Ayrık Otu Çayı Faydaları

Ayrık Otu Çayı Faydaları :

Ayrık Otu Çayı Nasıl Yapılır, 1 tatlı kaşığı bitkisel çaydan fincanınıza koyun Kaynamış suyu ilave edin ve iyice karıştırın. Karışım 5 dk. dinlendikten sonra isteğe bağlı olarak limon iiveya bal ile tatlandırıp içebilirsiniz.Günde 3 bardak tok karnına alınması gerekir.

Ayrık Otu Çayı Nasıl Yapılır
Ayrık otu hangi hastalıklara etkisi vardırayrık kökü ile ilgili bilgiler hakkında yazılar ayrık otu ayrık kökü (Agropyrum repens) özellikleri : 30 cm‘den 1 metreye kadar uzayabilen, yabani, otsu bir bitkidir. İçerisinde potasyum, demir gibi mineraller, A ve B vitaminleri ile saponinler, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi maddeler ve uçucu yağ bulunur.

Ayrık otunun faydaları
Vücudu kuvvetlendirir ve kanı temizler. Özellikle ateşli hastalıklarda hastayı rahatlatıcı etkiye sahiptir. İdrar söktürücüdür. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbreklerdeki ve mesanedeki kum ve taşları düşürmeye yardımcı olur. Prostata karşı koruyucudur. Ergenlik sivilceleri başta olmak üzere deri hastalıklarına karşı da faydalıdır. Romatizma ve gut şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur.

Ayrık otu hangi hastalıklara etkisi vardırayrık kökü ile ilgili bilgiler hakkında yazılar ayrık otu ayrık kökü (Agropyrum repens)

Özellikleri
30 cm‘den 1 metreye kadar uzayabilen, yabani, otsu bir bitkidir. İçerisinde potasyum, demir gibi mineraller, A ve B vitaminleri ile saponinler, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi maddeler ve uçucu yağ bulunur.

Ayrık Otu Nasıl Kullanılır
Ayrık otu kökleriyle birlikte kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Ayrık otunun, asıl kullanılan yeri Ayrık kökü denilen kök kısımlarıdır.

KULLANIMI
- 1 tatlı kaşığı bitkisel çaydan fincanınıza koyun.- Kaynamış suyu ilave edin ve iyice karıştırın.
- Karışım 5 dk. dinlendikten sonra isteğe bağlı olarak limon iiveya bal ile tatlandırıp içebilirsiniz.
- Günde 3 bardak tok karnına alınması gerekir.

Vücudu kuvvetlendirmede,Kanı temizlemede,
Ateşli hastalıklarda hastayı rahatlatmada,
İdrar söktürmede,
Böbrek iltihaplarını gidermede,
Böbreklerdeki ve mesanedeki kum ve taşları düşürmede,
Prostattan korunmada,
Ergenlik sivilceleri başta olmak üzere deri hastalıklarında,
Romatizma ve gut şikayetlerini azaltmada,
Modern tıp tedavisine ek olarak kullanılabilecek bitkisel takviyedir.

Süzen poşet üstüne kaynar su ilave edilip, 2-3 dk. demlendikten sonra içilmesi tavsiye edilir.
Yukarıda tanıtımı yapılan ürün ilaç değildir. Bitkisel destektir. Yukarıda verilen bilgiler doktor tavsiyesi veya uygulayacağı tedavinin yerine geçmez.

Familyası
Buğdaygillerden, Sübgrâser, PoaeeaeDrugları
Ayrık kökü; Agropyri repentis rhizoma (Graminis rhizoma)
Ayrık otunun Kazık kökü çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır ve saçak kökleri pek kullanılmaz.

Giriş
Ayrık otu buğdaygillerin bir alt grubu olan Agropyongillerden olup bu grubun takriben 100 türü mevcuttur. Latincede Repens kelimesi sürünen, Yunanca da Agrios yabani ve Pyros buğday anlamına gelen ke-limelerden türetilmiştir. Eskiden romatizma, nikris, karaciğer hastalıkla-rına karşı ve ayrıca kanı temizleyici olarak kullanılmıştır. Vatanı Avrupa ve Asya olan bitki sonradan Amerika ve Avustralya‘nın keşfi ile buralarda da yayılmıştır.

Botanik
Boyu 30-120cm boyunda dikine yükselen, bulunduğu yerden sürgünler salarak kısa sürede çevresine yayılan çok yılık bir bitkidir. Yaprakları şerit şeklinde, uç kısmı sivrice 10-30cm uzunluğunda, 2-4cm eninde, kenarları bütün üst kısmı koyu yeşil veya mavimsi yeşil, alt kısmı koyu yeşil ve mat bir renktedir. Yapraklarını bir kısmı ise gövdeyi sarmalamış bir boru şeklindedir. Çiçekleri iki sıra ile dizilmiş olup hafif buğday başağına benzer, açık yeşil, nadiren kırmızımsı veya vişne çü¬rüğü renkte olabilir. Kökleri 2-6cm uzunluğunda 2-5mm kalınlığında, parlak ve saman sarısı renktedir.

Hasat Zamanı
Tarla, bağ, bahçe, mera, çimenlik ve yol kenarlarından toplanan Ayrık kökleri yıkandıktan sonra kurutulur, şayet suni olarak kurutulmak isteniyorsa kurutma işlemi sırasında ısının 45˚‘yi geçmemesi gerekir. Birleşimi
Ayrık kökünün birleşimindeki maddeleri öneminde göre şöyle sıralayabiliriz;

a) Polisakkaritler %3-10 arasında olup en önemli türevi ise Triticin ve az miktarda İnulin içerir. Triticin İnuline (yer elmasına bak.) benzer.
b) Şekerlerden %4 Mannit ve İnosit
c) Çok az miktarda Eterik yağ türevleri; Carvacrol (karvacrol), Carvon (Karvon), Thymol (Timol), Menthol(Mentol), trans-Anethol ve ‘-Hexyl-3-metil-Maleinasit-anhidrid d) Ayrıca %8-15 Musilaj, Silisikasit, Triterpenler, Vitaminlerden B ve Provitamin A, Fenilkarbonikasitler ve Minerallerden Potasyum içerir. Araştırmalar

Tarihte J.A.Tabrenaemontaunus (1588), P.A.Matthioli (1501-1577) ve İngiliz asıllı Dr.Sydenham (1624-1689) Ayrık kökünü çok çeşitli hastalıklara karşı kullanmışlardır ve bunların başında idrar yolları iltihaplanması, romatizma, nikris (gut hastalığı) ve ödem gibi rahatsızlıklar gelir. İlk ilmi araştırma ise oldukça yeni ve olumlu bir çalışmadır.

1) Toplam 58 doktor; 313 idrar yolları rahatsızlığı olan hasta üzerinde Ayrık kökü ekstresinden elde edilen damla ile 1-2 hafta süren tedavi denemesi yapmışlardır. Hastalardan %34‘ünde mesane zafiyeti, %29‘unda mesane iltihaplanması, %19‘u prostatitis (prostat iltihap-lanması), %5‘i idrar yoları iltihaplanması (üretritis) ve %13‘ünde birden fazla idrar yolları rahatsızlıkları tespit edilmiştir. Bu hastalardan %43‘ünde tamamen iyileşme, %55‘inde ise kısmi olarak iyileşme görülmüştür. (ZP.5.00.252). Ayrık kökü ekstresi ile yapılan bu araştırma çok olumlu olup bunun devamının da gelmesi halinde Ayrık otuna olan güven daha da artacaktır.

Tesir şekli
İdrar söktürücü, terletici, bakterileri öldürücü, iltihapları önleyici, kanı temizleyici ve tahrişi önleyicidir.

Kullanılması
a) Araştırmalara göre Ayrık kökünden elde edilen ilaçlar (damla, kapsül, draje, çay ve tentür) mesane zafiyeti, mesane iltihaplanması (Cystitis), prostat iltihaplanması (Prostatitis) ve idrar yolları iltihaplan-masına karşı kullanılır.
b) Komisyon E‘nin 01/01/1990 tarih ve 22a nolu Monografi bildirisine göre Ayrık kökü preparatları (ilaçları) başta idrar yolları iltihaplanması ve böbrek taşlarına karşı kullanılır.
c) Homeopati‘de mesane iltihaplanması, prostat büyümesi ve idrar yolları iltihaplanmasına karşı kullanılır.
d) Halk arasında mesane zafiyeti, mesane iltihaplanması, prostat ilti¬hap-lan¬ması, böbrek iltihaplanması ve taşları, romatizma, nikris, ekzema gibi rahatsızlıklara karşı ve metabolizmayı kuvvetlendirici ve kan temizleyici olarak kullanılır.

Çayı
Kurutulmuş, ince kıyılmış Ayrık kökünden 2-3 kahve kaşığı demliğe konarak üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

Tarihçe
Ayrıkotu, Buğdaygiller familyasından (Gramineae) ortak türden gelen, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika‘da rastlanan birçok yabani otun adıdır. Daha çok kırlık alanlarda büyüyen bu bitki 40-150 santim uzunluğa dek ulaşır. Hastalanan köpeklerin bu otu yemesini izleyen eski çağ insanı tarihin çok eski dönemlerinden beri ayrık otunu şifa için kullanmıştır.

Kullanım Biçimi
Ayrıkotu çayı idrar söktürücü olduğu söylenir. Midede hazımsızlığa iyi gelebilir. Midede ekşimeyi rahatlatabilir. Mikrop öldürüğü düşünülen ayrıkotunun, bronşları rahatlattığı söylenir, kan temizleyici özellikler taşıdığı varsayılır.

Önerilen Uygulama
Demleme (ayrıntılı kullanım tarifi için Tavsiyeler bölümüne bakınız) Kullanım Uyarısı
Hiç bir yan etkisi yoktur.

Önerilen Hastalıklar
Böbrekte ve mesanede olan taşları eritir, rahim tıkanıklıklarını açar. Otun kökü kaynatılıp içilirsei bağırsak ağrılarını dindirir, vücuttaki yapışkan hıltıları yok eder. Bilinmeyen bir özelliği de ruhani rahatsızlıklara iyi geldiğidir.Kullanım şekli ve dozu: 1 bardak ılık suya kurutulup toz haline getirilmiş 1 çay kaşıpı ayrık otu, her gün yemeklerden önce karıştırılıp içilir. Acı olduğu için limon yada naneyle tatlandırılır.

Başka bir tarifinde 20 gram ayrık otu, 1 litre suda kaynatılıp, günde 4-5 çay bardağı içilir. Köküyle beraber yaprağı dövülüp, vücuttaki şişlikler üzerine uygulanırsa şişler inip, ağrıları diner. Haşlanan ot içine bir miktar bak, biraz biber, bir miktar günlük ve bir miktar müri safi katılıp, tekrar kaynatılır. Oluşan karışımla ağızda gargara yapılırsa iş ağrıları ortadan kaybolur Vücudu kuvvetlendirmede,Kanı temizlemede,Ateşli hastalıklarda hastayı rahatlatmada,İdrar söktürmede,Böbrek iltihaplarını gidermede,
Böbreklerdeki ve mesanedeki kum ve taşları düşürmede,
Prostattan korunmada,
Ergenlik sivilceleri başta olmak üzere deri hastalıklarında,
Romatizma ve gut şikayetlerini azaltmada,
Modern tıp tedavisine ek olarak kullanılabilecek bitkisel takviyedir.

Süzen poşet üstüne kaynar su ilave edilip, 2-3 dk. demlendikten sonra içilmesi tavsiye edilir. Yukarıda tanıtımı yapılan ürün ilaç değildir. Bitkisel destektir. Yukarıda verilen bilgiler doktor tavsiyesi veya uygulayacağı tedavinin yerine geçmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp