Aslan Pençesi Yetiştiriciliği

Aslan Pençesi Yetiştiriciliği :

Türkçe‘de “aslanayağı, fındıkotu, şahten, şehduran” isimleriyle de bilinir. İngilizce adı “kadın mantosu” anlamına gelmektedir. Latince Alchemilla “simya” anlamındadır. Arapçada “küçük sihirli şey” manasında kullanılmıştır. Yağmurlardan veya gece çiy düşmesinden sonra yapraklarının üzerinde ve kenarlarında biriken damlacıklardan dolayı “şebnemli” adı verilmiştir. Avrupa‘lı madenciler, madenleri altına dönüştürme hayallerini gerçekleştirmek için bu damlacıklara umut bağlamışlardır.

Ülkemizde aslanpençesi için yaprak kenarları tırtıklı ve tırtıksız şeklinde gereksiz bir ayrım yapılmaktadır. İki bitki de ayrı familyalardandır. Morfolojik olarak da hiç birbirine benzememektedir. Burada anlattığımız Alchemilla vulgaris yaprak kenarları tırtıklı diyerek ayrılan aslanpençesidir ve gülgiller (Rosaceae) ailesindendir. Ve Türkçe‘de asıl aslanpençesi türü bu türdür. Yaprak kenarları tırtıksız olan ve Türkçe Literatürde kırkbaşotu, aslankulağı ve patlangaç olarak geçen Leontice leontapetalum kadıntuzluğugiller (Berberidaceae) ailesindendir. Ve diğer ayırt edilmek istenen türle hiçbir benzerliği bulunmamaktadır.

Yetiştirme özeti: Tohumlarından ve köklerinden ayırma ile çoğaltabiliriz.

Doğal ortamına baktığımızda rutubetli organik maddece zengin, killi, sulak, serin yerlerde iyi yetiştiği görülür.

Buradan hareketle yetiştirmek istediğimizde de bu özellikleri azami ölçüde sağlamalıyız. Kısmen gölgeli (yarı gölge) bir yere dikilmeli ve sık sık nem ihtiyacını karşılayacak kadar sulanmalıdır. Sıcakların fazla olduğu zamanlarda serinleme ihtiyacı hissedeceğinden yapraklarına su ile sisleme yapılmalıdır.

Şifalı kısmı ve toplama zamanı: Çiçekli toprak üstü kısmı kullanılır. Çiçek açma zamanında toplanır.

Şifası: Kanama durdurucu, yara iyileştirici, adet düzensizliği, ishal kesici, selülit giderici, ağrı kesici etkileri için kullanılır.

Uyarı: Hamile, emzirenler; aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar kullanmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp