Ayrık Otu Çiçeği Faydası Hakkıda Bilgiler

Ayrık Otu Çiçeği Faydası Hakkıda Bilgiler :

Susuzluk giderir
Ayrık otu kaynatılıp,limon sıkılarak yada sade olarak içilirse yazın olan harareti ve susuzluğu giderir.

- Böbrek yetmezliği
Ayrık otu yalnız veya nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

- Mesane yolu iltihabı
Ayrık otu tek başına veya papatya,kekik gibi bitkilerle kaynatılıp,balla tatlandırılarak aç karnına içilmeye devam edilirse mesane yollarını temizler,iltihapları kurutur.

- Karaciğer yetersizliği
Ayrık otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılıp soğuk olarak içilmeye devam edilir

- Kan temizleyici
Ayrık otu kökü tek başına veya kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

- Şişmanlık
Ayrık otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılıp ılık olarak günde 3 su bardağı aç karnına içilmeye devam edilir.

- Sarılık
Ayrık otu kökü tek başına veya kekik ile beraber kaynatılıp iyi balla tatlandırılıp soğuk olarak içilmeye devam edilir.

- Balgam
Ayrık otu kaynatılıp balla tatlandırılıp ılık olarak,aç karnına içilmeye devam edilir.

- Gastrit
Ayrık otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.köpekler mide rahatsızlığında bu otu yer.

- Tıkanıklık çözer
Ayrık otu,kaynatılıp balla tatlandırılıp ılık olarak,aç karnına içilmeye devam edilirse böbrek dalak karaciğer tıkanıklığını açar. - Ayrık Otu Normalde herhangi bri yan tesiri yoktur. Ayrık otu genellikle kumlu topraklarda köylülerin kazıp atmakla baş edemediği bir şifadır. Tadı tiksindirici değildir. Kekikle beraber kaynatılıp tatlandırılabilir. Kumda yetişmesine inat böbrekteki kumları döküp atan eşşsiz bir ilaçtır.

Ayrık, mesteki kaynatılırsa baştaki balgamı söker.

İçindekiler
Karbonhidratlar, Saponin, %13-18 Terisitin, %10 Sümüksü madde, %2-3 şeker, Potasyum tuzu, ve madeni tuzlar, A-B vitamini, Silisik asit, Demir, Potar, Organik asitler.

Ayrık Otu Nasıl Kullanılır?
Ayrık otu kökleriyle birlikte kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Ayrık otunun, asıl kullanılan yeri Ayrık kökü denilen kök kısımlarıdır.

Familyası
Buğdaygillerden, Sübgrâser, Poaeeae

Drugları
Ayrık kökü; Agropyri repentis rhizoma (Graminis rhizoma) Ayrık otunun Kazık kökü çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır ve saçak kökleri pek kullanılmaz.

Giriş
Ayrık otu buğdaygillerin bir alt grubu olan Agropyongillerden olup bu grubun takriben 100 türü mevcuttur. Latincede Repens kelimesi sürünen, Yunanca da Agrios yabani ve Pyros buğday anlamına gelen ke-limelerden türetilmiştir. Eskiden romatizma, nikris, karaciğer hastalıkla-rına karşı ve ayrıca kanı temizleyici olarak kullanılmıştır. Vatanı Avrupa ve Asya olan bitki sonradan Amerika ve Avustralya‘nın keşfi ile buralarda da yayılmıştır.

Botanik
Boyu 30-120cm boyunda dikine yükselen, bulunduğu yerden sürgünler salarak kısa sürede çevresine yayılan çok yılık bir bitkidir. Yaprakları şerit şeklinde, uç kısmı sivrice 10-30cm uzunluğunda, 2-4cm eninde, kenarları bütün üst kısmı koyu yeşil veya mavimsi yeşil, alt kısmı koyu yeşil ve mat bir renktedir. Yapraklarını bir kısmı ise gövdeyi sarmalamış bir boru şeklindedir. Çiçekleri iki sıra ile dizilmiş olup hafif buğday başağına benzer, açık yeşil, nadiren kırmızımsı veya vişne çü¬rüğü renkte olabilir. Kökleri 2-6cm uzunluğunda 2-5mm kalınlığında, parlak ve saman sarısı renktedir.

Hasat zamanı
Tarla, bağ, bahçe, mera, çimenlik ve yol kenarlarından toplanan Ayrık kökleri yıkandıktan sonra kurutulur, şayet suni olarak kurutulmak isteniyorsa kurutma işlemi sırasında ısının 45˚‘yi geçmemesi gerekir.

Birleşimi
Ayrık kökünün birleşimindeki maddeleri öneminde göre şöyle sıralayabiliriz; a) Polisakkaritler %3-10 arasında olup en önemli türevi ise Triticin ve az miktarda İnulin içerir. Triticin İnuline (yer elmasına bak.) benzer.
b) Şekerlerden %4 Mannit ve İnosit
c) Çok az miktarda Eterik yağ türevleri; Carvacrol (karvacrol), Carvon (Karvon), Thymol (Timol), Menthol(Mentol), trans-Anethol ve ‘-Hexyl-3-metil-Maleinasit-anhidrid
d) Ayrıca %8-15 Musilaj, Silisikasit, Triterpenler, Vitaminlerden B ve Provitamin A, Fenilkarbonikasitler ve Minerallerden Potasyum içerir.

Araştırmalar
Tarihte J.A.Tabrenaemontaunus (1588), P.A.Matthioli (1501-1577) ve İngiliz asıllı Dr.Sydenham (1624-1689) Ayrık kökünü çok çeşitli hastalıklara karşı kullanmışlardır ve bunların başında idrar yolları iltihaplanması, romatizma, nikris (gut hastalığı) ve ödem gibi rahatsızlıklar gelir. İlk ilmi araştırma ise oldukça yeni ve olumlu bir çalışmadır.

1) Toplam 58 doktor; 313 idrar yolları rahatsızlığı olan hasta üzerinde Ayrık kökü ekstresinden elde edilen damla ile 1-2 hafta süren tedavi denemesi yapmışlardır. Hastalardan %34‘ünde mesane zafiyeti, %29‘unda mesane iltihaplanması, %19‘u prostatitis (prostat iltihap-lanması), %5‘i idrar yoları iltihaplanması (üretritis) ve %13‘ünde birden fazla idrar yolları rahatsızlıkları tespit edilmiştir. Bu hastalar¬dan %43‘ünde tamamen iyileşme, %55‘inde ise kısmi olarak iyileşme görülmüştür. (ZP.5.00.252). Ayrık kökü ekstresi ile yapılan bu araştırma çok olumlu olup bunun devamının da gelmesi halinde Ayrık otuna olan güven daha da artacaktır.

Tesir şekli
İdrar söktürücü, terletici, bakterileri öldürücü, iltihapları önleyici, kanı temizleyici ve tahrişi önleyicidir. Kullanılması
a) Araştırmalara göre Ayrık kökünden elde edilen ilaçlar (damla, kapsül, draje, çay ve tentür) mesane zafiyeti, mesane iltihaplanması (Cystitis), prostat iltihaplanması (Prostatitis) ve idrar yolları iltihap¬lan-masına karşı kullanılır.
b) Komisyon E‘nin 01/01/1990 tarih ve 22a nolu Monografi bildirisine göre Ayrık kökü preparatları (ilaçları) başta idrar yolları iltihaplanması ve böbrek taşlarına karşı kullanılır.
c) Homeopati‘de mesane iltihaplanması, prostat büyümesi ve idrar yolları iltihaplanmasına karşı kullanılır.
d) Halk arasında mesane zafiyeti, mesane iltihaplanması, prostat ilti¬hap-lan¬ması, böbrek iltihaplanması ve taşları, romatizma, nikris, ekzema gibi rahatsızlıklara karşı ve metabolizmayı kuvvetlendirici ve kan temizleyici olarak kullanılır.

Çayı
Kurutulmuş, ince kıyılmış Ayrık kökünden 2-3 kahve kaşığı demliğe konarak üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp