Aslan Pençesi Üretimi Hakkında Bilgi

Aslan Pençesi Üretimi Hakkında Bilgi :

Aslan pençesi bitkisi gülgiller ailesindendir. Aslanpençesi 50 cm e kadar boylanabilen dayanıklı, çok yıllık, rizozomlu otsu bir bitkidir. Yerini sevdiğinde bulunduğu yeri genişleyerek kaplayan bir bitkidir. Bitki enine ve boyuna uzayan, tüylü, sağlam sürgünleri, bu sürgünlerinin üzerinde yer alan 7-11 parçalı, geniş dairemsi biçimli, açık yeşil ya da mavi-yeşil, kenarları dişli yaprakları vardır. Yapraklarının aslan pençesine benzemesinden dolayı Aslanpençesi adını almıştır. İyi bir toprak örütücüdür.

İSTEKLERİ :

Aslanpençesi bitkisi güneşli, yarı gölge ve gölge ortamlarda rahatlıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Toprak isteği bakımından nemli toprakları çok sever. Toprağın nemli olması koşuluyla her türlü toprakta yetişebilir. Bitkinin yaz aylarında yapraklarına bol bol su püskürtülmelidir. Toprağı ise sürekli olarak nemli bırakılmalıdır. Yazın bitkiye bol bol su verilmesi gerekmektedir. Sonbaharda ise bu su miktarı azaltılmalı bitkinin toprağının nemli kalması yeterlidir.
Bitkinin üretimi genelde tohumları ile yapılır. Tohumlar sonbaharın sonlarında ya da ilkbaharın başlangıcından 50 er cm lik aralıklarla ekilirler.

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen Alchemilla cinsi bitkilerin Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika anakaralarında yetişen 30 kadar türü bulunmaktadır. Bunlardan kökeni Anadolu olan A. mollis türünü kitabımıza örnek olarak alıyor ve kısaca Aslanpençesi diye adlandırıyoruz. 50 cm'e kadar boy atabilen aslanpençesi çok yıllık dayanıklı, rizomlu otsu bitkidir. isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde çevresine doğru iyice genişleyerek gelişen bitkinin enine ve boyuna uzayan tüylü, sağlam sürgünleri; bu sürgünler üzerinde yer alan 7-11 parçalı, dairemsi veya böbrek biçimli, açık yeşil ya da mavi-yeşil renkli kenarları ince dişli yaprakları vardır. En hafif çiy, kırağı ve yağmur damlası yaprakların üzerinde kalıp parıldar. Mayıs ayında açmaya başlayan saman rengi küçük çiçeklerden oluşan yoğun çiçek salkımları, bitkinin tepesinde yaz boyunca açık kalır. Aslanpençesi bitkisi, bahçelerde toprağını yüzeyini örtüp kaplamak üzere yeğlenip yetiştirildiğinde çok dekoratif bir görüntü sağlar.

İstekleri ve Üretimi

Aslanpençesi güneşli, yarıgölge ya da gölge ortamlarda ve nemli olmak koşuluyla her tipteki toprakta çok iyi gelişir. Üretimi, başlangıçta sonbaharın ortalarından ertesi ilkbaharın başlarına kadar 50'şer cm. aralıklarla ekilen tohumlarıyla yapılır. Daha sonra bitki rizom kökünden bölünerek bahçe toprağına yukarıda belirtilen dönemde ve aynı aralıklarla dikilerek çoğaltılabilir. Ayrıca bitki, tohum dökerek kendiliğinden de çoğalır. Öyle ki, kimi zaman istenmeyen şekilde de çoğalıp sıklaştığından aslanpençesi bitkileri sonbaharda sararıp kahverengileşmeye başladığında köküne yakın yerden kesilerek elden çıkarılır. Aslanpençesi, üretimi kolay ve bakımı zahmetsiz olan bitkilerdendir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp