmayöntemleri şöylece özetlenebilir:

• İdrar yolları enfeksiyonlarının iyileştirilmesinde, sistit (mesane iltihabı) ve prostatitte (prostat iltihabı) etkili olur.
• İdrar söktürücüdür.
• Kanı ve bedendeki toksik maddeleri temizler.
• Böbrek ve mesane taşlarının atılmasına yardımcı olur.
• Bedeni güçlendirici bir toniktir.

Bu etkileri sağlamak üzere, tarla ayrığının rizomlan ilkbahar mevsiminde ya da sonbaharın başlarında toprağı kazılarak sökülür. Yıkanarak iyice temizlenir.
Gölgede ya da güneşte kurutulur. Kurutulmuş rizomdan 2 tatlı kaşığı alınır, l bardak suyla kaynama noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra ateş kısılarak 10 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, tadı çok kötü olduğundan bal, limon ya da naneyle tatlandırılır.

• Tarla ayrığı ayrıca egzama ve cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde etkili olur.
• Romatizma ağrılarını hafifletir.

Bu etkilerinden yararlanmak için, yukarıda tarifi verilen dekoksiyon, şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır. Önerilen hastalıklar: Böbrekte ve mesanede olan taşları eritir, rahim tıkanıklıklarını açar. Otun kökü kaynatılıp içilirsei bağırsak ağrılarını dindirir, vücuttaki yapışkan hıltıları yok eder. Bilinmeyen bir özelliği de ruhani rahatsızlıklara iyi geldiğidir.

Kullanım şekli ve dozu: 1 bardak ılık suya kurutulup toz haline getirilmiş 1 çay kaşıpı ayrık otu, her gün yemeklerden önce karıştırılıp içilir. Acı olduğu için limon yada naneyle tatlandırılır. Başka bir tarifinde 20 gram ayrık otu, 1 litre suda kaynatılıp, günde 4-5 çay bardağı içilir. Köküyle beraber yaprağı dövülüp, vücuttaki şişlikler üzerine uygulanırsa şişler inip, ağrıları diner. Haşlanan ot içine bir miktar bak, biraz biber, bir miktar günlük ve bir miktar müri safi katılıp, tekrar kaynatılır. Oluşan karışımla ağızda gargara yapılırsa iş ağrıları ortadan kaybolur.

Ayrık Otu (Ayrık kökü) (Agropyrum repens): 30 cm'den 1 metreye kadar uzayabilen, yabani, otsu bir bitkidir. İçerisinde potasyum, demir gibi mineraller, A ve B vitaminleri ile saponinler, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi maddeler ve uçucu yağ bulunur.

Ayrık Otunun Faydaları ve Etkileri: Vücudu kuvvetlendirir ve kanı temizler. Özellikle ateşli hastalıklarda hastayı rahatlatıcı etkiye sahiptir. İdrar söktürücüdür. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbreklerdeki ve mesanedeki kum ve taşları düşürmeye yardımcı olur. Prostata karşı koruyucudur. Ergenlik sivilceleri başta olmak üzere deri hastalıklarına karşı da faydalıdır. Romatizma ve gut şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur.

Ayrık Otu Nasıl Kullanılır? Ayrık otu kökleriyle birlikte kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Ayrık otunun, asıl kullanılan yeri Ayrık kökü denilen kök kısımlarıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp